Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Problem ze spustem migawki w 40D

spajk
    Guest

Domyślnie Problem ze spustem migawki w 40D

Witam wszystkich. Od 3 tygodni posiadam 40D i obecnie zauwazylem jeden problem, otoz nie zawsze dziala mi spust migawki. Pomijam wszystkie kwestie przy lapaniu ostrosci i itp., itd., bo jest to naturalne,ze wymaga jakiegos ulamka sekundy, zeby to zrobic, ale chodzi o to, ze spust tak jak by sie blokowal i nie moge wykonac zadnego zdjecia. Pozniej musze kilka razy naciskac, zeby aparat znowu zalapal. A dzisiaj musialem nawet wylaczyc go calkiem i wlaczyc ponownie. Do zdjec wykorzystuje 430EX i poczatkowo myslalem, ze moze lampa potrzebuje czasu, zeby sie doladowac, ale to nie to, bo bez lampy dzieje sie tak samo. Czy ktos tez tak ma,czy tylko ja mam takiego pecha??

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

a daj na obiektywie na M, wtedy powinien robić zdjęcie niezależnie od ostrości, i przepstrykaj jeszcze raz 40tke

spajk
    Guest

Domyślnie

Robilem tak jak mowisz i nie tylko z jednym,ale kilkoma obiektywami. Moge dodac,ze srednio na 100 zdjec nie moge zrobic 5-6, bo aparat nie reaguje. Ciekawe czy to blad oprogramowania, czy moze jakas wada samej puszki...

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

w takim razie ja na Twoim miejscu bym jak najszybciej wymienił puchę na inny egzemplarz.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

może go czymś zapaprałeś?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Kuj żelazo póki gwarancja gorąca

spajk
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    może go czymś zapaprałeś?
    Nie jest zapaprany, nie bylo nawet czasu, zeby go zapaprac Teraz wlasnie z nim siedze i zaczyna sie dziac coraz gorzej... albo nie reaguje na nacisniecie spustu, albo reaguje po 0,5 sekundy...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spajk Zobacz posta
    Nie jest zapaprany, nie bylo nawet czasu, zeby go zapaprac Teraz wlasnie z nim siedze i zaczyna sie dziac coraz gorzej... albo nie reaguje na nacisniecie spustu, albo reaguje po 0,5 sekundy...
    To nic innego Ci raczej nie zostaje jak serwis. Może spróbuj jeszcze zresetować do ustawień fabrycznych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

spajk
    Guest

Domyślnie

Po wielu testach zauwazylem jedna bardzo ciekawa i dziwna rzecz... Prawdopodobnie problemy z dzialaniem spustu zwiazane byly z bardzo niskim poziomem baterii o czym nie informowal aparat, a poinformowala mnie dopiero ladowarka po wlozeniu akumulatora do niej. Po ponownym naladowaniu problemy skonczyly sie i spust dziala za kazdym razem. Polaczenie tej puszki z obiektywem ze stabilizacja (24-105 L) byc moze zuzywa w koncowej fazie rozladowania akumulatora tyle energii, ze dzieja sie takie cyrki. Wiem, ze nie powinno miec to wplywu na zachowanie aparatu, ale po naladowani wszystko jest ok.

spajk
    Guest

Domyślnie

Niestety poprawa byla tylko chwilowa... Sprzet jedzie do serwisu...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów