Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Początkujaca posiadaczka eosa 400D

an4
    Guest

Smile Początkujaca posiadaczka eosa 400D

Witam , od całakiem nie dawna jestem nabywczynią eosa 400D, po woli dochodzę do wprawy w obsłudze i im wiecej wiem tym bardziej mnie to fascynuje. Coraz więcej we mnie zapału do fotografowania natury, miasta, i ludzi. Zakupiłam Eosa +kit EFS18-55, zastanawiam się nad kolejnym zakupem obietywów, Canon 50 mm f/1.8 EF II i Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III, ceny niesą zbyt wysokie co umożliwia mi zakup.
    Czy ktoś mi może pomóc i poradzić czy ten wybór jest słuszny ?A może poleci mi coś innego. A może nie potrzebnie aż dwa obiektywy, jeżeli jeden to który.
    Proszę o odpowiedz.

Dopiero zaczyna Awatar bopp
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja na początek zostałbym z obiektywem kitowym choć wiem, ze nie jest najlepszy i dokupił 75-300 a jeszcze lepiej 75-300 IS 75-300 IS i myślę, ze na początek wystarczy a z czasem możesz dokupić 50 1.8
    30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw

Bywalec

Domyślnie

dla początkującego fotografa, który chce fotografować ludzi, a dokładniej portrety C 50mm f/1.8 to niezbędny obiektyw (w późniejszym terminie zmiana na f/1.4) - takie jest moje zdanie. :}

Dopiero zaczyna Awatar bopp
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ale do natury i miasta bardziej nada sie zoom 75-300 a z body 400D da odpowiednik 120-480, którego będzie można na pewno wykorzystać częściej niż 50 mm (nie przeczę, że do portretu jest to bardzo dobre szkło)
    30QD | 350D | 70D | G9 | 2 stałki | 2 zoomy | 2 lampy | 1 statyw

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

tego 75-300 którego wymieniłaś nie kupuj bo to badziewie i na cyfrze jest do ****.. już lepiej zapoluj na używanego canona 100-300 albo coś innych producentów (albo tego canona z ISem ale już nie ta cena) - ale na początek zostałbym przy kicie i kupiłbym 50mm a kasę zbierał na coś droższego typu 70-200 f4 L (można kupić nowe poniżej 2 tysięcy)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

przemo12
    Guest

Domyślnie

Hmmm jeżeli dysponujesz kwotą 1500 zł to ja bym zrobił tak:
    1. kupił zamiast kita Tamrona 17-50 - to jest naprawdę fajne , ostre szkło
    2. jeżeli potrzebujesz tele to poczekaj i kup 70-200 f4 L
    uważam iż tak będzie najlepiej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an4 Zobacz posta
    Witam(...) Zakupiłam Eosa +kit EFS18-55, zastanawiam się nad kolejnym zakupem obietywów, Canon 50 mm f/1.8 EF II i Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III, ceny niesą zbyt wysokie co umożliwia mi zakup.
    Czy ktoś mi może pomóc i poradzić czy ten wybór jest słuszny ?A może poleci mi coś innego. A może nie potrzebnie aż dwa obiektywy, jeżeli jeden to który.
    Proszę o odpowiedz.
    Cześć!

EF50 /f1.8 to fajne szkło (mimo bluzgów co po niektórych) które przyda Ci się do robienia zdjęć portretowych, oraz całej reszty zdjęć w słabszych warunkach oświetleniowych.

75-300? Nie miałem więc nie będę odradzał... ale nie wiem czy nie warto by było spróbować zamiast niego kupić EFS 55-250 IS (koniecznie potrzebujesz aż 480mm?). Ma stabilizację obrazu, co znacznie pomoże w foceniu na trochę dłuższych czasach z ręki.

Pozdrawiam
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Moim zdaniem wybór szkieł jest dobry. Będzie tanio i duży zakres ogniskowych. Poćwiczysz, nauczysz się i będziesz wtedy wiedziała czego Ci brakuje i czego potrzeba, a kasy nie stracisz. Ja popieram ten zestaw.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zestaw dla początkującej amatorki jak najbardziej w porządku. Poza ceną i zakresem ważna jest też niska masa tych szkiełek.
    W przypadku 75-300 lepiej kupić egzemplarz używany, bo na nowym za dużo się straci przy późniejszej sprzedaży (tego obiektywu nikt raczej nie trzyma zbyt długo).
    Bardzo sensowna jest też propozycja robgr85 (55-250): w podobnych pieniądzach otrzymujesz stabilizację obrazu i nieco lepsza optykę. Możesz też rozważyć zakup 90-300 (oczywiście używany egzemplarz).
    I na koniec: 75-300 i 90-300 lepiej brać w wersji z napędem (micro) USM, bo mają szybszy autofocus, a kosztują porównywalnie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów