5d2, robiąc zdjęcie. Jeszcze sprawdziłem dokładnie, exif pokazuje 23 mm, także przepraszam za ten 1 mm ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym mam jeszcze drugi holder, najtańszy chiński któremu uciąłem 2 sloty i tym już można cykać na 17mm.
Wersja do druku
5d2, robiąc zdjęcie. Jeszcze sprawdziłem dokładnie, exif pokazuje 23 mm, także przepraszam za ten 1 mm ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym mam jeszcze drugi holder, najtańszy chiński któremu uciąłem 2 sloty i tym już można cykać na 17mm.
na moim 1ds z 24-105 holder cokin slim winetuje przy 24mm i trochę w górę powiedzmy 28mm, poza tym polar cokin to totalna porażka nie warta ani złotówki. Dlatego przesiadłem się na lee ;)
Jeśli kogoś stać na LEE to wiadomo że nie ma o czym gadać.
Witam Szanownych Forumowiczów
W ramach przygotowań do wyjazdu wakacyjnego i zgłębiania kolejnej książki dot. fotografii doszedłem do wniosku że wreszcie czas zacząć zabawę z filtrami szarymi i połówkowymi szarymi. A jako że człowiek niedoświadczony płaci najwięcej, zanim zdecyduję się na zakupy chciałem zasięgnąć rady.
Pierwsza kwestia to filtry typu Cokin. Nie ukrywam że idea, a przede wszystkim oszczędność z tym związana brzmi kusząco. Filtry typu Cokin P (najekonomiczniejsze :) )mają najmniejszy wymiar 84mm i stąd pytanie czy dokręcone do obiektywu o średnicy 82mm (mając na uwadze że jakąś szerokość zajmuje też trzymacz filtrów - nie wiem czy to poprawne nazewnictwo) nie dadzą winiety na szerokich kątach, czy ktoś z użytkowników używał ich z Canonem 16-35 F2,8 L II?
Czy w związku z tym nie trzeba celować w kolejną półkę wymiarową i cenową, czyli Cokin Z Pro?
I kolejne pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z filtrami fader nd, albo nisi albo lcw.
Tylko proszę mnie nie odsyłać do szukajki forumowej, gdyż wątki ich dotyczące przeczytałem, ale nie znalazłem jednoznacznych opinii osób używających tych filtrów, a odnośniki na zewnątrz też przeczytałem.
A może dać sobie spokój z wynalazkami i zaopatrzyć się po prostu w dwa uniwersalne okrągłe filtry szare (wiem że to pojęcie nierealne :) ), tylko o jakich parametrach będą te uniwersalne, przy założeniu że wybieram się na południe i słonko raczej będzie grzać, a chciałbym pofocić trochę fajnych widoczków, z piaskiem, morzem, skałami i tym podobnymi miłymi rzeczami w roli głównej.
Będę bardzo zobowiązany za pomoc.
Smok
Mam Cokina P na 17-40, na 17mm jest lekka winieta, ktora znika od okolo 20mm. Pozdrawiam
Właśnie tego się spodziewałem, niestety. Póki co dziękuję za odpowiedzi.
fader to niestety straszna kicha. kupowalem za jakies 130 zlotych na allegro z mysla oszczednosci na nd400 i nic z tego, nd400 tak czy inaczej trzeba bedzie kupic. efektywnie dziala do +/- nd8 nd10. nd400 jest niemozliwe do osiagniecia wg mnie przez nierowna polaryzacje i wyglada to mniej wiecej tak:
sam zaopatrzylem sie w drugi filtr cokin nd8 i jakos bede dzialal, a ten filtr chyba sprzedam.
na ebay'u sa filtry nd400 w smiesznie niskiej cenie Super Slim 77mm ND Filter Neutral Density ND400 Optical Glass | eBay ale tez sa pewnie tej ceny warte.
Zanim go sprzedasz to może zrób kilka fotek w RAWie na różnych parametrach filtra i bez. tak dla porównania dla potomnych.
- - - Updated - - -
Chińczyki cuda robią
Black 77mm ND Fader Neutral Density Adjustable ND2 to ND400 Variable Filter | eBay
Tylko czy to jest wyrób do użytkowania czy tylko do sprzedania?