Drugi najsolidniejszy mechanicznie. Optycznie wszystkie tak samo.
Wersja do druku
Drugi najsolidniejszy mechanicznie. Optycznie wszystkie tak samo.
Oj.... znów się pospieszyłeś :-|
28-80/3.5-5.6 USM Mk I oraz Mk V mają ze sobą niewiele wspólnego.
http://www.canon.com/camera-museum/c...35~56_usm.html
http://www.canon.com/camera-museum/c...5~56v_usm.html
Mk I to zupełnie inna konstrukcja, w porównaniu z późniejszymi. Ten obiektyw to można powiedzieć "protoplasta" 28-105/3.5-4.5 USM. Posiada solidny układ optyczny i pełny USM, z funkcją FTM. Wszystkie późniejsze to plastikowe do bólu KIT-y z micro USM.
Oczywiście opis sprzedającego jest przesadzony ale nie zmienia to faktu że te dwa szkiełka są raczej nieporównywalne.
Kupiłem ten pierwszy zestaw, zobaczymy jak się będzie sprawdzał.
Teraz jeszcze mam pytanko, ponieważ mam w kiepskim stanie powiększalnik krokus 66 i do tego obiektyw janpol color. W związku z tym szukam również jakiegoś w miarę dobrego powiększalnika, i do tego jeszcze jakiś zacny obiektyw--tylko że mało tego jest na allegro. a Ja na dodatek potrzebuje żeby ten zestaw obsługiwał średni i mały format. może macie jakieś rady po kątem tych zakupów?
Znów mnie złapałeś:)
Myślałem, że w tym przypadku Canon zrobił tak jak z 1.8/50. Dwójka optycznie jest praktycznie taka sama, ale mechanicznie lipa. Poza tym ten kit nie jest wcale taki słaby optycznie. Ja go miałem przez jakiś czas (wersja II). Niestety miał takie luzy, że przy pełnym wysunięciu przedniego tubusu, odchylał się on mocno od osi.
Potwierdzam :) Mk.II tego szkiełka miałem, i jeszcze do niedawna całkiem aktywnie wykorzystywałem z 300v. Dla mnie szkło bardzo ok (pewnie jak zwykle zależy to od sztuki), a już z pewnością wygrywało z dwoma kitowymi sigmami które u mnie zaległy w tym czasie.
Ale nie zmienia to faktu że to już dyskusja o niczym, a mikeqp gratulujemy zakupu :mrgreen:
Dzięki dzięki:)
Za to jest znacznie tańsza :-) W przypadku 28-80/3.5-5.6 z downgrade-m polecieli na całego.
Testów niestety nie podlinkuję ale z tego co pamiętam to w przypadku tego szkiełka każda kolejna wersja była optycznie słabsza od poprzedniej.Cytat:
Poza tym ten kit nie jest wcale taki słaby optycznie. Ja go miałem przez jakiś czas (wersja II). Niestety miał takie luzy, że przy pełnym wysunięciu przedniego tubusu, odchylał się on mocno od osi.
moim zdaniem bez sensu jest kupowanie do reportażu lustrzanki i zooma. Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej nadaje sie do tego dalmierzowiec z jasnym standartem np canonet albo jeszcze lepiej Yashica Electro 35. Yashica ma super ostry obiektyw ze światłem 1,8 - do tego ladujesz rolkę T-rixa - i masz śwetny zestaw. Naprawdę polecam