Oczywiscie. Malo tego - ze wzgledu na konstrukcje pompuje powietrze do srodka korpusu - czus jak powietrze ucieka slotem na karte... Potrafi przy okazji matryce usyfic, mimo ze zaslonieta migawka...
Wersja do druku
a inne jak 70-300 lub 70-200L nie maja tego problemu ?, czy 100-400 jest jakims wyjatkiem
ale nawet jezeli pracuje w srodku to musi zasysac powietrze, tez bedzie dzialal jak pompa
No wlaśnie nie będzie działał jak pompa, bo z zewnątrz jest szczelnie zamknięty ovudową. I nic sie nie wysuwa, nie jeździ. A dla pewności możesz przykręcić jakiś filtr UV, żeby soczewka z przodu sie nie zniszczyła.
A co do sprzętu... to ja bym brał 16-35, ale 24-105 bym zostawił. Zamiast tego lepiej mieć 2 różne teleobiektywy. 16-35 będzie do widoczków / pejzaży, a tele do zwierza. Ja osobiście będąc kilka razy na safari nie miałem specjalnie zastosowania dla takich ogniskowych. Ale oczywiście to twój wybór i ty decydujesz co będzie ci potrzebne.
W Kenii byłem tylko na 3 dniowym safari w parku Amboseli:
http://www.kws.org/amboseli.html
Szczerze polecam, dużo zwierzaków - no i w tle Kilimanjaro.... Ale z tego co słyszałem i widziałem lub z rozmów z przewodnikami i lokalnymi mieszkańcami - Masai Mara i Tsavo to również bardzo dobre parki (zaryzykuję stwierdzenie, że Tsavo jest nawet lepszy - bo mniej popularny wśród turystów, przez co będzie większy spokój i okazja do zobaczenia rzadkich gatunków zwierząt, które normalnie sie ukrywają - np. lamparty czy caracale).
Pozdrawiam
faktycznie 16-35 to dla mnie tez podstawa, 24-105 rzadko uzywam dlatego myslalem ze moze tam znajde zastosowanie dla niego, co do parkow to faktycznie wybor jest spory i ciezko bedzie cos wybrac o Amboseli tez sporo czytalem i spro osob go poleca.
Przy okazji Blindseeker ten lew w gallerii byr robiony 70-200 czy 70-300 ?, niebo w krajobrazach tez wspaniale ten ciemny niebieski to polar, PS czy moze naturalne ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tele jest ten problem ze nie mam zadnego i musze cos kupic i na razie chyba wygrywa 100-400
Lew to 70-200. A niebo to zasługa polara,choć niewielka - tam niebo faktycznie tak wygląda !!!
Wg mnie najlepiej wyjdziesz na którymś 70-200 Canona i extenderze 1.4.