Bedziesz mogl ale w zakresie 17-30mm naswietlasz okrągłe pole w centrum klatki, a w zakresie 30-50mm masz potezne winietowanie (im wiecej mm tym mniejsze ale wciaz bardzo duze). Sam sprawdzalem na EOS 33.
Wersja do druku
Wg mnie troszku się uparłeś na stałke. Taki ot kaprys:) Wg mnie naprawdę do reporterki są lepsze zoomy:) Dzisiejsze zoomy wg mnie są już naprawdę dobre:)
To zależy co kto lubi. reporterki nie robię, ale robię streety. Zoomów do tego celu używam bardzo rzadko z jednej prostej przyczyny: mając możliwość zmiany ogniskowej kombinuje z kadrem a w tym czasie ucieka mi sytuacja i... jak ustawie kadr to nie ma już po co robić zdjęcia.
michalab/dlaczego traci? możesz rozwinąć?
nie rozumiem też troche stwierdzenia, że stałka uczy myślenia...
jak nie nauczyłeś się do tej pory myślenia przy komponowaniu kadru to stałka tym bardziej Ci w tym nie pomoże.
Wiatm
W zakresie 20-20 przerobiłem wszystkie stałki jakie są dostępne do systemu canona i jedyne co moge ci powiedzieć to że dobrej stałki dla cyfry nie ma (TELECENTRYCZNOŚĆ) dlatego pomimo że stałki są lepsze na filmie od zoomów na cyfrze ich jakość jest bardzo podobna.
canon 20 i 28 (2,8 i 1,8) są bardzo ostre w centrum ale niestey jakość drastycznie i zauważalnie (!) spada w bokach.
canon 24 jest mniej ostry w centrum ale spadek ostrości w rogach jest mniejszy niz w innych no i nie ma USM
sigma 20 1,8 - 50% zdjec z pudłem AF 20D
sigma 30 1,4 tylko ef-s i tez mydlasta na brzegach
tak wiec w zakeresie 15-30 nie widac zalet stałek - zarówno stałki jak i zoomy moaja podobnie paskudne myslaste rogi dlatego pomimo mojego zamiłowania do stałek stwierdzam że jednak najlepszym rozwiązaniem jest zoom w tym zakresie.
Zważ też na to że większość stałek to b.stare konstrukcje niedostosowane do cyfry i chyba stad wynika ich słaba jakość na brzegach - dlatego nowe zoomy które uwazgędniają problem współpracy z matrychą (17-40 18-55 17-85 17-55 tamron 17-50) spisują się tak samo dobrze jak stałki bo lepiej niwelują telecentryczność
A ja dostałem wczoraj do przetestowania Tokinę 17mm f3.5 ATX PRO.
Co prawda brak czasu uniemożliwił mi wykonanie fotek w różnych warunkach i zanim się do tego zabiorę to pewnie trochę minie:roll: ale może ktoś z Was miał to w ręku albo robił jakieś fotki?Gość chce 500pln-stan jest ok ale czy wogole warto?