dobra dobra, wiedziałem, że się ktoś przyczepi :PCytat:
Zamieszczone przez kavoo
Mówiłem tylko o sytuacjach z One Shot. Zresztą po spróbowaniu AF spod * uważam, że jest zdecydowanie wygodniejsze w Servo od tradycyjnej konfiguracji.
Wersja do druku
dobra dobra, wiedziałem, że się ktoś przyczepi :PCytat:
Zamieszczone przez kavoo
Mówiłem tylko o sytuacjach z One Shot. Zresztą po spróbowaniu AF spod * uważam, że jest zdecydowanie wygodniejsze w Servo od tradycyjnej konfiguracji.
dzisiaj jakby nawet ktos napisal ze eLki maja swietna jakosc wykonania to bym nie uwierzyl :roll: :mrgreen:
Tak jak w vitezowy 1DsMkII? :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Muflon, i co próbowałeś na zmienionych ustawieniach? Jestem ciekaw czy to tak ogólnie z 20D, czy tylko mój.
Bo ja wiem.. dzisiaj polując na robale próbowałem się przestawić, ale jest to trochę wkurzające - jednak ponad rok przyzwyczajenia robi swoje. Niemniej zdjęcia wyszły OK. Zobaczę czy będę miał dość uporu, zeby próbować dalej :)Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
No niestety ale to nie Twoja wyobraznia :-/ Tez mam - mialem to samo z moim 20D i przy robieniu zdjec tez to zauwazylem. Aby sie upewnic, ze masz to samo co ja, zrob sobie test - wcisnij do polowy przycisk spustu migawki aby zablokowac AF/AE a nastepnie zaslon reka obiektyw i delikatnie poruszaj przyciskiem spustu migawki, ale bez dociskania do konca. U mnie juz w tym momencie zaczynal szukac ostrosci od nowa. Inny test to ustaw sobie np tylko centralny punkt AF, zablokuj wciskajac do polowy spust na czyms co jest blisko, a potem przekadruj np na jakas gladka powierzchnie. AF wtedy nie zlapie ostrosci i ladnie widac, ze ostrzy drugi raz. Generalnie problem tkwi w przycisku spustu. Po wcisnieciu go do polowy zwierany jest obwod nr 1 a po wcisnieciu do konca , rowniez obwod nr 2 ale jednoczesnie obwod nr 1 w tym czasie nie moze zostac przerwany. Niestety wskutek jakiejs wady w przelaczniku, obwod nr1 w czasie wciskania spustu do konca, jest przerywany co w zasadzie jest rownoznaczne ze zdjeciem palca ze spustu i zaraz potem wcisnieciu go od razu do konca. I zeby bylo zabawniej, to to przerywanie nie zawsze wystepowalo. Czasami bylo ok, a czasami nie. Generalnie w moim przypadku pomoglo kilkunastokrotne szybkie naciskanie spustu migawaki do konca i na razie jest ok. Moze tylko jakies styki zasniedzialy albo co?Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
pozdrawiam
------------
Adoks
A to ciekawe - bo w zasadzie potwierdzałoby, że to co proponuje Kubaman (zamiana AF i AE lock) ma szanse dawać dużo lepsze efekty. Chyba jednak się trochę jeszcze pozmuszam ;-)
ee no nie ma sie co odrazu tak zmuszac ;-) Zrob test, ktory opisalem i bedziesz wiedzial czy masz z tym problem. Oprocz tego jak juz wiesz o co biega, to zwroc uwage czy przy dociskaniu spustu do konca w czasie robieniu zdjecia masz drugi blysk aktywnego pukntu AF - na poczatku to tylko sie wydaje, ze cos blyslo, ale potem to juz wiesz, ze cos nie gra i ze to jest wlasnie to :-/Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Przetestowalem kilka razy - na pewno nie mam problemu ze spustem migawki 8)Cytat:
Zamieszczone przez Adoks
A jestes pewien ze tryb AF masz na One Shot?
Tu rowniez nie mam problemow - zadnego drugiego blysku przy dociskaniu.Cytat:
Oprocz tego jak juz wiesz o co biega, to zwroc uwage czy przy dociskaniu spustu do konca w czasie robieniu zdjecia masz drugi blysk aktywnego pukntu AF - na poczatku to tylko sie wydaje, ze cos blyslo, ale potem to juz wiesz, ze cos nie gra i ze to jest wlasnie to :-/
Ze mnie to jednak jest farciaz co do body :mrgreen: , zadnych FF/BF czy uszkodzonych przyciskow...
Vitez.. ty to masz szczescie.. ech.. :roll: