No właśnie, którym filtrem lepiej chronić obiektyw - polaryzacyjnym czy uv? Chodzi mi o ewentualną stratę światła czy zniekształcenia obrazu
Wersja do druku
No właśnie, którym filtrem lepiej chronić obiektyw - polaryzacyjnym czy uv? Chodzi mi o ewentualną stratę światła czy zniekształcenia obrazu
Chroni UV.
Dziekuje, w takim razie odpszcze sobie tez zestaw bo chyba lepiej zainwestowac w cos lepszego np. hama. Jedno jeszcze tylko mnie ciekawi, czy 58 mm bedzie mi pasowac napewno do Canona A520? (Wolal bym 58 ze wzgledu na to ze boje sie aby nie obcinalo mi rogow jak bym mial 52 mm?)
poczytaj prosze na forum jaka opinia cieszy sie tu Hama ;-) .. jesli chcesz porzadny filtr za umiarkowane pieniadze to napisalem Ci juz o Hakubie.. sam jej kiedys uzywalem z dx7590 wiec wiem o czy pisze.. w zadne inne "polsrodki" bym sie nie bawil..
kazda wieksza srednica bedzie pasowac.. minusem jest to ze filtry sa droższe i jesli bedziesz chcial doswietlac wbudowana lampa, to prawdopodobnie na czesci zdjecia bedziesz miec jeszcze wiekszy gustowny cien niz w przypadku 52mm ;-) .. ale wtedy wystarczy po prostu odkrecic tulejke..
To w takim wypadku, skoro istnieja watki na podobny temat, nalezy sie (zgodnie z pkt 3 Regulaminu) DOPISAC do juz istniejacego watku ze swoim pytaniem, a nie zakladac nowy.
Polaczylem, przykleilem, bede bil ;) jak ktos znowu zalozy setny watek o zestawach ochronnych :evil: .
Witam,
Tym razem pytać nie bede, ba, bede wystawial opinie ;)
Jednak skusiłem sie na te filtry SELCO, co oczywiscie było błędem.
Moja opinia (pisze, bo moze sie przydac innym czytającym te posty):
Dostałem, założylem, sprawdziłem, po czym hmm.. nie wiedzialem czy płakać czy tez smiac się, ale po koleji:
Po załozeniu wszystkiego czyli, tuleja, uv, polar, tulipan o srednicy 58 mm, robi sie winieta, jedynie pod jednym kątem tulipana mozna jej uniknac.
Co do najwazniejszego czyli polara; ciekzko powiedziec ze cokolwiek tam sie polaryzuje....zdjecia wychodza "dziwne", ba, juz lepsze bez tego pseudo filtra. UV jak uv, zasadniczo nie był zły ale i tak bym wolal wydac pare zł wiecej na jaki kolwiek inny choćby z zasady - "od tandety z daleka!"
Ogolnie jestem w plecy, sprzedałem co prawda wszystko tak szybko jak kupilem ale taniej.
Krótko mówiac, naprawde nie kupujcie tego a wyjdzie wam na zdrowie. Ja głupi kupilem a przeciez mnie ostrzegali pare postów wyzej... :)
Pozdrawiam,
Na tym forum pierwszy raz goszczę, więc proszę o cierplowość jeśli coś robię źle.
Pytanie jak w temacie. Chce kupić raz a porządnie. Czy jest sens kupowania slim?
Cześć. Mam takie pytanie jestem zainteresowany takimi zestawami:
http://www.allegro.pl/item291354975_...apan_8w1_.html
http://www.allegro.pl/item295742505_..._warszawa.html
http://www.allegro.pl/item295816795_..._s2_is_fv.html
wiem dużo osób pisze że to badziewie ale na nic innego jak na razie mnie nie stać. Który z tych zestawów byście wybrali? I nie wiem za bardzo o co chodzi z tymi gwintami 52mm/58mm (jakieś skutki uboczne?). Jedyne co wiem że filtry 52mm są tańsze oraz są powszechniejsze.
Gwint 52 czy 58mm to po prostu średnica gwintu na filtr (w tym przypadku UV, polaryzacyjny czy osłonę). Czasem średnica 52mm jest za wązka i przy szerokim kącie (czyli dajesz obiektyw na szeroko) narożniki zdjęcia są ciemne (tzw. winietowanie), ponieważ widać ramkę filtra na zdjęciu. Wszystko zależy pod jaki aparat podpinasz ten zestaw. Przy 58mm raczej napewno nie będzie winietowania, a przy 52m nie wiadomo. Musisz się zapytać kogoś kto ma taki sam aparat i zestaw ;) .
Ja mam do S2IS ten zestaw profi z tulejką, tulipanem, UV, polarem i deklem. W sumie niewiele korzystałem z filtrów (przynajmniej na razie), ale tuleja przydaje mi się do Raynoxa. Minusy to u mnie luzy na łączeniu tulejki do aparatu i to, że nie jest ona jakby równolegle do obiektywu, z lewej strony czasem widać większą winietę. Tulipan możesz założyć tylko na filtr, tuleja jest zbyt gruba. Tulipan również powoduje na szerokim kącie winietowanie, przy samych filtrach też chyba była niewielka (właśnie z lewej strony, nie wiem czemu) Ogólnie zestaw może być, tuleja porządna, bo alu, polar przyjemnie się kręci i nawet działa, no i dekiel, który sam siię nie zsuwa.
Może rozjaśniłęm Ci trochę wątpliwości. Soczewkę dostałem do Raynoxa, ale w zasadzie zbytnio pogarsza jakośc obrazu.
Filtry Kinga...cóż...robiłem raz prawie pod słońce i niestety, widać dużą flarę, która przeszkadza (nie wiem, czy ma na to wpływ odległość obiektywu od filtra [w końcu to jest te kilka mm])
Ja w zasadzie, zaminiając kilka elementów brałem zestaw 1. z foto.tip właśnie