Odp: C 35/2 IS USM czy nowy Tamron 35/1.8 lub Sigma 35/1.4 ???
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Sprawdź ją sobie przy ostrzeniu na kilka metrów bo różne dziwne rzeczy się zdarzają z AF tego obiektywu. To że ona jest ostra od pełniej dziury to fakt.
Dokładnie. Na moim DS-sie na bliskie dystanse ostrzy pewnie i jest żyleta. Na większe, tak gdzies powyżej 3m często jest mydło - nie wiem o co chodzi. Ciężko nawet wskazać czy to problem bf/ff - jakieś takie ogólne wrażenie braku ostrości nawet po przymknięciu do f8. Oddałem puszkę do kalibracji AF do wzoraca a potem całość wysłałem do Sigmy na kalibrację obiektywu.
Po tych operacjach jest lepiej, ale nie idealnie.
Jest też fajna Sigma art 24-35 f1.8 lub f2 w testach dobrze wygląda
Jak jest z rozrzutem jakościowym C35/2IS? Sprawdzaliście kilka sztuk, czy pierwsza lepsza była dobra? W Szczecinie niestety nie ma wielkich szans na spotkanie kilku sztuk pod jednym dachem, a kupując na firmę nie przysługuje mi prawo zwrotu jak na paragon...
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Jak jest z rozrzutem jakościowym C35/2IS? Sprawdzaliście kilka sztuk, czy pierwsza lepsza była dobra? W Szczecinie niestety nie ma wielkich szans na spotkanie kilku sztuk pod jednym dachem, a kupując na firmę nie przysługuje mi prawo zwrotu jak na paragon...
To raczej pewne i powtarzalne szkło.
Nie chcę robić tu jakiejś reklamy ale w Szczecinie masz oddział jednego z bardziej popularnych sklepów ze sprzętem foto. W tymże sklepie lecz w innym mieście kupowałem dosyć drogi obiektyw z odbiorem osobistym. Po tygodniu poprosiłem o sprowadzenie innej sztuki aby porównać. Nie było z tym żadnego problemu. Przyjechał inny egzemplarz, miałem czas aby podpiąć i sprawdzić oba. Pozostawiłem sobie ten pierwszy i nikt nie robił problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Jak jest z rozrzutem jakościowym C35/2IS?
Nie ma takiej opcji.
A nie można wziąć na paragon a później jak się sprawdzi wrócić po FV?
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Jak jest z rozrzutem jakościowym C35/2IS? Sprawdzaliście kilka sztuk,
Jaja sobie robisz?;) Co to znaczy sprawdzali - podpięli i sfocili co bądź?:mrgreen:
Tu masz rozrzut statystyczny parametrów krzywych MTF zrobiony na jednym z najwypaśniejszych urządzeń testowych:
https://www.lensrentals.com/blog/201...ss-mtf-curves/
C35/2IS akurat wypada wzorowo od tym względem.
C35 F2,0 is świetne szkło za niewielką kasę pewne powtarzalne szybkie i ostre idealne !!!
Mam C 35 f2 IS USM, pierwsze jakie przyniósł kurier i jest jak najbardziej ok, polecam to szkło. Miałem na próbę nówke Sigmę 35 F1.4 art. Obrazek jaki daje to szkło mistrzostwo świata, może poza kolorami bo z Canona bardziej mi odpowiadają. Natomiast było duże ale. Celność w bliskich odległościach ok. 7 na 10 trafionych. Te 3 niecelne to istna loteria, raz FF, raz BF. Przy ostrzeniu na nieskończoność mydło praktycznie zawsze. Po mikrokalibracji w body ostrzyło 7 na 10 na nieskończoność, natomiast był wyraźny BF przy ostrzeniu z bliska. Oddałem do sklepu i kupiłem C 35. Gdyby S 35 1.4 ostrzyła 7 na 10 dla wszystkich odległości była by ze mną do dziś.