Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: 1.4 czy 2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie Odp: 1.4 czy 2.8

Cytat Zamieszczone przez PELIKAN Zobacz posta
    dziękuje za radę.
    proszę mi jeszcze koniecznie powiedzieć od jakiej przysłony nie trzeba umieć robić zdjęć?
    Błagam powiedz, że to pytanie to taki żarcik.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    spokojnie, to żarcik
    facebook, 6D, 80D, 24-70L 2.8 ll, 70-200L 2.8 ll, YN568ll, YN685, YN622, ATLAS 600 TTL, GODOX TT350, Navigator

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Pytanie nominuję do pytania roku na CB.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Początki nałogu

Dobrze ze od f22 a nie od f40 bo trzeba by wszystkie szkła wywalić. ...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Pytanie nominuję do pytania roku na CB.
    Popieram wniosek.

A w ogóle to po co tak agresywnie.
    Wiadomo, że wiele osób zdecyduje sobie samemu odpowiedzieć, ale skoro ktoś pyta, to znaczy, że woli wysłuchać porad i krytykowanie takiej decyzji (o zapytaniu na forum) jest po prostu niestosowne.

1.4 to jest 2 EV jaśniej niż f/2.8 czyli cztery razy tyle światła. Z ISO 6400 robi się ISO 1600, co można zauważyć jak się popatrzy przez lupę w cienie. Albo z 1/15 s robi się 1/60, co ma pewne znaczenie, zwłaszcza jak się nie pije. 6d z otworem f/2.8 można zrobić statyczne zdjęcie w każdym świetle, w którym warto zrobić typowe zdjęcia ludzi, a nawet w świetle, w którym w zasadzie już nie warto robić zdjęć, z wyjątkiem czysto dokumentalnych. Więcej światła może być potrzebne do ruchu, czyli tańców albo sportu, albo kiedy się ma specjalne uczulenie na szumy. Jeżeli nie martwia Cię w Twoich zdjęciach szumy, albo poruszenia, to niekoniecznie potrzebujesz f/1.4. Jeżeli jeszcze dodatkowo, nie martwi Cię, że tło jest za ostre, to tym bardziej nie potrzebujesz.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mmteam Zobacz posta
    Dobrze ze od f22 a nie od f40 bo trzeba by wszystkie szkła wywalić. ...
    WIdać, że nowy Tamron 85mm to profesjonalne szkło, bo nie ma przysłony dla początkujących.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Popieram wniosek.

1.4 to jest 2 EV jaśniej niż f/2.8 czyli cztery razy tyle światła. Z ISO 6400 robi się ISO 1600, co można zauważyć jak się popatrzy przez lupę w cienie. Albo z 1/15 s robi się 1/60, co ma pewne znaczenie, zwłaszcza jak się nie pije. 6d z otworem f/2.8 można zrobić statyczne zdjęcie w każdym świetle, w którym warto zrobić typowe zdjęcia ludzi, a nawet w świetle, w którym w zasadzie już nie warto robić zdjęć, z wyjątkiem czysto dokumentalnych. Więcej światła może być potrzebne do ruchu, czyli tańców albo sportu, albo kiedy się ma specjalne uczulenie na szumy. Jeżeli nie martwia Cię w Twoich zdjęciach szumy, albo poruszenia, to niekoniecznie potrzebujesz f/1.4. Jeżeli jeszcze dodatkowo, nie martwi Cię, że tło jest za ostre, to tym bardziej nie potrzebujesz.

czyli idzie się tu czegoś dowiedzieć

Ok, czyli mam wtedy dużo więcej światła.
    Jedyne co mnie jeszcze zastanawia, to to czy przysłoną F1.4 w praktyce fotografuje się bez obaw, czy jednak trzeba bardzo uważać na każdym kroku na głębie, jak to bywa przy większych ogniskowych. Ale to już muszę sprawdzić sam
    facebook, 6D, 80D, 24-70L 2.8 ll, 70-200L 2.8 ll, YN568ll, YN685, YN622, ATLAS 600 TTL, GODOX TT350, Navigator

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Jeśli Ty nie wiesz jakie są zależności między przysłoną/iso i czasem to jak Ty w ogóle te foty robisz
    Zacznij od jakiejś książki gdzie ładnie to opisują, znajdziesz tam też informacje o GO
    SONY

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Jeśli Ty nie wiesz jakie są zależności między przysłoną/iso i czasem to jak Ty w ogóle te foty robisz
    Zacznij od jakiejś książki gdzie ładnie to opisują, znajdziesz tam też informacje o GO
    ciekaw jestem czego jeszcze się o sobie od ciebie dowiem

"zacznij od jakiejść ksiazki gdzie ładnie to opisują" - no kurde dzięki za rade, a może ja wole brzydkie opisy, takie jak twoje rady

to czego nie wiem teraz, to tylko jak w praktyce fotografuje się na 1.4 (odczucia, uwagi) - w której książce o tym przeczytam?
    Ostatnio edytowane przez PELIKAN ; 28-02-2016 o 12:38

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

czyli idzie się tu czegoś dowiedzieć

Ok, czyli mam wtedy dużo więcej światła.
    Jedyne co mnie jeszcze zastanawia, to to czy przysłoną F1.4 w praktyce fotografuje się bez obaw, czy jednak trzeba bardzo uważać na każdym kroku na głębie, jak to bywa przy większych ogniskowych. Ale to już muszę sprawdzić sam
    To rzeczywiście musisz sprawdzić sam, bo na forach niektórzy przysiegają, że im AF w Sigmie działa bez zarzutu, inni całkiem odwrotnie. Ale w ogóle z 35mm nie ma aż tak wielkiego problem, chyba, że z naprawdę bliskich odległości. Pewnie bedzie więcej pudeł niż na f/2.8 tak czy inaczej.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 28-02-2016 o 12:55
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ciekaw jestem czego jeszcze się o sobie od ciebie dowiem

"zacznij od jakiejść ksiazki gdzie ładnie to opisują" - no kurde dzięki za rade, a może ja wole brzydkie opisy, takie jak twoje rady

to czego nie wiem teraz, to tylko jak w praktyce fotografuje się na 1.4 (odczucia, uwagi) - w której książce o tym przeczytam?
    no zrobiłeś wow jak Ci pan.kolega napisał, że przy zejściu z 2.8 do 1.4 będziesz miał iso z 6400 na 1600 i z czasu 1/15 na 1/60 to proszę Cię - rada odnośnie książki to najlepsze co Ci można radzić.
    SONY

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów