35mm f2 IS + 85mm f1,8 to dla mnie idelan niskobudżetowy zestaw ślubny. AF zarówno w 35 jak i 85 jest bardzo dobry i spokojnie wystarczy do takich zastosowań.
Wersja do druku
35mm f2 IS + 85mm f1,8 to dla mnie idelan niskobudżetowy zestaw ślubny. AF zarówno w 35 jak i 85 jest bardzo dobry i spokojnie wystarczy do takich zastosowań.
Co ciekawe.... Według DXO mimo nieco większego otworu i nieco mniejszej winiety* (-1.4 vs. -1.8 EV)Tamron jest w sumie nieco ciemniejszy od Canona (2.1T vs. 2.0T).
Również ciekawe, że nie testowali dotąd Tamrona na żadnym body Canona, ale Canon jest ostrzejszy na 5dsr niż Tamron na D800E...
W ogóle to Canon 35mm f/2 IS jest wg. DXO trzecim najostrzejszym obiektywem Canona, kropka. Po 35mm f1.4 II. Bije nawet niesamowite długie białe elki.... Z wyjątkiem trzech, hmmm czy to jest możliwe? :confused:
* transmisja jest pewnie mierzona tylko na środku, więc winieta nie gra roli.
pamiętam ze jak go podpiąłem po zakupie to mi szczena opadła taki był ostry
Ok Panowie jestem już niemalże zdecydowany na C 35 IS USM. Mam teraz pytanie, gdyż pojawiła się opcja zakupu używki na gwarancji.
Sprzedający jednak posiada tylko dowód zakupu wraz z pudełkiem bez karty gwarancyjnej. Czy na podstawie dowodu zakupu można go serwisować w razie czego?Czy coś kręci.
Teoretycznie mozna praktycznie zadzwoń do csi i zapytaj.
U nich zawsze bylo tak ze gwarancja musiala byc wypelniona (nawet przez uzytkownika) ale nie musiala byc podbita. Jednakze sadze ze nigdy z tej gwarancji nie skorzystasz, ale zawsze brak tego dokumentu moze byc argumentem do negocjacji cenowej.
"Gwarancja" to jedno, a "rękojmia" to drugie, czasem drugie może być lepsze od pierwszego. To pierwsze to zobowiązanie producenta, na warunkach opisanych w karcie gwarancyjnej, drugie to obowiązek sprzedawcy, na podstawie odpowiednich ustaw (zakładam sprzedaż "dla konsumenta", nie "na firmę").
Zwróć uwagę jaki to jest dowód zakupu, jeśli z jakiegoś komisu, lombardu, pośrednika, to obecny sprzedający może mieć na myśli gwarancję miejsca, w którym kupił (np. bezpłatna naprawa przez 3 miesiące nie uwzględniająca kosztów części, i tylko na podstawie karty gwarancyjnej).
Dorzucę swoje 3 grosze, trochę szkieł mi się przez ręce przewinęło, Canon 35/2IS jako jedyny został ze mną na dłużej i nie planuję jego zmiany, jest ostry od pełnej dziury a przede wszystkim celny szybki i powtarzalny, porównałem go z Sigmą Art i 35L, po pierwszych zachwytach nad ARTem zaczęły się problemy z celnością w gorszych warunkach, tutaj Canon 35/2IS wygrywał. 35L odpadał z uwagi na cenę, szkło super ale dla mnie za drogie. Kolejnym argumentem 35/2IS jest jego nieduża wielkość i waga, szkiełko bardzo poręczne. Marzy mi się takie 85/2IS :D
Mam, jak Yaru, też czekam na odświeżoną 85, miałbym idealny, stosunkowo lekkie komplet wraz z 35mmf2IS i 6d...
Już jest odświeżona 85, tylko zbudowała ją Sigma ;)