ma ktoś może instrukcję PL do tego Metz`a??
[edit]
Używa już ktoś z Was tej lampy? Jeśli tak to jestem ciekaw czy jest możliwość wyzwalania jej bezprzewodowo puchą 30D.
Wersja do druku
ma ktoś może instrukcję PL do tego Metz`a??
[edit]
Używa już ktoś z Was tej lampy? Jeśli tak to jestem ciekaw czy jest możliwość wyzwalania jej bezprzewodowo puchą 30D.
ja ponawiam pytanie kolegi .. oraz dodam swoje .. czy ten mezt siłę błysku i kąt do cropa .. ?
jeżeli tak to biorę .. jeżeli nie to niestety będzie trzeba do zbierać do ex580 .. jeżeli dopasowuje do cropa to nie widzę sensu dopłacać
ukasus nie czekałem na odpowiedź i kupiłem tą lampę.
Powiem tak - wcześniej robiłem Minoltą 7D i Metzem 54 MZ-3 i często zdarzały się przepały lub niedoświetlenia.
Teraz pracuję na 30D z Metzem 58 af-1 i jeszcze ani razu mnie nie zawiodła ta lampa - menu ma dużo bardziej intuicyjne od 580ex (miałem w rękach tą lampę i długo zastanawiałem się "co, gdzie i jak").
Nie wiem jak jest dokładnie z uwzględznianiem cropa, ale dla mnie najważniejsze jest to, że nie mam przepałów i niedoświetleń z tą lampą.
Pewnie znajdziesz dużo różnych opinii, ale ze swojej strony polecam tą lampę.
A co za różnica czy dopasowuje czy nie?? jeśli to ma być kryterium to jest IMHO bez sensu zupełnie..
Ja np. mam 580 i używam jej na cropie.. i mam wyłączoną funkcję dopasowywania - po co mi ona? na szerokim kącie czasem widać małą winietkę od lampy więc wyłączyłem i jest spokój - co z tego że lampa trochę mocniej błyśnie?? akumulatory starczą łącznie może na parę błysków mniej ale co z tego.. zawsze i tak mam zapasowe ;), a używanie tego argumentu jako jedynego za/przeciw kupnie lampy jest bezsensowne
Pozdrawiam
Artur
no wiesz ja bym nie powiedział że na parę błysków mniej ... przecież kąt sie zmienia bardzo po cropie .. to będzie w granicach 30 % bardziej oszczędne .. a mz jest to sporo to po pierwsze .. po drugie .. dalej nie wiem czy jest zdalnie wyzwalana przez inne lampy .. w tym przez wbudowaną .. i czy sama może pracować jako master i wyzwalać inne
bo jednak różnica w cenie jest spora bo jakieś 400-450 zl .. za to bym miał jakiś dobry plecak .. albo z jedna polarke .. wcześniej zastanawiałem sie tez nad sigma .. ale jeśli już mam brać nie canonoowska to już chyba lepiej metza ..
będzie ciekawe combo ... wszystko innej firmy :)
z drugie strony .. utrzymuje sie tylko i wyłącznie z fotografii .. i pewnie i tak docelowa lampa będzie ex580 ...
heh jestem w kropce ..
zależnie od wypłaty z redakcji dokonam wyboru :)
ps. ciekawe czy sie np tamron współpracuje z e-ttl 2 .. czyli czy przekazuje informacje o odległości do body
ps2. Rimon jak ją masz to powiec czy jest zdalnie odpalana przez body .i czy może działać jako master dla innych ?
niestety z body nie udało mi się jej odpalić, a szkoda, bo Minolta miała specjalny tryb pracy wbudowanej lampy (wireless) i pięknie wyzwalała poprzedniego Metza.Cytat:
ps2. Rimon jak ją masz to powiec czy jest zdalnie odpalana przez body .i czy może działać jako master dla innych ?
Metz 58 oczywiście może pracować jako Master lub Slave. Bawiłem się tylko takim samym Metzem tyle, że do Nikona i po paru próbach z ustawieniami lampy ładnie błyskały.
Próbowałem (tyle, że na szybko) wyzwalać mojego Metza (Slave) 580tka (Master) - niestety nie miałem czasu rozkminiać w niej menu i nie udało mi się ich zgrać. Myślę, że to kwestia kilku prób i nie byłoby problemu - producent podaje, że Metz jest zgodny z bezprzewodowym wyzwalaniem w Canonie.
Wypowiadacie się na temat Metza 58 a większosc z was nie miała go w ręku, po bardzo krótkim użytkowaniu mogę stwierdzić:
1. Naświetlenie bardziej powtarzalne niż w Canonie (580,550, 430, 420)
2. Barwa światła w/g mnie bardziej naturalna
3. Menu, mogło by być bardziej intuicyjne
4. Dodatkowy fleszyk - rewelacja
Jeżeli chodzi o wydajność i inne spostrzeżenia to coś napisze po sobotnio weselnym teście, na razie jestem zachwycony - Canony przechodzą na SLAVE.
fotones,masz do niej instrukcję PL??
Ja jutro idę swojego Metza odebrać po prawie dwutygodniowym pobycie w serwisie (sądzę, że i tak jak na Polski serwis Metza to się chłopaki nawet "śpieszyli" ;) )
Nie, żebym był z niego niezadowolony, ale wiem, że drugą lampą jaką kupię będzie 580ex II - oczywiście jak będą na nią fundusze ;)
czyli jak w końcu...?
co wybrać...?
Jak masz kase to 580