Odp: Canon RF 50mm F1.8 STM
@jinks - nie testowałem w boju.
@mkkaczy - mam wersję EF, ale jeszcze kilka dni w sumie ;)
@robcio - proszę bardzo.
Sample (RAWy) takie bez jakiejś szczególnej inwencji twórczej, takie głupie pstryki na szybko, w tym również z EF (opisałem nazwy plików jakim szkłem robione).
https://1drv.ms/u/s!AlfyHdbqn2_VjSrq...DHg_r?e=TEOt93
Dziękuje bardzo za sample.
A jak z AF, chodzi trochę szybciej? Sam obiektyw RF bez adapteru też chyba sprawia że zestaw jest bardziej mobilny.
Gdzie w PL można go kupić ?
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Gdzie w PL można go kupić ?
W sklepie canona. W nikonie i sony raczej nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
W sklepie canona. W nikonie i sony raczej nie.
Wszędzie są na razie pre-ordery. Stąd zaskoczenie niektórych. Nowe R-ki też nie wiadomo kiedy będą dostępne.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wszędzie są na razie pre-ordery. Stąd zaskoczenie niektórych. Nowe R-ki też nie wiadomo kiedy będą dostępne.
Tu np. deklarują dostępność:
https://www.fotoplus.pl/obiektywy/ob...on-RF-50mm-f18
Fotoforma pokazuje, że ma dostępność.
Na ten moment można go kupić tylko tutaj https://www.fotoplus.pl/obiektywy/ob...on-RF-50mm-f18 czyli tam gdzie kupował go Bangi. Przez moment były też dostępne w sklepach Cyfrowe.pl i Fotoforma.
Mnie osobiście Canon zrobił w bambuko. Wczoraj w momencie czytania posta Bangi dostałem maila od Canon Sklep Polska (oficjalny sklep internetowy Canona), że moje zamówienie przedsprzedażowe (składałem je 6 listopada) zostało anulowane ("Niestety nie możemy przetworzyć wybranej metody płatności za poniższe produkty."). Pieniądze miały być ściągnięte z karty płatniczej. W międzyczasie zrobiłem kilka zakupów w różnych zagranicznych sklepach internetowych, i tam jakoś nie mieli problemów ze ściągnięciem moich pieniędzy z karty płatniczej. Klituś-bajduś. Moim zdaniem centrala (Canon Europa N.V.) pchnęła sztuki do sklepów detalicznych (prowadzących również sprzedaż online), bo pewno sprzedawcy miauczeli że klienci się domagają a oni nie mają czego sprzedawać.
Drugiej szansy im nie dam, bo na stanie mam 5 różnych 50-tek z mocowaniem EF, jedną z mocowaniem M42 i dwa aparaty (EOS R i EOS 5DS R), więc mi na nim jakoś wybitnie nie zależy. Chciałem go zamówić żeby zrobić jakiś fajny test porównawczy i być może go sobie zostawić, ale jak nie chcą moich pieniędzy to niech spieprzają na drzewo.
Tak przy okazji, przepinanie się pomiędzy obiektywami Canona z różnymi mocowaniami nie należy do przyjemności ze względu na dekielki tylne w obiektywach z mocowaniem RF, gdzie te wypustki w środku są różnej długości i nie można tych dekielków nakręcać "na czuja" tak jak tych od obiektywów z mocowaniem EF. Dlatego żaden profesjonalny fotograf nie używa kilku obiektywów z mocowaniem RF na raz (o ile w ogóle używa obiektywów z mocowaniem RF ze swoim RP/R/R6/R5), bo go denerwują te dekielki jak je ma nakręcać. Dlatego jeśli jesteś świeżakiem, kupiłeś sobie jakiś aparat z serii R i nie posiadasz żadnych obiektywów z mocowaniem EF, to wchodź od razu w obiektywy z mocowaniem RF przez co siłą rzeczy przyzwyczaisz się do tych dekielków, bo nie będziesz miał porównania do tych od obiektywów z mocowaniem EF.
Cytat:
Zamieszczone przez
splice
A jak z AF, chodzi trochę szybciej? Sam obiektyw RF bez adapteru też chyba sprawia że zestaw jest bardziej mobilny.
Wczoraj go sprawdziłam na spacerze z biegającym dzieckiem. AF działa szybko i pewnie. Ostrzejszy od EF 50 1.8 STM. Do tego dochodzi niewielka waga i wymiary, jest mniejszy od EF 40 2.8 z adapterem.