Fajnie sie to czyta z perspektywy czasu 8) . W czasach gdy krolowal 10D a 20D dopiero wchodzil byly zupelnie inne argumenty za/przeciw 10D/20D :p .Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Wersja do druku
Fajnie sie to czyta z perspektywy czasu 8) . W czasach gdy krolowal 10D a 20D dopiero wchodzil byly zupelnie inne argumenty za/przeciw 10D/20D :p .Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Za 2 lata to samo będzie można przeczytać o 5d :). Co wcale nie znaczy że stanie się przez to gorszym aparatem niż był.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
A w temacie: w zeszłym roku mając dokładnie taki sam dylemat (używane 10d vs nowe 350d w podobnej cenie) wybrałem to ostatnie. I dziś mam... 20d :D
Jestem już po zakupie... wybrałem jednak D70s ( rodzice dorzucili troche kaski ) jestem bardzo zadowolony z aparatu, nie bede oceniał czy jest lepszy od 350D bo nie robiłem zdjęć tym aparatem, ale jakość i funkcjonalność D70s bardzo mi odpowiada,i uważam że jak na moje możliwości więcej mi nie trzeba. Jedyne co moge powiedzieć to to że D70s świetnie leży mi w ręce i ma fajną i łatwą obsługę. Cały czas sobie pstrykam i testuje na wielu funkcjach, także szkole sie w zakresie balansu bieli bo słyszałem ( i potwierdzam ) że D70s ma tendencje do zmieniania kolorów z czego wychodzą troszke nie realistyczne, ale to jest kwestia doświadczenia z WB i nie robienia zdjęć na AUTO, mnie osobiście udało się zrobić tak żeby zdjęcia miały żywy kolor, ale jeszcze w tej dziedzinie musze sie dużo uczyć. Przyznam szczerze że całe napięcie w wyborze aparatu już minęło, teraz skupiam sie tylko na robieniu zdjęć i szkoleniu umiejętności, co moge jeszcze powiedzieć że obiektyw dołączany do zestawu jest b.dobry, i jak na razie w zupełności wystarczający. A później pomyślimy coś o Makro albo dłuższej ogniskowej. Dzieki za pomoc wszystkim.
Pozdrawiam Bartek
rób na AUTO ale i w jakości RAW :) wtedy sobie na kompie wszsytko pięknie dopasujesz.
PS: gratuluje zakupu :)
Ciekawe jak?? w auto mozna tylko JPG-ami strzelac.Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
O tak też moge spróbować, Alzail nie myślisz że doświadczenie z WB przyda sie w przyszłości np. gdy nie bede miał dostępu do komputera? A lepiej na początku się wprawiać?
Cytat:
Zamieszczone przez towersivy
Obrabiając RAW i tak możesz zmienić balans lub temperaturę.
no to gratulacje! tez dobry wybor
Witam.
Dostałem ostatnio propozycję. Używane body 10D za 2 tysiące. Aparat jest przywieziony ze stanów z całkowicie pewnego źródła. Obecnie mam 350D z tym lepszym obiektywem KITowym (EF-S 17-85 IS USM) i gripem.
Rozważam możliwość sprzedaży tego zestawu i kupna 10D + jakiś dobry obiektyw za to, co mi zostanie (nie musi być szroki kąt).
W związku z tym moja prośba, czy ktoś mógłby mi powiedzieć dokładnie, jak zachowuje się 10D w praktyce jeśli chodzi o robienie zdjęć ?
Słyszałem argumenty, że wolna elektronika, że stary sprzęt, ale dla mnie nie ma to aż tak dużego znaczenia. Chodzi mi o to, jak zdjęcia z 10D przy tych samych parametrach mają się do zdjęć z 350D (chodzi tu na przykład o poziom zaszumienia przy wysokim ISO).
Interesuje mnie też sprawność AF - który aparat wygrywa ?
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś dał mi linka do dokładnego opisu 10D. Na stronie Canona go nie znalazłem, bo już nie produkują tego sprzętu :|
Pozdrawiam
Andrzej
Nie warto, odpuść sobie za taką kasę. Maks. 1-1,5KPLNCytat:
Zamieszczone przez mckwak88