Odp: Canon EOS R + lampa błyskowa (jaka?)
Przy fotografowaniu z lampa dobrze jest trzymać czas do 1/250 (zależy od sync speed). Nie będziesz męczył lampy high speed sync'iem. Przy dłuższym czasie warto włączyć synchro z druga kurtyną.
W pomieszczeniu z oświetleniem żarowym warto założyć 1/8 lub 1/4 CTO.
Ogólnie dobrze jest z ettl plus lekka korekta na minus, żeby błysk nie był pierwszą, rzeczą która rzuci się w oczy. Światlo odbijaj od białych ścian lub sufitu. Ta karteczkę też warto wyciągnąć, żeby doświetlić cienie pod oczami jeśli walisz z światłem z góry.
Pokazałeś że masz wiedzę ale czy @mystek coś z tego co napisałeś zrozumie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Pokazałeś że masz wiedzę ale czy @
mystek coś z tego co napisałeś zrozumie?
@mystek rozumiesz co napisałem?
Tak z grubsza :D Dzisiaj obejrzałem filmik już o jakiś praktycznych poradach dla początkujących i już wiem co to 1/8 czy 1/16 jeśli chodzi o lampę. Nie wiem co to za skrót CTO, ale jeśli napisałeś 1/8 to chodzi pewnie o moc lampy, czyli ustawić na 1/8 maksymalnej mocy?
Zupełnie nie wiem co to "sync speed", ale póki co będę się trzymał właśnie tych czasów 1/125 i 1/250 na aparacie bo gdzieś to się przewija w poradnikach.
Popróbuję z ETTL na początek, bo właśnie widziałem, że można zejść z EV do -3 do +3 więc daje to niezłe widełki. Na razie muszę skumać jak ustawić właśnie aparat. Z tego co widziałem, to właśnie tryb Manual, F8.0 do 5,6 (ale generalnie z przesłoną można się bawić, zależy co chce się osiągnąć), ISO około 800-1600 (tylko to z jakiegoś poradnika weselnego, więc pewnie mowa o ciemnicy. Postrzelam na ISO100 po prostu na początku), no i czas 1/125 do 1/250 (tego trochę nie kumam, bo np jak zmniejszę F na 1,8 np to czas chyba mogę podnieść do 1/1600s itp? Skąd generalnie utarł się ten czas 1/250s?
Stąd właśnie takie moje niezrozumienie. Ogólnie jak chodziłem do szkoły, to nie lubiałem wkuwać na pamięć czegoś tylko lubiałem coś rozumieć, co z czego wynika itp. Dlatego matematykę bardzo lubiałem, ale np chemii nie zrozumiałem zupełnie
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak z grubsza :D Dzisiaj obejrzałem filmik już o jakiś praktycznych poradach dla początkujących i już wiem co to 1/8 czy 1/16 jeśli chodzi o lampę. Nie wiem co to za skrót CTO, ale jeśli napisałeś 1/8 to chodzi pewnie o moc lampy, czyli ustawić na 1/8 maksymalnej mocy?
Chodzi o gel na lampie, full cto będzie pomarańczowy.
1/1 czy 1/8 to też moc lampy ale ja pisałem o cto.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Zupełnie nie wiem co to "sync speed", ale póki co będę się trzymał właśnie tych czasów 1/125 i 1/250 na aparacie bo gdzieś to się przewija w poradnikach.
Sync speed jest to najszybszy czas w którym cała matryca jest odsłonięta. Przy czasach np 1/4000 matryca naświetlana jest "na raty" szczelina jest wąska i odsłonięte jest np tylko 5mm matrycy na raz. Przy HSS (high speed sync) lampa musi błysnąć kilka razy (szczelina a nie odsłonięta cała matryca).
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Popróbuję z ETTL na początek, bo właśnie widziałem, że można zejść z EV do -3 do +3 więc daje to niezłe widełki. Na razie muszę skumać jak ustawić właśnie aparat. Z tego co widziałem, to właśnie tryb Manual, F8.0 do 5,6 (ale generalnie z przesłoną można się bawić, zależy co chce się osiągnąć), ISO około 800-1600 (tylko to z jakiegoś poradnika weselnego, więc pewnie mowa o ciemnicy. Postrzelam na ISO100 po prostu na początku), no i czas 1/125 do 1/250 (tego trochę nie kumam, bo np jak zmniejszę F na 1,8 np to czas chyba mogę podnieść do 1/1600s itp? Skąd generalnie utarł się ten czas 1/250s?
Sam często używam iso 400 żeby lampy nie męczyć, f8 to też bardzo dużo jak na fotki u cioci.
Czas możesz podnieść ale, lampa osłabnie ponieważ zamiast jednego błysku będzie musiała wypluć np.8 w trybie HSS.
Tak by jeszcze skomplikować - poczytaj również o zamrażaniu ruchu błyskiem lampy - to też się czasem przydaje ;)
Za dużo informacji. Po co na początku drogi z błyskiem pisać o HSS czy sync speed? Na to wszystko przyjdzie czas.
Ustaw w trybie M aparatu czas, przysłonę i ISO aby na wskaźniku ekspozycji uzyskać minus 1 do minus 2EV. Zacznij od f8 i czas 1/125 i dobierz odpowiednio ISO. Wskaźnik ekspozycji zazwyczaj jest widoczny na dole wyświetlacza. Zdjęcie zrobione bez lampy będzie niedoświetlone ale ogólnie będzie wszystko widać. Teraz włącz lampę niech będzie w ETTL, palnik skieruj w sufit o ile jest biały, możesz wysunąć kartonik z palnika i zrób zdjęcie. Błysk lampy DOSWIETLI to co na zdjęciu bez lampy było niedoświetlone.
OBejrzałem to https://www.youtube.com/watch?v=39_qixa7EkA i mi wyjaśniło w zasadzie większość, co potrzebuję. W pierwszy dzień, co przyszedł mi Godox V1 używałem go trochę, jakbym grał w Tekkena na konsoli :D. Teraz staje się to znacznie bardziej przejrzyste i prostsze.
Ok, zacząłem chyba też kumać o co chodzi z tym zamrażaniu ruchu lampą błyskową. Jak dobrze rozumiem aparat powinien być tak ustawiony (w warunkach studyjnych, powiedzmy, bo wiadomo, że nie zawsze tak się da), by ekspozycja była dość ciemna i nawet jak mamy migawkę 1/30s (gdzie flash daje np 1/8000s), to matryca rejestruje tak naprawdę ciemnicę i tylko ten moment 1/8000s światła, które dał flash zostanie zarejestrowany na zdjęciu. W teorii więc realnie zdjęcie wyjdzie jakbyśmy zrobili zdjęcie na 1/8000s właśnie. Też widziałem na przykładach tego typu zdjęć takie dziwne cienie (np. ludzi tańczących na sali weselnej). Cienie te powoduje właśnie ten czas 1/30s (bo ekspozycji nie ustawiliśmy na totalnie ciemno, bo na sali takiej są inne źródła światła).
Dobrze to rozumuję?
PS: swoją drogą im więcej dowiaduję się o takiej lampie tym bardziej przekonuję się, jak wielkie możliwości taka lampa daje.