I właśnie po to potrzebny jest E-TTL. By zaoszczędzić czasu/fatygi/strzelonych klatek/światłomierza i nie musieć samemu ustalać siły błysku.
Wersja do druku
tylko, że E-TTL mierzy ci siłę błysku od obiektywu do obiektu.
Jak lampę masz gdzieś z boku to dane przekazywane do niej nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
A co do ustawień, to ja jakoś sobie radzę z ustawieniem lamp studyjnych.
hmm, a nie po to właśnie w E-TTLu są dwa błyski aby przy pierwszym pomiarowym aparat odpowidnio ustawił ekspozycję gdziekolwiek lampa by nie stała (a te odległości od obiektywu to są mniej ważne)??
Mylę się??
IMHO nie wydaje mi się żeby od obiektywu do obiektu. zresztą kabel przenosi dane e-ttl, więc to raczej nie jest zbędny bajer.
z moich obserwacji wynika iż przekazywanie informacji o odległości do aparatu z obiektywu służy do ustalania siły błysku wstępnego i dostosowaniu czasu otwarcia migawki przy trybie AV z lampą( zmienia się w zależności od ogniskowej i od tego czy lampa jest czy nie jest włączona /40d - w CF ustawiania czasu dla lampy auto) - to tylko obserwacje -jak ktoś ma z canona to chętnie poczytam.
mam wrazenie, ze ten kabelek dobrze dziala jedynie z lampani canona... bo z moim metz'em to jakas kaszana jest... kazde zdjecie przepalone na maxa... juz definitywnie sie przekonalem, ze nie ma sensu oszczedzac i kupowac jakiegos badziewia typu metz, tamron itp... jesli nie chce sie miec problemow :)
Ja też mam mtza - sprawdź gdzie masz pomiar ostrości i jak tam wygląda naświetlnie.
Jeśli się pamięta że e-ttl jest powiązany z punktem AF jest wszystko OK.
Możesz też zmienić tryb pracy E-ttl na uśredniony w CF
nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi... moglbys troche jasniej :)
zmiana e-ttl na usredniony nic nie pomogla... zdjecia jak byly maksymalnie przepalone tak sa nadal...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba zaraz uwierze, ze mam jakies "magiczne" rece...
robie zdjecie: lampa na kablu dokladnie w miejscu stopki, czyli nad wizjerem -> zdjecie przepalone, prawie biale....
robie zdjecie: lampa na stopce, bez kabla, te same parametry ekspozycji -> zdjecie poprawnie naswietlone...
o co chodzi?????