-
Nie miałem Tamrona. Miałem Sigme w wersji APO II. Moim zdaniem rewelacyjne szkło za tę cenę. Oczywiście wymaga światła ale w plenerze spraawdza się świetnie. Ładny bokeh, a w przedziale 70-135 bardzo zadowalająca jakość obrazu nawet dla wybrednych. Do tego tańszy filtr niż do canona i czasem przydatne macro. Autofocus jak u sigmy ale można sobie przebrać w sklepie i wybrać w miarę dobry. Oczywiście w słabszych warunkach oświetleniowych znacznie gorzej, ale za tę kasę nie ma co narzekać.
-
A jak widzicie sigmę 70-300 APO w konfrontacji z nowym dzieckiem canona 55-250 IS. Czy szkła te są porównywalne optycznie? Które bardziej opłaca się nabyć? Może ktoś z Was miał styczność z obydwoma obiektywami i ma coś do powiedzenia na ich temat.
-
mam tamrona i nie narzekam co prawda w słabym świetle wiele z nim nie zdziałasz ale na dworze nawet przy zachorzeniu jest wszystko ok do 200 mm jest ostry ale i te przy 300mm nie są najgorszej jakości lobię nim cykać zdjęcia troszkę głośny AF
-
Moim zdaniem za ta cene nie kupisz nic lepszego ... mam wersje bez APO ale jakis czas uzywalem tez tego szkla ... ogolnie tak: AF chodzi jak wkretarka, czesto skacze po calej mozliwej skali, zadko sie myli ... zdjecia powyzej 200mm sa nieco mydlane ale znosne, nizej jest niezle ... po przymknieciu do F/8 daje calkiem dobre rezultaty :)
Zdjecie bez trybu makro (wiem ze obciety jezyk ale fota robiona w naturalnych warunkach bez ruszania gada a dosc ruchliwy byl :P )
i dwa inne:
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1039071.jpg
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1036789.jpg
zdjecie z wlaczonym macro:
moim zdaniem jak na szklo za ta kase sprawuje sie bdb a z jego minusami da sie zyc ... jedyne na co bym je zamienil to Canon 70-200 L albo lepiej ale te szkla to rownowartosc kilku sigm a tele nie uzywam na tyle czesto zeby wydawac kupe kasy na szklo ktore bedzie w koncie lezalo :)
Pzdr
-
Ale to jest wątek o Sigmie i Tamronie, więc jak piszecie o jakimś obiektywie, to piszcie dokładnie o jakim mowa :)
-
Czyli Tamron czy Sigma? Może ankietkę jak będzie glosowanie to mozna się jakoś zorientować bo tak to metlik w głowie.
-
Ankieta nic ci nie da, bo zależy co kto ma/miał.
Prawda jest taka, że trzeba wybrać pomiędzy dwoma podobnymi szkłami godząc się z ich wadami i kierując sie dodatkowymi przesłankami takimi jak: różnica w cenie, dostępność serwisu, sympatia do marki czy choćby odczucia estetyczne czyli co się komu podoba :) wszystkie za i przeciw dadzą ostateczny wynik... chyba ;)
-
Tamron ... to co sigma tylko gorzej wykonany ... canon 70-300 (druga czesc dualkita) syfilis straszny ... otarlem sie o wszystkie 3 i zostalem przy sigmie DG ... oczywiscie docelowo kupie 100-400 L canona ale to dopiero jak bede mial nadwyzke kasy na koncie bo malo uzywam tele :P
-
ja mam sigme 70-300 APo i powiem tak ze na poczatek moze byc ale jak jest ciemniej to bez wspomagania lampy nie trafisz w punkt chocbys mial 1d mkIII.
optycznie jest calkiem niezla ale AF mnie dobija i planuje przesiadke na L zeby sie nie wkur... ze znow nie trafil albo jechal caly zakres 3 razy az trafil i przegapilem moment:-?
-
Też swego czasu posiadałem sigme 70-300 APO DG tak że 100-tu %-tach podzielam zdanie gringo997