Tomek, pomijając problemy techniczne z produkcją fotosensorów, jak byś to chciał rzutować na płaszcyznę później (ekran monitora, odbitka) ? Przecież odkształcenia byłyby okropne.. :roll:
Wersja do druku
Tomek, pomijając problemy techniczne z produkcją fotosensorów, jak byś to chciał rzutować na płaszcyznę później (ekran monitora, odbitka) ? Przecież odkształcenia byłyby okropne.. :roll:
Mysle ze odksztalcenia bylyby "zalatwione" przez te inaczej konstruowane obiektywy. ;)
I konstrukcja obiektywów byłaby chyba dużo prostsza. OIDP, gdy czytałem sobie na amerykańskiej stronie canona słowniczek pojęć związanych z obiektywami, to było tam jakieś pojęcie, określające zdolność obiektywu do tworzenia obrazu płaszczyzny prostopadłej do osi obiektywu właśnie w postaci płaszczyzny a nie sfery czy innej cholery.
Żeby tak było trzeba się starać. Domyślam się, że gdy się nie starać, to tak nie jest. Może da się spasować jedno z drugim?
tu się zgadzam, ale późniejsze rzutowanie tego na płaszczyznę monitora lub odbitki spowodowałoby odkształcenia. Więc albo zmienimy monitory na takie z ekranem - paraboloidą obrotową , albo jednak obiektywy byłyby dużo bardziej skomplikowane.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Gdybyście się uczyli na lekcjach fizyki, a w szczególności optyki, to nie mielibyście takich problemów.
Sfery, płaszczyzny ... o czym wy mówicie.
Weźcie książką do ręki, to wam przed oczami pojaśnieje.
Pa!
Mocne wejscie SAM. My rowniez witamy Cie na forum 8)
Dziękuję za powitanie:lol:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pewnie gdybym napisał kolejny kawałek pt. paraboloida obrotowa vs. kawałek sfery, to nikt by nie zauważył, że się pojawiłem na forum.
I byłoby mi b. smutno :cry: .
A tak poważnie, to czytam to forum już od kilku miesięcy, nawet wcześniej się zarejestrowałem, ale na razie się nie wtrącałem.
Dopiero te dyrdymały o optyce mnie rozjuszyły.
Tak więc, oficjalnie witam wszystkich i życzę miłego dnia.
Chyba przesada, możnaby to softowo załatwić.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
a jakieś konkrety ? wiesz, wszyscy chcieliby się nauczyć od znawcy..Cytat:
Zamieszczone przez SAM
Przeczytaj uważnie ten wątek od początku (o ile to jeszcze jest możliwe, przy zachowaniu zdrowych zmysłów).Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
To jest jeden potworny bełkot. Optyka jako część fizyki jest nauką ścisłą. A tu co drugie słowo: gdyby, jakby, żeby, byłoby, może, wydaje mi się, myślę, itd., itd..
Jak się nie ma pojęcia o temacie (czytaj brak odpowiedniej wiedzy) to się nie dyskutuje. Aby dyskutować sensownie na tematy techniczne należy rozumieć o czym się mówi. Albo, należy pójść do księgarni i kupić sobie książkę za kilkadziesiąt złotych. Po przeczytaniu i zrozumieniu (a to nie zawsze idzie w parze) będzie można z uśmiechem poczytać swoje poprzednie wypowiedzi.
Dobranoc