Kolory zdjęć ex definiendi nie mogą być wierne - mogą być tylko przekłamane w taki sposób, by w efekcie wydały nam się akceptowalne.
Wersja do druku
szybkie pytanie - na ostatnim weselu miałem kamerzystę, który rozstawił na sali tak ze sześć halogenów z castoramy i oczywiście świecił nimi prawie całe przyjęcie - modyfikując tylko ilość - bo czasem niektóre gasił..
szlag mnie teraz trafia z poustawianiem prawidłowych kolorów.. czy ColorChecker Passport na takie coś będzie chociaż trochę pomocny - nie problem jest parę fotek z taką tablicą cyknąć na weselu czy w kościele.. tylko czy to ma sens.. koszt tego ustrojstwa - wbrew temu co koledzy piszą - nie jest taki duży jak policzę sobie czas który spędzam (któraś z kolei impreza z halogenami w tle) nad przywróceniem fotek do właściwej (a przynajmniej akceptowalnej dla mnie) kolorystyki..
Nie, nie, nie.
Większość z nas zapomina o tym by nie mieszać źródeł światła, to podstawa by potem ładnie wszystko hulało w ACR.
Skoro pan kamerun rozstawił kilka halogenów musiałbyś mieć tyle paszportów ile źródeł światła... i wybierać sobie pipetką najbardziej pasujący tobie odcień bieli ;)
Generalnie sytuacja którą opisałeś to najgorszy koszmar osoby obrabiającej rawy.
Trzeba zainwestować w kamerę i wyeliminować kameruna z castoramy ;)
Nie zapominaj także, że paszport = dng a to nie hula z DPP
DNG Converter jest darmowy. Profile działają tylko pod LR i/lub ACR.
Użyteczność Passporta na weselu jest trochę wątpliwa a na pewno upierdliwa. Trzeba by pstrykać sporo fotek Passporta w różnych miejscach bo proporcje oświetlenia cameruna z pozostałym będą się zmieniać w zależności od miejsca.
Passport oczywiście wystarczy jeden, trzeba tylko popstrykać go w różnych miejscach. Z camerunem i tak nie wygrasz. Włączy Ci lampę i będzie z nią łaził więc bedziesz miał zmienne oświetlenie. :-)
Ogólnie to toto jest bardzo pomocne ale bardziej się sprawdza przy statycznych ujęciach albo w miejscach gdzie oświetlenie nie zmienia się za dużo.
no tu oświetlenie też się nie zmienia - żółte 5000 W jest stałe ;)
a co do dpp to nie używam - używam LR, co do upierdliwości to wolę co blok cyknąć fotkę testową niż potem się wkurzać przy obróbce.. a kameruni albo mają na kamerze dodatkową lampę albo nie - ten miał ale w tłumie nie używał jej więc oświetlenie tylko z castoramy było..
bo w sumie zacząłem się zastanawiać co by było jakbym rozstawił ze 2-4 lampki po 600Ws.. obniżyć iso do minimum i lecieć na błyskowym ...
Paszport za 340 zł.
Katalog produktów, Color Management, Wzorce barwne.