Baal cykaj i chwal sie na forum , tez mam tą sigmę w planach :)
Wersja do druku
Baal cykaj i chwal sie na forum , tez mam tą sigmę w planach :)
piast9 - mam, tylko zrozum ze wlasnie zrobilem fotke z 20 metrow (tablice rejestracyjne) i jest wyrazniejsza niz kwiat w doniczce z metra. :) I tak samo było z tym motylem.
Jeszcze sprobuje wieczorem i napisze na forum.
Baal, ten obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia w trybie normalnym 150 cm. Poniżej tego nie ostrzy!:lol:Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Eh... nie wiem czy ktoś mi wyjaśni w takim ukladzie jak zrobic na nim dobre makro i na jakiej ogniskowej skoro 200-300mm wychodzi wielkie gówno.
Na ogniskowej raczej minimalnej, tj 200, o ile pamiętam, no i minimalna odległość ostrzenia w trybie makro to 59 cm. Powinno działać.Cytat:
Zamieszczone przez Baal
Na trybie makro jest chyba 50cm :) Sprobuje jeszcze i zobacze i powiem co wyszło :)
Statyw, albo monopod - zwłaszcza przy większych ogniskowych. Odkąd używam monopoda to zminimalizował się problem poruszonych zdjęć.Cytat:
Zamieszczone przez Baal
No więc dla przyszłych forumowiczów, którzy mieliby podobny problem.
Przy ostrym słońcu. 37 stopni w cieniu w fotografii makro (kiedy kwiat lub inny obiekt jest dobrze, lub aż za dobrze oświetlony przez słońce) najlepiej dobierać ekspozycje:
1/800 do 1/1600 (1/1600 to wtedy gdy kwiat gołym okiem widać że jest przesycony)
f/8.0 do f/14 (f/14 to rzadkość, najczęsciej stosowałem f/11)
No i do tego statyw i trochę cierpliwości jak to w makrofotografii :)
no widzisz jak szybko sobie obcykałeś szkiełko :)
przyglądam się tu dyskusji i śmiać mi sie chce trochę :) w sumie myślę o tym obiektywie
ps. dobre macro to nie znaczy, że blisko i ostro :)