Niewiele, ale na pewno z pomocą kalibratora można monitor wyregulować.
Owszem poprawi. Eye One Display 2 to dobry zakup.
Wersja do druku
to jest bardzo zdrowe podejście (głodówka -z umiarem ;) bardzo dobrze robi )... jeśli kwestia "chleba z dżemem" jest nie do przeskoczenia - to ogranicz się do zakupu kalibratora Eye One... jest optymalnym wyborem, co Tom01 i Janusz Body zapewne potwierdzą - a wymiany dokonaj wtedy, kiedy:
1. będziesz naprawdę już czuła i WIDZIAŁA taką potrzebę
2. kwestia finansowa nie będzie problemem (najgorszy wybór to taki, który pozostawia niedosyt... "ach - mogła(e)m jeszcze trochę dołozyć i kupić coś naprawdę dobrego..."
sugestie co do monitorów - tu nie będę oryginalny - EIZO serii CG lub CE - Tom01 daje CB dobre ceny - 5% rabatu to już coś ;-)
Zasada jest niestety dość brutalna - im słabszy, gorszy monitor tym bardziej potrzebuje profilowania. Tu już nie chodzi o gamuty ale o to, żebyś miała w miarę wierne oddawanie barw. Tak żeby szary u Ciebie był również szary u mnie a i inne kolorki wyglądały maksymalnie podobnie. To właśnie da Ci kalibrator. Ja nie jestem specjalistą od kalibratorów (nie wiem co który może) - kiedyś, za czyjąś poradą kupiłem Eye One Display 2 i teraz życia sobie bez tego nie wyobrażam :) To naprawdę warto mieć. Monitory w notebookach mają nagminnie "podkręcony" niebieski (tansze LCD z Media Markt bywają tragiczne) - pewnie lepiej się sprzedają bo obraz wygląda ostrzejszy. Bez kalibracji (dokładniej profilowania) na takim ekranie naprawdę nie da się ocenić kolorów i przewidzieć co wyjdzie na odbitce.
CRT trzeba kalibrować często - nawet codziennie. Są do tego stopnia paskudne, że drobna zmiana pola magnetycznego w otoczeniu może miec wpływ na obraz. Wystarczy monitor obrócić na biurku i... degaussing |(czyli demagnetyzacja) i kalibracja.
Jak już sobie zrobisz profil to... możesz się bardzo zdziwić jak bardzo obraz będzie różny od tego co miałaś do tej pory. Standardowo dobrze jest mieć szare tło - nie jakieś tapety w stylu obrazek Win XP ale zwykły neutralnie szary kolor. Można ustawić (128,128,128 ) albo nieco ciemniej - rzecz gustu (ja mam 80,80,80). Ważne jest żeby to było neutralnie szare - po paru dniach (minimum przyzwyczajenia) łatwo zauważyć jak coś jest nie tak i monitor wymaga ponownej kalibracji. Na kolorowym obrazku zobaczyć tego nie sposób. :)
Niektóre budżetowe monitory, nie pozwalają w pełni wykorzystać zestawu do kalibracji monitorów, ale mimo tego efekty po kalibracji i profilowaniu przynoszą zauważalne efekty w większości przypadków.
System kalibracji monitora dobiera się ze względu na ilość ustawień dostępnych w monitorze oraz oczywiście zasobność portfela - np. do laptopów wystarczy coś na poziomie spyder2express, Suite lub Eye-One Display 2 LT.
Jeżeli będziemy chcieli wykorzystać zestaw np. na monitorze "stacjonarnym" warto nabyć zestaw, który umożliwia wykorzystanie większej ilości ustawień z poziomu menu ekranowego monitora - co bez wątpienia wpłynie na stworzenie dokładniejszego profilu.
Mam obecnie kilka sztuk zestawów podemonstracyjnych w bardzo dobrym stanie z gwarancją - zaintersowanych zapraszam na priva.
Np. Monaco Optix XR PRO - za 763,72 (brutto)
W tym przypadku bez obaw - absolutnie Polskie Złote by NBP ;-)
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi - widze, ze na szczescie nie wszystko stracone nawet przy tak kiepskim monitorze.
adalbert, chyba mamy odmienna wizje co do ilosci dzemu :wink:
kiedy bedzie mnie stac na monitor, to o obecnych modelach nikt juz nie bedzie pamietal :mrgreen:
na razie wymieniam 100-300 na 70-200 [first things first, jak [slusznie] mawiaja Anglosasi], wiec monitor odsuwa sie w daleka przyszlosc...
dlatego mam nadzieje, ze oprofilowanie monitora powinno pomoc, bo oddanie barw jest tu drastycznie przeklamane - dotad nie zdawalam sobie z tego sprawy, bo nie lubie zdjec kolorowych, robilam prawie tylko cz-b, ale musialam sie przeprosic z kolorem, bo coraz czesciej jestem proszona o robienie slubow, portretow, koncertow - no i odkrylam, ze odbitki [z kilku roznych labow] maja sie nijak do tego, co pokazuje monitor [proby recznego dostosowania wygladu monitora do odbitek testowych spelzly na niczym]
to bardzo cenna rada - dzieki!
Hmm, mój monitor oferuje bardzo niewielka ilosc ustawien - ma mocno okrojone menu, więc pewnie nawet nie zdoła wykorzystac mozliwosci kalibratora. Zastanawiam się, czy kupienie lepszego kalibratora nie będzie przypominało strzelania z armaty do komara [a przynajmniej z dwururki]. Moze wlasnie nalezy zastosowac taki jak do laptopa?
Czy mozna prosic o Wasze opinie rowniez w tej sprawie?
i1 (od Eye One Display 2) ;) jest wystarczająco dobry. W sumie chodzi o to, żeby najpierw monitor doprowadzić do stanu "ustalonego" - ustawić kontrast, jasność (jasność jest bardzo ważna !!!) i dopiero potem wyliczyć profil z korekcjami barw. i1 oprofilujesz nie tylko laptopy ale CRT i LCD też.
Janusz Body - dziekuje!
znalazlam oferte e-sklepu z Poznania
http://sklep.perfekt.pl/do/cat/001/Kalibracjakalib
czy ktos moze wie, czy gdzies mozna dostac kalibratory taniej?
Niektóre taniej, niektóre drożej:
http://monitory.mastiff.pl/kalibratory.php
Ostatnio pojawiły się niedrogie kalibratory sygnowane dla Pantone. Sugeruję śledzić ofertę.