Aaaa.... to sorry.. sądziłem, ze tylko góra dól :) Sam uzywam gwintowanych
Wersja do druku
Aaaa.... to sorry.. sądziłem, ze tylko góra dól :) Sam uzywam gwintowanych
Fotografia cyfrowa to nowość w której trzeba się odnaleść i myślenie kategoriami tradycyjnej fotografii nie zawsze jest słuszne. Zgodzę się, że sam pomysł jest najważniejszy i liczy się fotograf. Jednak cyfrowe obrazy umożliwiają dokonywanie rzeczy, o których użytkownicy analogów mogą tylko pomarzyć. Jednym z nich jest stosowanie wymyślnych filtrów post factum. W końcu nie bez powodu stworzono PS i jest on obecnie jednym z najbardziej zaawansowanych programów na świecie. Dziś żadne zdjęcie pięknej panienki na okładce magazynu nie obejdzie się bez komputerowej edycji. To samo dotyczy np wideoklipów na MTV. Laski mają buźki jak pucia niemowlęcia a sami wiecie jak ostro portafi rysować dobre szkło - każdy pryszcz widać. Korekty więc być muszą. Druga rzecz to koszty. Dobre filtry dobrze kosztują. Dużo dobrych filtrów jeszcze więcej kosztuje. A w PS mamy wszystko razem i jeszcze o wiele więcej. Czy komp rozleniwia ? Nic bardziej mylnego. To jest praca jak każda inna. Żeby efekt był naprawdę dobry trzeba się napracować.Cytat:
Zamieszczone przez Yooreck
A PS nie kosztuje? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Hint: PS CS 4200zl .
Gimp nie kosztuje :roll:
Shadow, no sorry.. al ewykraczasz poza fotografie i nieświadomie wchodzisz w grafikę. Co innego zdjecie, co innego upstrzona filtrami i efektami jej namiastka.
Co do wygładzania, ja nie przeczę, wszystko sie wygładza, nogi modelkom wydłuża itp. tylko co to ma wspólnego z rzeczywistoscią ?? Mnie np. wkurzają w pismach o foto-cyrowym porady: jak zrobić piekny zachód słońca w PS. Po co to komu ?? Byłes na wakacjach, było niebo nijakie, to po cholerę zmieniać, kopiowac z innego krajobrazu, wysycać ?? To oszustwo, a nie fotografia.
A założenie filtra to nie oszustwo?
Nie, bo to sposob analogowy, wiec "ma dusze" . ;) ale i :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
hmm, pociągnę ten tok rozumowania dalej. Płacenie kartą kredytową to oszustwo? Albo oglądanie filmu na DVD a nie w kinie? Choć teraz to już i kina oszukują...
Na pytanie gdzie kończy się zdjęcie, a zaczyna grafika komputerowa jest tak samo trudno odpowiedzieć jak na pytanie gdzie kończy się sztuka a zaczyna kicz. Retusze itp są chyba tak stare jak sama fotografia. Tylko teraz cyfrowy nośnik ułatwia to zadanie jeszcze bardziej niż kiedykolwiek w przeszłości. Obejrzyj sobie zdjęcia w Albumie i powiedz mi które jest wiernym odwzorowaniem rzeczywistości a które nie. I nikt tego nie napiętnował w wątku Zdjęcie roku 2004.Cytat:
Zamieszczone przez Yooreck
fotografia nie jest wiernym odwzorowaniem rzeczywistosci, tylko przedstawieniem tego co zobaczyl fotograf. i poza reportazem i dokumentem nie aspiruje do miana wiernego odwzorowania.Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
pytanie tylko: ile jest zdjecia w zdjeciu? co do grafiki komputerowej, to mozna w uproszczeniu przyjac, ze dokonujac manipulacji graficznej porzuca sie fotografie. i tylko kwestia co to znaczy manipulacja? mnie sie podoba definicja photo.net... ale kto, co i jak zakwalifikuje - jest juz kwestia indywidualna