to sie ciesz bo ja mam stałki i nie mam czym kręcić:P
Wersja do druku
to sie ciesz bo ja mam stałki i nie mam czym kręcić:P
ja wysłałem na czapskich, koszt naprawy 200zł i już jest ok;)
Troche rozwine temat, moze ktos z Was pomoże bo w żytnia nie wierze kompletnie.
Pisalem wczesniej na tym forum o przejsciach ze spustem migawki w moim 40D. ( dwa razy naprawiana - wymieniana - powiedza to prawde? )
mam jeszcze miesia gwarancji i znowu jakis dziwny objaw :
niby znow spust nie styka, ale mam przeciez gripa i o dziwo! tamten spust zachowuje sie identycznie i co ciekawe tylko w okreslonych sytuacjach :
na Av i Tv - praktycznie problemu nie ma, jest ustawiony tylko centralny AF i jest prawidlowo
jaja zaczynaja sie na trybach automatycznych - bip, potwierdzenie ustawienia ostrosci i losowo spust odpala natychmiast lub z półsekundowym opóźnieniem ( w każdym razie odczuwam że nie wyzwala natychmiast) - dzieje sie to na obu spustach (i w body i w gripie)
wgralem firmware 1.1.1 i dalej bez zmian ...czy ktos wie o co chodzi???
witam
niestety opisana przypadłość dopadła i moją 40stke co robić? jest jeszcze na gwarancji ale boje sie oddawac do serwisu. objawy jak wyzej, niezawsze reaguje. przy mocniejszym nacisnieciu działa( dzieje sie tak na kazdym szkle (50, 10-20, 24-105)
zytnia, zaznacz ze nie zyczysz sobie sobie jakiegoś "czyszczenia" styków itd, tylko WYMIANE na nowy spust!
Podobnie i u mnie. Dokładnie po roku od zakupu spust zaczął nawalać. Na razie bez dramatu, ostrość łapie normalnie, a do zrobienia foty wymaga nieco mocniejszego nacisku, niezależnie od podpiętego szkła. Wkurzające, ale można z tym żyć - jak na moje oko sprawa czysto mechaniczna.
Zadziwiające, że z Canon tak tandentne wykonuje najbardziej w sumie mechanicznie eksploatowany element puchy.
po tym czego się naczytałem o tym serwisie to ja nie wiem czy chce tam wysyłać aparatu i podjąłbym się chętnie sam wymianiy tego elementu. tylko go nie mam. czy ktoś może się orientuje gdzie mozna taki element kupić>
pozdrawiam
Czytam to z trwoga i widze, ze to nie jest jednostkowy problem... jak tam losy bohaterow i ich sprzetow po wizycie na zytniej?
pzdr