-
Opuszczona,samotna osada na odludziu. Czas robi swoje, budynki powoli popadają w ruinę.
Miejscowi wandale omijają to miejsce, podobno ostatni mieszkańcy którzy dawno już poumierali, wciąż mają pieczę nad gospodarstwem.
Klimat tego miejsca najlepiej oddałaby fotografia B&W, ale nie czułem się na siłach, więc popróbowałem różnych filtrów i przedobrzonych HDR'ów.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
-
te zdjęcia są jakby wszystkie rozmazane.. albo nieudana próba tego HDRa, albo zła konwersja..
na 59. denerwują mnie zwłaszcza te zafarby w górnym lewym rogu i po prawej...
64. - liście w kadrze... po co?
zdjęcia jakoś bez wyrazu, szkoda, że nie b&w ( może warto spróbować?)
-
Ćwiczenie zdjęcia portretowego na najwdzięczniejszych modelach - urwisach, wnuku i wnuczce.
66.
67.
68.
69.
Zastanawiałem się nad celowością prezentacji zdjęcia nr 68, ten zezik to z powodu nadmiernego skupienia się modela na obiektywie.
-
Te zdjecia z osady nie wyszly najlepiej. Jak dla mnie sa przekontrastowane, niebo jest wypalone, a pikselioza jest do tego straszna-jakbys je powiekszal z miniaturek.
Za to kadry na #60 i #65 sa juz niezle:)
-
W Twoich zdjeciach z calej galerii mozna doszukac sie kilku rodzynkow. Szkoda tylko, ze to wszystko tak nie rowne :-(
-
Lubię oglądać takie galerie jak Twoja :) I nie chodzi tutaj o super jakość zdjęć, tylko o pasję, chęci i eksperymenty. Masz baaardzo duże różnice w zdjęciach: od naprawdę świetnych (jak np. 42.), poprzez niezłe portrety, do kompletnie nieudanych jak seria HDR'ów...Najważniejsze to jednak próbować ;) Jeszcze jedno dodam: podziwiam Twoje zacięcie do fotografowania ptaszorów - ja bym chyba tyle nie wyrobił czekając na bielika ;) Pstrykaj dalej i pochwal się jeszcze czymś :)
-
Po pierwsze - bardzo się cieszę, że się przełamałeś :)
Najszczerzej jak potrafię, o zdjęciach, jak najbardziej subiektywnie:
1. Ładne, ale przykadrowanie obrazu bardziej w kwadrat (cięcie po lewej) wepchnełoby muchę w mocny punkt
2. Nieostre, a poza tym brzydkie te prześwity. Sama pliszka - oryginalnie ujęta, nie widziałam chyba jeszcze takiego prtretu en face.
3. Hmm.. Typowy "ptakus napatykus" miał być? Nie wyszedł. Do takich ujęć trzeba mieć bardzo dobre tele, najlepiej zaczynające się od 400 mm, nie ciemniejsze niż 4.0. Nie masz. Lubisz ptaki, a nawet więcej, to widać. Jedyna rada to sprzedać samochód, albo zdecydować się na fotografowanie "ptaków w środowisku" albo "ptaków w pejzażu". Ja tak robię.
No i nie kadruj zdjęć tak mocno. W zasadzie kadr poniżej 70% to porażka dla fotografa.
4. Dobry pomysł, zadowalające wykonanie, ale to jeszcze nie to.
5. Bardzo fajne z tymi kwiatkami, poza.... perspektywą. Zwierzęta najlepiej fotografować z ich perspektywy, z wysokości ich oczu, a nawet niżej.
Dużo skadrowałeś, widać. Czemu?
5 bis. Acha, rozumiem. Kadrowanie nie było potrzebne, tu jest lepiej.
6. Farciarz! Nieźle, ale znów - kadrowane za mocno, jakość leży.
7. Farciarz! Bielika trafić... o kadrowaniu już nie piszę, aktualne do końca.
8. Nieco słabszy kadr.
9. Sikorka? A gdzie światełko zgubiłeś na zdjęciu?
10. Bardzo ładne.
11. Centralny kadr? Co się stało? Światło ładne, ale pliszka lekko poruszona..
12. A ta już całkiem nieostra
13. :)) Jak ja je lubię! Ciekawe ujęcie z tą dżdżownicą, ale tło i perspektywa kiepskie.
14. Bardzo ładne, dobra GO i przyzwoita kompozycja, szkoda że światła zabrakło. Grzywacz?
15. (nie wyświetla się)
16-18. Fajne, zwłaszcza 17, ale słońce już za wysoko. Szkoda
19. Fajny kokonik, ale chyba przycięłabym w kwadrat... Chociaż.. nie. Jest OK.
20. Pomysł i wypatrzenie - światne, realizacja kompozycyjna może być, chociaż mogłoby zadziałać lepiej z kropelką w mocnym punkcie
21. No.. promyczki nie mogą nie zadziałać :). Jest OK.
22. Pomysł i wykonanie OK, ale ta nieostra gałąź po lewej rozwala kompozycję na amen.
23. Bardzo ładne o ile się czlowiek pogodzi z tą wypaloną dziurą zamiast słońca. Ale nawet najwięksi fotograficy wypalają czasem słońce. OK
24. Ooooo! :D Fajny! Portreciści niech gadają o technice, ja się nie znam, ale odbiór - bardzo sympatyczny.
25. Świetne!
26. Pomysł fajny, GO dobra, ale Pani powinna być bliżej środka, za dużo nie-portretu z przodu.
27. Wykadruj ten przepalony kamień, będzie lepiej.
28. Ptaszek centralny i za bardzo zlewa się z tłem. Grubodziób? Ech - trzeba tytułować zdjęcia, zwłaszcza ptaszki.
29. Ha ha ha! W serii - świetne!
30. Piękny! Rzadka okoliczność, nie bałeś się, że Ci matka oko wydziobie?
31. Nieostre. Właśnie o takie ujęcia mi chodziło - są ciekawe i więcej mówia o praku niż zdjęcia na którym można policzyć wszystkie piórka, ale nie wiadomo o ptaszku nic wiecej.
32. Bardzo mi się podoba!
33. Kompozycyjnie powinien być wyżej, tak żeby pokazać całe odbicie z malym naddatkiem, ale brzuszek ma tak wypalony, że pal sześć kompozycję :(
34. Fajny! Podoba mi się.
35. też, ale ten chyba mało ostry, mmm?
36. Brzuszek dziura!
37-39. Dobry jesteś skoro Ci się go udało podejść. Stanowczo zasługujesz na lepszy sprzęt!
47. Takie sobie, chociaż światło ładne.
48. Na fotografii ptaka przepalenie otoczenia jeszcze obleci, ale sam ptak powinien być bez. Ten nie jest :( Wiesz jak blokować ekspozycję w 400D?)
49. To jest dobre
50. Ładne, trochę ostrzejsze mogłoby być.
51. To samo
52. Ładny, tło ma ładną kolorystykę
53. Za wąski kadr
54. Ta plama w LG - co tam robi?
55. Może być
56. :) Sam wyjaśniłeś
57. Fajne
58. eeee...
59-65. Fajne miejsce, warto tam wrócić ale nie w tym świetle! Świt albo przed zachodem - wtedy te cegły i dachówki pięknie zaświecą!
Portreciki - bardzo fajne, zwłaszcza 67! Trochę lepsza obróbka i będzie super!
Pejzaże oddzielnie potraktuję.
Generalnie - myślę, że wiele z tych zdjęć o wiele lepiej by się prezentowało, gdyby się przyłożyć do obróbki. A wiele z tych, które dopiero zrobisz, będzie się pięknie prezentować, bo zaczniesz wcześniej wstawać, a jak już bardzo, ale to bardzo nie będzie Ci się chciało, to chociaż wychodź na zdjęcia przed zachodem słońca, najlepiej przy dość czystym niebie, Sam zobaczysz :)
To na razie tyle.
Dość obcesowo Cię potraktowałam, ale:
- masz oko
- masz pasję
- masz wytrwałość
więc wymagam więcej od Ciebie.
A teraz lecę poczytać inne komentarze, bo nie zdążyłam jeszcze ;)
Pozdrawiam serdecznie i ... na razie!
-
Imponująca ocena!!:shock:
-
No, w Ewy stylu :) Robi wrażenie.
Pozdrawiam
-
Dziękuję wszystkim którzy wyrazili swoje opinie. Szczególnie Ewie, dzięki za wytrwałość w przeglądaniu mojej twórczości i tak wyczerpujące opinie, niemal o wszystkich zdjęciach, Twoje uwagi są naprawdę cenne a wiele popełnionych błędów zauważyłem dopiero czytając Twój komentarz.
Dzięki Bartosz Twój komentarz "dodał mi skrzydeł" a jednocześnie zobowiązał do większego przyłożenia się do każdego ujęcia.