Zależy, jak na to spojrzeć, przy ustawieniu WB na 5200-5400 (zwykle tak pracuję, nie pamiętam dokładnie, ale różnica niewielka) są właśnie zielone.
Wersja do druku
Zależy, jak na to spojrzeć, przy ustawieniu WB na 5200-5400 (zwykle tak pracuję, nie pamiętam dokładnie, ale różnica niewielka) są właśnie zielone.
A gdyby zamiast "zwykle tak pracuję" znaleźć poprawny balans bieli to pewnie by nie świeciły na zielono :roll: .
Lampy sodowe mają chyba ok 2000K , ale podejrzewam że nawet automat by sobie poradził lepiej niż twoje "zwykle tak pracuję" :? .
Oczywiście, że tak.
Tylko, że ja chciałem taki zielony... Robię zawsze w RAW, więc gdyby mi ta zieleń przeszkadzała, to bym ją skorygował.
ta zieleń bardziej na jarzeniówkę wygląda niż sodówkę, a wtedy to już nie pogadasz...
Sprawdziłem przed chwilą, przesunięcie WB w CR daje białe światło. Wygląda to tak paskudnie, że bełtnąć można... Zielone ruuulez:)
A twoje oczy jakie światło widziały? Białe? Zielone? Czy może żółtawy pomarańcz?
Spróbuj przesuwać WB w kierunku realizmu, a nie "na siłę Daylight" lub "na siłę musi być białe" :roll: .
Wtedy każd oglądający to zdjęcie będzie się z nim utożsamiał - tak jakby sam tam był i oglądał tą scenę, bo mózg automatycznie podpowiada mniej więcej jak świecą lampy w nocy i nierealny kolor powoduje bunt.
Takie podejście jest bardzo ok, jeśli chcę uzyskać realistyczny obraz. Tylko, że zdecydowanie wolę podejście nieco surrealistyczne.
Wywołując RAW-y często sprawdzam, jak wyglądają w różnych ustawieniach WB, w tym wypadku właśnie taki zielony mi pasował do koncepcji, inne ustawienia dawały albo ciepłe światło (całość robiła się zbyt pomarańczowa), albo białe (zbyt sztucznie to wyglądało), albo niebieskie (jeszcze gorzej)...
Jak sobie wolisz, a ja ci przedstawiłem po prostu subiektywną opinię odbiorcy tych zdjęć, który to odbiorca niekoniecznie musi rozpoznać/zrozumieć twoją koncepcję. Ap tu ju - jakie zdjęcia będziesz robił, takie opinie będziesz dostawał :twisted: .
Ja bym sugerował tą pierwszą tonację (ciepłopomarańczową), ale jeśli się upierasz przy nienaturalnym to proszę bardzo. Tyle że każdy normalny człowiek spyta się o to samo co ja - gdzie znalazłeś zielone lampy, zamiast się zachwycić ;) .
Subiektywna opinia odbiorcy tych zdjęć wzięta do serca;) Dzięki:) Następne zrobię trochę realistyczniejsze.