Błagam powiedz, że to pytanie to taki żarcik.
Wersja do druku
Dobrze ze od f22 a nie od f40 bo trzeba by wszystkie szkła wywalić. ...
Popieram wniosek. :roll:
A w ogóle to po co tak agresywnie.
Wiadomo, że wiele osób zdecyduje sobie samemu odpowiedzieć, ale skoro ktoś pyta, to znaczy, że woli wysłuchać porad i krytykowanie takiej decyzji (o zapytaniu na forum) jest po prostu niestosowne.
1.4 to jest 2 EV jaśniej niż f/2.8 czyli cztery razy tyle światła. Z ISO 6400 robi się ISO 1600, co można zauważyć jak się popatrzy przez lupę w cienie. Albo z 1/15 s robi się 1/60, co ma pewne znaczenie, zwłaszcza jak się nie pije. 6d z otworem f/2.8 można zrobić statyczne zdjęcie w każdym świetle, w którym warto zrobić typowe zdjęcia ludzi, a nawet w świetle, w którym w zasadzie już nie warto robić zdjęć, z wyjątkiem czysto dokumentalnych. Więcej światła może być potrzebne do ruchu, czyli tańców albo sportu, albo kiedy się ma specjalne uczulenie na szumy. Jeżeli nie martwia Cię w Twoich zdjęciach szumy, albo poruszenia, to niekoniecznie potrzebujesz f/1.4. Jeżeli jeszcze dodatkowo, nie martwi Cię, że tło jest za ostre, to tym bardziej nie potrzebujesz.
--- Kolejny post ---
WIdać, że nowy Tamron 85mm to profesjonalne szkło, bo nie ma przysłony dla początkujących.
czyli idzie się tu czegoś dowiedzieć :)
Ok, czyli mam wtedy dużo więcej światła.
Jedyne co mnie jeszcze zastanawia, to to czy przysłoną F1.4 w praktyce fotografuje się bez obaw, czy jednak trzeba bardzo uważać na każdym kroku na głębie, jak to bywa przy większych ogniskowych. Ale to już muszę sprawdzić sam :)
Jeśli Ty nie wiesz jakie są zależności między przysłoną/iso i czasem to jak Ty w ogóle te foty robisz :shock:
Zacznij od jakiejś książki gdzie ładnie to opisują, znajdziesz tam też informacje o GO
ciekaw jestem czego jeszcze się o sobie od ciebie dowiem
"zacznij od jakiejść ksiazki gdzie ładnie to opisują" - no kurde dzięki za rade, a może ja wole brzydkie opisy, takie jak twoje rady
to czego nie wiem teraz, to tylko jak w praktyce fotografuje się na 1.4 (odczucia, uwagi) - w której książce o tym przeczytam?
To rzeczywiście musisz sprawdzić sam, bo na forach niektórzy przysiegają, że im AF w Sigmie działa bez zarzutu, inni całkiem odwrotnie. Ale w ogóle z 35mm nie ma aż tak wielkiego problem, chyba, że z naprawdę bliskich odległości. Pewnie bedzie więcej pudeł niż na f/2.8 tak czy inaczej.