ok, spoko, zanotowałem;), dzięki, a z zakresu 28-200?
Wersja do druku
ok, spoko, zanotowałem;), dzięki, a z zakresu 28-200?
Chyba zakładam drugie konto, jako kobieta... gwarantowany odzew na każde pytanie :-)
Słuchajcie, a co myslicie o tym do canonka 400d? Taki zakres ogniskowych jest świetny, bo można oddalać o przybliżać do woli (czasem pracuję w warunkach, kiedy nie ma zbytnio czasu na machanie obiektywami), czytałam gdzieś jednak, że to niedobrze jak są takie długie zakresy ogniskowych.
To raczej niedobrze.. ta sigma jest chyba nowym szkiełkiem ale sądząc po tym jak zachowywały się 18-125 czy 18-200 (w skrócie - do **** ;) ) to raczej nie będzie inaczej..
Ach, bo cena nęci a zakres kusi... a tamte dlaczego były do bani? Problemy z ostrzeniem, czy co? Naczytałam sie ostatnio o obiektywach i trochę mi się pomąciło w głowie... mam jeszcze takiego kandydata. Trochę ograniczają mnie finanse, niestety...
Acha, czy ten metz będzie w porządku, czy lepiej Canona lampę kupić?
Ano dlatego, że ostrości tam trzeba było się doszukiwać na siłę - i co gorsza nawet przy dużej ilości dobrej woli ciężko było ją znaleźć, przy tych sigmach kit był demonem ostrości - można było się nim golić ;), znajomy przebrał kilka sztuk jednej i drugiej i skończył w efekcie na 17-55 f2.8 IS Canona ;) (nie ta półka cenowa ale teraz jest zadowolony). Na początku kupował jak Ty - coś uniwersalnego - po czym tracił na odsprzedaży praktycznie nowiutkich szkieł dodatkowo co się nawkurzał to jego.. wniosek - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego - jak w reklamie ;) - co do finansów to ja generalnie prawie wszystko co miałem na początku brałem na raty - tyle żeby dało się spłacac.. jak wpadło coś grosza to spłacało się 2 czy trzy raty.. ale od razu założyłem że nie będzie przesadnych oszczędności bo spowoduje to tylko straty
no to weź 50 tkę 1,8 i sigme 70-300 apo ... będzie dobrze jak na początek...
Dzięki :) Wychodzi jednak na to, że będę musiała wprowadzić w życie plan B (kupno na raty porządniejszego szkła). Moja zmorą jest głównie brak czasu na wymianę obiektywów, więc przydałoby sie coś uniwersalnego, ech... Szkoda, że nie ma tak, że idę do sklepu, biorę szkło na kilka godzin do wypróbowania i dopiero wtedy decyduję czy kupuję...
no ale zazwyczaj masz ten tydzien czasu po zakupie ze mozesz przyjsc i powiedziec ze Ci nie pasuje i zwrocisz :)