Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 81

Wątek: Aparat, do reportażu, mały i wydajny.

Mieszany widok

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Aparat, do reportażu, mały i wydajny.

Witam, potrzebuje zakupić mały obrazek, chciałbym żeby aparat był w miarę lekki i poręczny, koniecznie autofocus.
    Chciałbym kupić body i do tego jakiś zoom który by się w reporterce sprawdził czyli od jakiegoś w miarę szerokiego kąta do ok 80-100mm
    Musi być taki żeby nie trzeba było nosić do niego torby, tylko wisi sobie na pasku, dlatego też obiektyw nie może być za duży--żebym się nie potykał:-D
    myślę nad czymś takim:

http://allegro.pl/item466475095_cano...ron_28_80.html

Dobry wybór?
    Z góry dzięki za rady, bo do tej pory robiłem tylko średnim formatem i nie bardzo się orientuje w aparatach tego typu.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

50E jest raczej duży (to jego jedyna wada ). Poza tym powinien być bardzo dobry do Twoich wymagań. Mozesz pomyśleć też o 300V - mniejszy, trochę nowszy technologicznie, ale pólkę niższy, jeżeli chodzi o zaawansowanie i funkcjonalności.
    Natomiast obiektyw z tego zestawu to jest porażka (wolny AF, ciemny i kiepski jakościowo). Optymalnym rozwiązaniem na start będzie dla Ciebie Canon EF 28-105 USM - ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

A ten 300V, w czym jeżeli chodzi o normalne korzystanie jest o półkę niższy?
    tzn, czym w użytkowaniu się to objawia?

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

300V to jest prawie najniższa amatorska klasa (niżej jest chyba jeszcze jakiś EOS 3000 bez trybów manualnych). W związku z tym nie jest specjalnie wytrzymała, brakuje jej ustanień specjalnych (np synchronizacja na drugą kurtynę z lampę, itp). Jest za to bardzo lekka. 50E jest dla zaawansowanych amatorów, ma solidną obudowę, metalowy bagnet, funkcje użytkownika, szybszą migawkę.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikeqp Zobacz posta
    Witam, potrzebuje zakupić mały obrazek, chciałbym żeby aparat był w miarę lekki i poręczny, koniecznie autofocus.
    ....
    Musi być taki żeby nie trzeba było nosić do niego torby, tylko wisi sobie na pasku, dlatego też obiektyw nie może być za duży--żebym się nie potykał:-D
    myślę nad czymś takim:

http://allegro.pl/item466475095_cano...ron_28_80.html

Dobry wybór?
    Z góry dzięki za rady, bo do tej pory robiłem tylko średnim formatem i nie bardzo się orientuje w aparatach tego typu.
    Aparat jak najbardziej OK, ale jeśli ma być mały i poręczny to daruj sobie ten grip.
    O szkiełku zapomnij, plastikowa mydelniczka z parodią autofocusa.
    Polecam:
    24-85/3.5-4.5 USM
    28-80/3.5-4.5 USM Mk I
    28-105/3.5-4.5 USM

Ważne są te oznaczenia, popatrz tutaj: http://www.canon.com/camera-museum/c...dard_zoom.html - szkiełka Canona o bardzo podobnych oznaczeniach bywają całkowicie odmienne

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    300V to jest prawie najniższa amatorska klasa (niżej jest chyba jeszcze jakiś EOS 3000 bez trybów manualnych). W związku z tym nie jest specjalnie wytrzymała, brakuje jej ustanień specjalnych (np synchronizacja na drugą kurtynę z lampę, itp). Jest za to bardzo lekka. 50E jest dla zaawansowanych amatorów, ma solidną obudowę, metalowy bagnet, funkcje użytkownika, szybszą migawkę.
    Oj, poczytaj sobie co nieco zanim po raz kolejny wyskoczysz z takimi odkryciami
    http://www.canon.com/camera-museum/c...s.html?lang=eu
    http://carewicze.republika.pl/edytoryEOS.htm

- EOS 3000 to niższy model w stosunku do EOS-a 500, dla EOS-a 300 będzie to EOS 3000n a dala EOS-a 300v EOS 3000v
    - EOS 3000 jak najbardziej ma tryby Av, Tv oraz M
    - 50E ma funkcje użytkownika c.fn ale nie obsługuje za to E-TTL więc ze współczesną lampą Speedlite będzie współpracował w niepełnym zakresie (a jego modyfikacja EOS 55 z E-TTL-em jest niemalże nie do zdobycia). Ponadto aparat ten ma starszy i słabszy AF niż 300v

Co do solidności wykonania: a jakie to ma znaczenie w aparacie za stówkę ? Jak nim gdzieś przywalisz (bo te tandetne obudowy wbrew opiniom tych którzy nigdy nie używali takich puszeczek nie pękają od każdego stuknięcia) to zwijasz film, odkręcasz szkło i wywalasz zdechlaka do najbliższego kubła, po powrocie do domu zamawiasz na allegro następny.

P.S. 300D jest funkcjonalnym odpowiednikiem 300/300v/300x, natomiast rozmiarowo odpowiada 30/33.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    - EOS 3000 jak najbardziej ma tryby Av, Tv oraz M
    - 50E ma funkcje użytkownika c.fn ale nie obsługuje za to E-TTL więc ze współczesną lampą Speedlite będzie współpracował w niepełnym zakresie (a jego modyfikacja EOS 55 z E-TTL-em jest niemalże nie do zdobycia). Ponadto aparat ten ma starszy i słabszy AF niż 300v
    Posypuję głowę popiołem, ale także chciałbym zwrócić uwagę - EOS 55 to japońskie oznaczenie dla 50E (wg. camera museum), a także gada w E-TTLu z lampami

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Posypuję głowę popiołem, ale także chciałbym zwrócić uwagę - EOS 55 to japońskie oznaczenie dla 50E (wg. camera museum), a także gada w E-TTLu z lampami
    No to teraz ja namieszałem, mea culpa
    Nie sprawdziłem a jakoś taki się źle zapamiętało, bo kiedyś przymierzałem się do EOS-a 50 bez E :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    No to teraz ja namieszałem, mea culpa
    Nie sprawdziłem a jakoś taki się źle zapamiętało, bo kiedyś przymierzałem się do EOS-a 50 bez E :-)
    50 bez E miałem ja i też rabotało w E-TTL z 380EX :-)

50E od nie_E różniło się tylko Eye Controlem :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar mikeqp
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Nie jestem amatorem, jednak w tej sytuacji bardziej zależy mi na wadze i wielkości niż na wytrzymałości, ponieważ byłby jako dodatkowy aparat tylko.
    A jeszcze może jakaś alternatywa? coś pomiędzy?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

bo do tej pory robiłem tylko średnim formatem i nie bardzo się orientuje w aparatach tego typu.
    nie wiem, czemu ma służyc podawanie nieprawdziwych informacji?
    http://canon-board.info/search.php?d...&starteronly=1

znasz dobrze 300D, zatem 300V (i inne 300, 500) to mniej/więcej jego funkcjonalny odpowiednik w analogu;
    natomiast 50E (oraz 30/33) to bardziej zaawansowane aparaty, na poziomie dzisiejszych 30D/40D/50D.

Nie jestem amatorem, jednak w tej sytuacji bardziej zależy mi na wadze i wielkości niż na wytrzymałości,
    skoro tak, to po prostu poprzeglądaj sobie specyfikacje i jako osoba doświadczona szybko powinieneś znaleźć dla siebie odpowiedni sprzęt:
    http://www.canon.com/camera-museum/c...s.html?lang=eu
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów