jesli 100 chodza juz w tak niskich cenach to moze tez sie na taka polasze, poczekam jednak na jakas wycene wymiany migawki w serwisie, nowa migawki = nowe body :) prawie...
Wersja do druku
jesli 100 chodza juz w tak niskich cenach to moze tez sie na taka polasze, poczekam jednak na jakas wycene wymiany migawki w serwisie, nowa migawki = nowe body :) prawie...
Najlepiej wacik i czysta benzyna,poprawić spirytusem.Na jakiś czas pomaga.Czyszczenie zrób niezwłocznie bo jak się sklei całkowicie to amen.Potem i tak padnie.Może teraz robią to taniej(cena sprzed 2-3 lat to 250 zł.)podobno gume do hamulca migawki mozna pozyskać swojskimi sposobami z dętki.Pisze podobno, bo nie za bardzo wiem ile w tym prawdy.Wymiana lamelek (całej migawki) nie jest konieczna.
cześć.ch.
Problem z ta guma to uniwersalna przywara migawek, czy w moim eosie 30 tez moge sie w przyszlsoci czegos podobnego spodziewac? A moze zmieniono technologie/materialy?
napewno tak, kazda migawka ma jakas okreslona wartosc wytrzymalosci, te w jedynkach to luksus bo okolo 100.000 cykli, ale kazda migawka wczesniej czy pozniej sie rozklei...
Ale jak to tak - benzyna i spirytus na migawke ? I nic sie nie popsuje ? Zawsze pisza, zeby niczym nie tykac migawki, a tu od razu alkoholem :-) Odwazna recepta, no ale moze skuteczna we wlasciwych rekach.
Fotos-robilem to wiele razy,oczywiscie delikatnie,typowym wacikiem na patyczku-takim do ucha.Wyczyścisz idealnie-no może takie smużki zostaną.Te roletki są może i delikatne ale jak pocierasz leciusienko to benzyna-czysta-idealnie to wymywa.spirytusem dluzej schodzi.Spirytusem wymywałem potem resztki benzyny tak by nie smierdziało i nie rozłazily się opary po aparacie.
cześć.Ch.
Wiesz, to ze kazda czesc mechaniczna musi polec to ja wiem. Kwestia tego ze znam bezawaryjne aparaty dwa razy starsze od tego o ktorym mowa, i wcale nie oszczedzane (canon a1), wiec jednak to kwestia poszczegolnych konstrukcji. Zastanawiam sie jak to jest z wspolczesnymi modelami dla "zaawanowanych amatorow". To kwestia czesciowo zalozen konstrukcyjnych, ale takze zdarzaja sie przeciez "wpadki".Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Cytat:
Zamieszczone przez fredi
nie probowalem sie wymadrzac, chcialem tylko poinformowac :) oswiec mnie jak wyglada migawka w starych canonach, jest tego samego typu jak w zenitach? z materialu ? czy tez metalowa ?
W A1 i calej rodzinie A(AE/AV)gwizdże lustro jak sie tego nie oczysci i potem nie wysmaruje to mechanizm lustra pada.Co 5 lat do serwisu.klapka baterii wyłamuje się bankowo.I urywa się korbka zwijania powrotnego-raczej odkręca i gubi.Wersje czarne wycierają się pięknie do mosiądzu.Ale jest to rodzinka bardzo fajnych aparatów-pomiar,matówka,migawka.Trwałe.
Cześć.Ch.
czyli rozumiem ze migawka metal :)Cytat:
Zamieszczone przez chomsky