myślałem że wystarczy ustawić na tę kreskę przed nieskończonością i przy przysłonach f11 i wyżej wszystko gra ;)
Wersja do druku
Nieco OT: Też miałem ten problem jak łapałem wysoko lecące samoloty.
Chmurek nie było, AF nie miał się na czym zaczepić, więc w swej naiwności MF i pierścień do końca. No i jak coś przyleciało cofnąć trzeba było.
To samo przy zdjęciach "łysego".
W obiektywach istnieje coś większego od nieskończoności?
Bo w matematyce (chyba) nie ;)
A wracając do tematu. Było już wiele razy, ale jakby ktoś przeoczył - przy zdjęciach ze statywu IS-a wyłączamy.
To zdjęcie zrobiłem Sigmą 30 na f/1.4 i 350D. Historia z ostrością była taka, ze po paru próbach na krótszych czasach znalazłem takie ustawienie pierścienia, że ostrość gwiazd była najlepsza. Oczywiście sprawdzałem tylko na LCD, więc troszkę to trwało... Finalnie pstryknąłem przez 30 sekund i się udało :)
Dzięki takim przeżyciom, po zmianie 350D na 40D, od razu wiedziałem do czego może się przydać LiveView :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak, obiektyw można przekręcić poza nieskończoność. Dobicie do oporu pierścieniem rzadko kiedy oznacza ustawieniem obiektywu na oo.
Ufff, trochę mi ulżyło jak zobaczyłem te wykresy z dołkami (najniższej rozdzielczości) w okolicach 1/30sek, które jednak zgodnie z moją niekobiecą intuicją ładnie się dźwigają niemal do maksymalnej rozdzielczości już przy czasach 2 sek! Jutro przeczytam całość, bo dziś już za późno - dziękuję za zamieszczenie! :-)
Z ciekawości zrobiłem przed chwilą 3 zdjęcia na 50mm f/22 30s
(350D RAW - konwersja na JPG w ACDSee jakość 100%):
1. Long exp. noise red. off, MLU off
2. Long exp. noise red. on, MLU off
3. Long exp. noise red. on, MLU on
ad 1. duży szum i widoczne hot-pixele
ad 2. szum większy :-o ale hot-pixele zniknęły
ad 3. mniejszy szum i brak hot-pixeli
Jest na to jakieś logiczne wytłumaczenie?
Przy mocno domkniętej przysłonie :) Tutaj więcej o odległości hiperfokalnej: http://tinyurl.com/22yxg4
jesli chodzi o zdjęcia gwiazd na niebie i zwiazane z tym długie czasy naświetlania to na tym forum http://www.astromaniak.pl/ znajdziecie wyczerpujące odpowiedzi