Mnie się wydaje, że używają mniejszych kart, aby zminimalizować szanse utraty zdjęć.
Jeśli padnie dajmy na to karta 512MB to straci tylko 25% zdjęć w stosunku do karty 2GB.
Wersja do druku
Mnie się wydaje, że używają mniejszych kart, aby zminimalizować szanse utraty zdjęć.
Jeśli padnie dajmy na to karta 512MB to straci tylko 25% zdjęć w stosunku do karty 2GB.
Najwygodniej robi sie na 512-1GB kartach. Wezcie pod uwage, ze czesto nie ma czasu na obrobke zdjec i wysyla sie wporst takie, jakie "wyplul" aparat. W ten sposob robi sie na jpg w jakosci nizszej, tak aby z 8,5 MPx plik mial nie wiecej niz 1 mb (czasami nawet 700 kB). Problemem sa np. przepelnione lacza GSM, i jak np. transfer jest powiedzmy cos kolo 2 KB/s (bo lapie tylko na GPRS), to takie zdjecia i tak ida dlugo. W reporterce liczy sie szybkosc, fotki musza byc w ofercie agnecji czesto do godziny od zrobienia (pamietam, jak przy obecnej pielgrzymce benedykta wysylalem zdjecia doslownie w trakcie pracy. Wygladalo to tak, ze mialem kilka kart, gdy byla przerwa - pwoiedzmy na komunie, homilie, szybko wybieralem fotki, wrzucalem na laptopa i wysylalem na ftpa. W trakcie robilem dlaej zdjecia, i czekalem do kolejnej przerwy aby cos wyslac.
tumidajski: Jest z tym róznie. :)
Obecnie w PAPie jest przykaz - slac tyle ile fabryka dala :)
Za to tam gdzie ja wysylam zdjecia, to msuze one byc po z grubsza megabajt - czyli tak jak piszesz. :)
no i co do malych kart zupelnie sie zgadzam - zwlaszcza ze mala karte sie zgrywa szybciej. :)
Wlasnie dlatego Canon w jedynkach umozliwil zapisywanie na dwie karty jednoczesnie - robisz np. rawy i jpegi. Podobnie jest w reszcie korpusow, z tym, ze zapisuje na jednej karcie - wtedy potrzebne sa duze karty - bo male szybko sie zapychaja.
sailor: tumidajski pisał, że wysyłał zdjęcia w czasie przerw we mszy. Naprawde są momenty, kiedy nie ma czasu na resize`y. :)
Kiedy padnie jedna karta chowasz ją i w wolnym momencie odzyskujesz foty.
Natomiast jak masz 2 GB na kartach i padnie ci jedna gigowa karta to jesteś jak bez ręki.
Co do tego że mniejsze karty są lepsze w obsłudze to się zgadzam ale mała karta dzisiaj to 1 GB.
Optymalnie byłoby mieć 3 bądź 4 jednogigowe albo dwugigowe w zależności od potrzeb.
Być może panowie mieli ze sobą jeszcze fotobanki co zmienia sytuację.
A tak przy okazji
W jaki sposób wysyła się dzisiaj zdjęcia z reportarzy w terenie do wydawnictw?