Co oznacza skrót APO? Czytałem gdzieś, że soczewki apochromatyczne, które zmiejszają aberracje?? Ale trochę dziwnie mi to brzmi:)
Wersja do druku
Co oznacza skrót APO? Czytałem gdzieś, że soczewki apochromatyczne, które zmiejszają aberracje?? Ale trochę dziwnie mi to brzmi:)
ale dokładnie taka jest idea. :)
moze to pytanie jest głupie ale pytam bo nie wiem czym różnią sie obiektywy ktore mają na końu oznaczenia USM a te ktore tego nie mają ??
Silnikiem autofocusa (lapanie ostrosci):
http://www.photo.net/photo/canon/lens-motors
Odświeżę trochę temat.
Czy ktoś z Was orientuje się w systemie oznaczeń obiektywów CANONa EF-S, a konkretnie EF-S 10-22.
Za pomocą linków elegancko podanych w poprzednich postach można bez problemu rozszyfrować okres w jakim wyprodukowano obiektywy CANONa z mocowaniem EF.
Natomiast na bagnecie obiektywu 10-22 brak jest dodatkowych oznaczeń, jedynie na obudowie jest podany numer seryjny.
Usiłuję dowiedzieć się w jakim okresie czasu wyprodukowano w/w obiektyw z numerem seryjnym 9518A002[AA]. :-)
oraz Tokiny z oznaczeniem DX
oraz Tokiny bez oznaczenia DX ale z oznaczeniem D
Starsze Tokiny zachowują się raczej tak jak Tamrony - nie wykazują problemów z kompatybilnością; a przynajmniej nie są to tak częste przypadki jak u Sigmy.
j.w. :-)
Przepraszam za trochę głupie pytanie, ale MUSZĘ się dopytać.
Są sobie dwie puszki: EOS 300 i EOS 400D. I jedno szkiełko 50mm.
Zgodnie z wielkością matrycy i mnożnikiem, wychodzi 80mm dla 400D.
W związku z tym mam rozumieć, że po założeniu tego szkiełka do 400D będę miał węższy kąt widzenia, niż w 300? Żeby uzyskać w 300 ten sam efekt jak w 400D musiałbym, zgodnie z obliczeniami, założyć do 300 obiektyw 80mm?
Z góry dziękuję :)
a ktoś się może orientuje co oznacza DC w Canon EF 90-300 f/4.5-5.6 DC?