No wlasnie...moze ta sigma...moze 17-40. Raczej bral bym tylko uzywke, bo 2600 juz mi szkoda na obiektyw.
Wersja do druku
No wlasnie...moze ta sigma...moze 17-40. Raczej bral bym tylko uzywke, bo 2600 juz mi szkoda na obiektyw.
A moze uzywka 15-85 lub 17-55??
Ale to juz kasa nie ta... najtaniej 17-55 widzialem za 2500 uzywana jakis czas temu. Poszedl od razu. Szkoda mi tyle na obiektyw ktorego bede sporadycznie uzywal.
Oba troszkę droższe... a używane 17-40 daje się kupić 1,7-2tys.
A w tej cenie wolałbym chyba systemowe szkiełko niż tamiego z IS.
Tak owszem, drozsze, ale wtedy sprzedal bym 50 1.4 i kasa by byla. Do potretow mialbym dalej 85 1.8 i porzadnego spacer zooma. Tylko pytanie czy 17-55 czy 18-85. Opinie o tym drugim bardzo dobre...no i to 15mm kusi...
Jeśli jeszcze zastanawiasz się nad Sigmą to wczoraj optyczni umieścili przykładowe zdjęcia:
http://optyczne.pl/2629-nowo%C5%9B%C...5%82adowe.html
Liquid, nawiązując do naszej rozmowy na priv to mi chyba przeszło z 15-85.
Głównie przez spadek ceny 17-85 (w jej kontekście - sensownego teraz), zbliżającą się premierę Samyanga 14 i akceptowalne tańsze alternatywy spacerowe od Canona 18-xxx...
Naoglądałem się kupy zdjęć aż mnie oczy bolą i sugerowałbym, że jeżeli zamierzasz wymienić kiedyś 40d na 5d a nie 7d to jednak przetrzymaj zły czas czymś tańszym ;) Masz widzę kita, więc przetrzymujesz za 0 zł :)
A 28 sprzedaj mi, albo sobie zostaw :D
Edit: 17-55 bałbym się kupować używanego, z nieznaną historią, to jednak droga zabawka a nie wygląda na niezniszczalną. Lęk przed tym jest podobnej natury jak ten przez Tamronami, nawet nowymi :)
Należy jeszcz wziąć pod uwagę "kompaktowe" rozmiary 17-55 - 83.5 x 110.6 mm oraz 645g.
Zniechecacie mnie do 17-55?:> czemu?:P
Jesli chodzi o kita to nie ma szans. Kolejnej wyprawy nie zmarnuje tym obiektywem. Chce cos uniwersalnego.
Przesiadka na 5D moze i kiedys sie uda, ale jesli sie odkuje finansowo. Wtedy bedzie mnie to chyba juz malo interesowac czy strace 300-400zl z odsprzedazy obiektywu.
Prawie sie zdecydowalem na 17-55
Bierz 17-55, ja mam i nie żałuję.