Po kilku pierwszych postach miałem lekkie wątpliwości (pisze trochę składniej niż na p.r.f.c.), ale wklejony w jednym z wątków wykres rozwiał je całkowicie.
PS: Ciekawe jak prędko wyjdzie jego prawdziwa natura. Na szczęście tu mamy modów :mrgreen:
Wersja do druku
ja nie chce z taka teza tutaj dyskutowac - ale watpie czy takie stwierdzenie rozwiaze problem pytajacego.
Mydli.
Przypuszczem ze najprawdopodobniej przyczyna tego mydlenia jest nietrafiajacy AF , gdyz cudow nie ma - canon potrafi zrobic b.dobrze skorygowane obiektywy.
Czy sie ten obiektyw da dostroic konkretnie z tym aparatem to nie mozna teraz powiedziec. Jesli na jednej ogniskowej trafia na innej nie , to byc moze uda sie tak dostroic ze na jednej bedzie np lekki FF na drugim lekii BF i srednio jakos tam akceptowalnie . ale nigdy tak dobrze jakby moglo byc.
to jest obiektyw projektowany pod FF i tam z nowymi puszkami bedzie dobrze , pod aps-c - kwestia przypadku. Z wyzszymi modelami moze byc lepiej z nizszymi bez microtuningu AF - gorzej.
Jesli pytajacy kupil ten obiektyw to obawiam sie, ze jest kolejna ofiara blednej w cyfrze tezy - byle jaka najtansza puszka i dobry drogi , najlepiej L-ka obiektyw - to ne funguje.:-D.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cytat:
Jesli pytajacy kupil ten obiektyw to obawiam sie, ze jest kolejna ofiara blednej w cyfrze tezy - byle jaka najtansza puszka i dobry drogi , najlepiej L-ka obiektyw - to ne funguje.:-D.
azeby moja pisanina byla jakos uzyteczna dalbym moze pytajacemu drobna podpowiedz.
niech zrobi zdjecia testowe tym obiektywem przechodzac na LV i detekcje kontrastu. Najlepiej na prostopadle ulozona tablice w formie np tablicy okulistycznej i umiesci skosnie poza polem widzenia detektora kontrastu miarke. odleglosc w zaleznosci od ogniskowej min 2 m.
ze statywu , spokojnie kilka fotek naswietlajac przy uzyciu lampy bylskowej na krotkich czasach.
bedzie pelnia odpowiedzi na pytanie czy to kwestia korekcji obiektywu czy pracy AF w det fazy.
Wrzuc jakies zdjecia przykladowe, zobaczymy jaki duzy jest ten blad. W tym szkle, dosc ciemnym, GO jest jednak wieksza, wiec ewentualne bledy bf/ff musza byc dosc spore zeby sie uwidocznic [ tym bardziej widoczne im odleglosc mniejsza..]