Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: [Płacze i żale] - Canon 20D

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie [Płacze i żale] - Canon 20D

Chciałbym zaproponować cykl płacze i żale, w którym użytkownicy poszczególnych korpusów wymienialiby wady i "wrzody na d_pie" swoich zabawek.
    Marzy mi się by wzorem zagranicznych for nie schodzić z tematu (off topic). Nawet Moderator-zy :wink:
    Ponieważ to body gości już u nas parę miesięcy zacznijmy od niego.

Rzeczy, które mnie bardzo denerwują w 20D:

- brak ISO w wizjerze !!!
    Canon my nie chcemy FF w cenie $1500, ale brak ISO w wizjerze to już przesada!!!
    Ile zdjęć mam zje_chanych przez ISO 800

- wizjer marki "tunnel of love"

- uchwyt pionowy marki latający grip
    Większy od BigEda tylko po to by zmieścić paluszki, z którymi korpus pracuje minutę*
    Grip ciągnie prąd w 2. baterii jednocześnie. Canon. Yes, You Can.

- wyświetlacz w wizjerze "nic nie wyświetla w słońcu".
    Tutaj uwaga: nie podobało mi siękiedy skierowałem aparat prawie w słońce dostałem tak po oczach, że gdybym nie miał body na pasku to bym go upuścił. Szkło jasne nie było (f/3.5-4.5)

- wyświetlacz marki wypalony CRT Daytek, rekordowo wielki !!!

- brak rgb histogramu, w dobie cyfrówek niech dodadzą to do segmentu $1500 bo jest potrzebne każdemu

- klapka od gniazda karty jest gorsza jakościowo (tak, to jest możliwe!) niż grip

- jednoczesne dodawanie do korpusu 2. niezależnie rozwijanych raw konwerterów, z których jeden ergonomię ma głęboko w..., drugi jest całkiem fajny gdyby nie to, że obraz po konwersji jest mniej ostry (w DPP jest mora! W EVU nie ma)

- last but not least AF. Tak autofocus mógłby być i skuteczniejszy i szybszy. Porównałem comba: 20D z 24-70 i D70 z 80-200/2.8. Było ciemno, ale do całkowitej ciemności to było daleko. To była całkowita porażka Canona. To nie było troszeczkę, trochę wolniej. Szok, dla mnie to był szok. Body za $1500 plus Lka 2.8

to tyle, coś dodam gdy sobie przypomnę.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Co prawda nie mam 20D ale porownywalem w sklepie z moja dziesiatka, wiec dodam jeszcze jedna "wade":

- klapie lustrem jak krokodyl paszcza - w porownaniu z dwudziestka, dziesiatka jest stealth

Ale to i tak fajny aparat...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: [Płacze i żale] - Canon 20D

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    - wizjer marki "tunnel of love"
    Chyba nie da rady w body z cropem 1.6x

- uchwyt pionowy marki latający grip
    Eee, narzekanie Grip jest OK. Chociaż z paluszkami to skucha, ale to wynika raczej z nich a nie z gripa.

Tutaj uwaga: nie podobało mi siękiedy skierowałem aparat prawie w słońce dostałem tak po oczach, że gdybym nie miał body na pasku to bym go upuścił. Szkło jasne nie było (f/3.5-4.5)
    Eee, nie przeginasz aby? Trzymając lunetę f/16 też byś próbował w słońce celować? Chyba zresztą jest to w każdej instrukcji. Mniejsza o oczy ale można uszkodzić czujniki/migawkę.

- klapka od gniazda karty jest gorsza jakościowo (tak, to jest możliwe!) niż grip
    ??? Czy my na pewno mamy ten sam aparat?

- last but not least AF. Tak autofocus mógłby być i skuteczniejszy i szybszy.
    No nie wiem.. ja w 70-200/2.8 powiedziałbym, że AF skuteczniejszy i szybszy już być chyba nie może

Ja od siebie dodam tylko ogólne uwagi, które się odnoszą do całej semi-pro serii Canona:

- brak wajchy do przełączania trybów Single shot/AI servo oraz ekspozycji
    - podobnie dla ISO

Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

co do wad to niezauwazylem ... a moze ciebie od Nikona wyslali na przeszpiegi

Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę
    powiedz kiedy to sie szarpne na bilet w Biznesklasie i pierwszym samolotem bede u ciebie pod oknem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Co prawda nie mam 20D ale porownywalem w sklepie z moja dziesiatka, wiec dodam jeszcze jedna "wade":

- klapie lustrem jak krokodyl paszcza - w porownaniu z dwudziestka, dziesiatka jest stealth
    Cholera, zapomniałem
    Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Ale to i tak fajny aparat...
    Tak, to prawda*

* - najczęściej wypowiadane słowa Apo Tajnera w TVP :wink:

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    co do wad to niezauwazylem ... a moze ciebie od Nikona wyslali na przeszpiegi
    Dlaczego - nie ma sprzętów idealnych i akurat wszystkim dwu/trzycyfrowym Canonom można sporo wytknąć

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę
    powiedz kiedy to sie szarpne na bilet w Biznesklasie i pierwszym samolotem bede u ciebie pod oknem
    OK. Jak będziesz dolatywał do końca jeziora, to skręć 90 stopni w prawo i szukaj takiego białego bloku. Uderzaj w parter :-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a mozna na 10D tez pobluzgac?
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    a mozna na 10D tez pobluzgac?
    Możesz założyć nowy temat weź skopiuj i wklej temat to potem będzie fajnie uporządkowane w wyszukiwarce.

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

- last but not least AF. Tak autofocus mógłby być i skuteczniejszy i szybszy. Porównałem comba: 20D z 24-70 i D70 z 80-200/2.8.
    Porównywałem w sklepie fotograficznym w Centrum handlowym Targówek 20D z 17-85
    i D70 z 18-70, sklep raczej do jasnych nie należy i 20D wypadł dużo gorzej, jak dla mnie to również była porażka 20D. Odnosiłem wrażenie że w mojej 33 z Tamronem jest dużo skuteczniej i szybciej. Na moje zdziwienie z takiego stanu rzeczy, sprzedwaca powiedział, panie przecież to jest Nikon.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Kiedyś wyrzucę cały ten złom przez okno i kupię Minoltę ;-)
    Ja chyba właśnie na dniach dokupię najtańszy tele do mojej analogowej Minolty, bo aż żal tak patrzeć kilkanaście godzin dziennie na samoloty i nie mieć czym strzelić choćby jednej foty
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów