Cytat:
Zamieszczone przez
strus_pedziwiatr
No to jedziemy po kolei :-P
Cytat:
1. Kupując nowy komputer możemy nie mieć wyboru — kupienie komputera z zainstalowanym systemem Windows XP niedługo będzie niemożliwe.
Prawda. A niech no tylko jakiś producent spróbuje sprzedawać bez :evil: :mrgreen:
Cytat:
2. Dla zastosowanego w Windows Vista nowego, opartego na zaufaniu, modelu bezpieczeństwa. Jego najbardziej widocznym elementem jest wymóg potwierdzania uprawnień administracyjnych przed wykonaniem każdej operacji (takiej jak zainstalowanie programu czy zmiana konfiguracji systemu), która może wpłynąć na bezpieczeństwo czy stabilność komputera.
Oj prawda, prawda... już od pierwszych wersji beta jednym z głównych powodów wkur***nia wiekszości testerów było pytanie o hasło co 5 minut :-D Żeby było śmieszniej, z punktu widzenia tzw. "bezpieczeństwa" nie zmienia to nic Trojanowi z keyloggerem wystarczy raz.
Cytat:
3. Po to, żeby wydajnie korzystać z pamięci RAM. Użytkownicy komputerów wyposażonych w 2 GB lub więcej pamięci operacyjnej przekonają się, że funkcja wstępnego ładowanie do pamięci (ang. SuperFetch) wyraźnie poprawia ich wydajność.
...zwłaszcza na komputerze z zainstalowanym kilkunastoma dużymi pakietami :) W najlepszym wypadku, zakładając (wiem, to mocne założenie ;-)) że Vista ma dobrze zrobiony system buforowania dysku, to i tak zostanie to wszystko wymiecione z cache po kilkunastu minutach.
Cytat:
4. Wąskim gardłem współczesnych komputerów PC z reguły jest dysk twardy. W Viście można niezależnie od określenia priorytetu dostępu programu do procesora, ustawić priorytet jego dostępu do podsystemu wejścia/wyjścia. Możemy też używać dysków USB, karty Flash czy karty PCI Express jako buforów pomiędzy pamięcią RAM a dyskiem twardym.
Hihihi :lol: Podpowiedź: jakie sa transfery aktualnych dysków SATA, a jakie kart CF czy kluczyków USB? :mrgreen: A i nawet z czasami dostępu ostatnio nie jest aż tak źle jak kiedyś. Nie wiem co to ta karta PCI Express.. ale jeśli chodzi o jakiś specjalizowany kontroler dysków, to on sobie akurat doskonale poradzi bez Visty. Chyba że chodzi o jakiś "Vista Accelerator" z pamięcią... bzdura^2, lepiej po prostu dołożyć RAM.
Cytat:
5. Dla poprawionego zarządzania dostępem do procesora. Vista, w przeciwieństwie do wcześniejszych wersji Windows, sprawiedliwie przydziela czas procesora uruchomionym z tym samym priorytetem programo
Nie wydaje mi się, żeby XP było pod tym względem jakieś specjalnie złe. A na upierdliwy program i tak sposobu nie ma... chyba że jest nim okienko: "podaj hasło administratora, aby uruchomić program XXX z wyższym (...)" przy kazdym uruchomieniu Photoshopa - w końcu grunt to bezpieczeństwo :-P (patrz punkt #2)
Cytat:
6. Dla nowej implementacji protokołu TCP/IP. Vista nie tylko potrafi wykorzystać całe dostępne pasmo połączenia nie obciążając przy tym zbyt procesora, możemy też w dowolnym momencie przerwać każdą operację sieciową. Wreszcie nie musimy odczekać 30 sekund aż system pozwoli nam odłączyć dysk sieciowy o którym od początku wiedzieliśmy, że jest niedostępny.
"w końcu nauczyliśmy się porządnie zamykać sesję SMB" :-P Bo z TCP/IP to "przerywanie operacji w dowolnym momencie" ma raczej niewiele wspólnego... chyba że chodzi o jakieś kolejne "kreatywne rozszerzenie" standardu, nie wiem, ignorowanie TIME_WAIT czy coś. MS juz kiedyś robił takie numery.
Cytat:
7. Dla mechanizmu BitLocker. Po jego włączeniu w sposób całkowicie niewidoczny Chronione są wszystkie znajdujące się na dyskach (można włączyć BitLockera na każdym dysku, nie tylko na dysku systemowym) dane.
Co na to (padnij)The Government Of The United States Of America(powstań) ;-) Pozwolili ot tak sobie sprzedawać Vistę, bez zapewnienia sobie "tylnego wejścia" na takie dyski? nie sądzę :-P
Cytat:
8. Po to, żeby mieć pewność, że komputer który zahibernowaliśmy rzeczywiście został uśpiony. Zdarzyło się Wam zamknąć obudowę laptopa, schować go do torby, a po pewnym czasie wyjąć go rozgrzanego, za to z rozładowanym akumulatorem, bo z jakiegoś powodu hibernacja został przerwana?
Mi się nie zdarzyło :)
Cytat:
9. Dla nowego menu Start i nowego Eksploratora Windows. Obie te funkcje są wygodniejsze w użyciu i oferują znacznie większe możliwości (na przykład, wyszukiwanie programów w menu Start czy kategoryzowanie i wyszukiwanie plików w Eksploratorze).
Z drobnymi modyfikacjami tekst powtarzany od Windows 95 :mrgreen:
Cytat:
10. Aby zobaczyć interfejs Aero (ang. Authentic, Energetic,Reflective, Open), w którym możemy poprzez okna programów, tak jak przez szyby, zaglądać, żeby zobaczyć co znajduje się za nimi.
... i mieć pretekst do wymiany sprzętu na nowszy, po czym po 10 minutach wyłączyć te wszystkie bajery. Przerabiałem to z AIGLX... "żelki" są fajne żeby podrażnić makówkarzy, ale do normalnej pracy się to po prostu nie nadaje.
Cytat:
11. Żeby sterować komputer głosem. Funkcja rozpoznawania mowy znalazłaby się w pierwszej trójce, gdyby była dostępna w polskiej wersji językowej Windows Vista.
Niewidomi już dawno mają swoje rozwiązania, a reszta... patrz powyżej.