Zamieszczone przez
rychu
Właśnie wymieniłem 28-135IS USM na 17-85IS USM. Dlaczego? 28-135 jest baardzo ciężki (wydawałoby cię, że 475 a 540 gram to nieduża różnica, ale jest - bardzo istotna! do tego dochodzi wyważenie - w 28-135 jest ciężka, duża przednia soczewka!). Canon 400d z tym obiektywem "wisiał" obiektywem w dół, na dodatek obiektyw cały czas się rozsuwał, a nie było czym tego zablokować. Jak dokupiłem grip, to było z wyważeniem lepiej, ale było co dźwigać!!! Może do studia taki zestaw się nadaje, ale na pewno nie na wycieczki i wakacyjne wyjazdy. Aby pozbyć się gripa wymieniłem 400d na 40d, było trochę lepiej (40d jest cięższy), ale dopiero C17-85 mogę mówić o prawidłowym wyważeniu. Ponadto do pokrycia wszystkich ogniskowych potrzeba 3 obiektywów (28-135 to zakres "średni", potrzeba kita do 18-55, i jeszcze jakiegoś tele), mając 17-85 dokupuję 1 tele i mam cały zakres. Potwierdzam, że pełnoklatkowy 28-135 jest na matrycy APS-C optycznie bardzo dobry, ale 17-85 nie jest aż tak zły, jak to piszą, a cena obecnie jest baardzo atrakcyjna (nówka w Fotojokerze przez Internet to 999zł.!). Do korekty wad tego obiektywu można z powodzeniem użyć taniego programu PTLens (który i gdzie indziej się przyda).