Odp: Stałki czy zoom, jaka ogniskowa must have na ślub?
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
No nie do końca. W warunkach granicznych masz do wykorzystania całe 1EV, a to decyduje czy masz fotkę do kosza, czy nie.
Jak jest ciemno to może ci pomóc zejście z 5,6 na 1,4 ale 1 ev ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Oczywiście nie zawsze i wszędzie, ale 1 EV może oznaczać np. 1/30 sekundy zamiast 1/15.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To "tylko" 1 EV to aż dwa razy więcej światła padającego na matrycę. Różnica np. w czasie naświetlania pomiędzy 1/60 a 1/125 pozwoli Tobie na strzelenie fotki ludziom w tańcu, albo co wolisz między ISO 6400 a 12800 zdecyduje, czy fotka do kosza, czy nie. Jasne obiektywy kupuje się wydając na to 1EV większą kasę nie tylko dla bokehu, ale przede wszystkim dla światła.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Oczywiście nie zawsze i wszędzie, ale 1 EV może oznaczać np. 1/30 sekundy zamiast 1/15.
Może oznaczać i są sytuacje, że pewnie się to przyda. Przeważnie zejście o 1EV niewiele pomaga. W ciemnicy myślę o tym na jakiej przesłonie chcę robić zdjęcia a potem kombinuje z czasem i czułością. Przy obecnych matrycach zakup szkła dla zyskania 1EV nie ma najmniejszego sensu
Jak widać każdy będzie miał w tym temacie swoje zdanie :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Może oznaczać i są sytuacje, że pewnie się to przyda. Przeważnie zejście o 1EV niewiele pomaga. W ciemnicy myślę o tym na jakiej przesłonie chcę robić zdjęcia a potem kombinuje z czasem i czułością. Przy obecnych matrycach zakup szkła dla zyskania 1EV nie ma najmniejszego sensu
No popatrz, dla mnie ten 1 EV to powód dla którego nawet nie myślę o wymianie fujikowego XF 35/1.4 na nowe, znacznie szybsze XF 35/2.0.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
No popatrz, dla mnie ten 1 EV to powód dla którego nawet nie myślę o wymianie fujikowego XF 35/1.4 na nowe, znacznie szybsze XF 35/2.0.
Przejście z 1,4 na 2,0 to nie to samo co przejście z 2,0 na 1,4
Jak napisał radiki każdy będzie miał w tym temacie swoje zdanie
Jeżeli ma się jedno body to od biedy wystarczy dobry zoom, ale przy 2 body dużo lepiej jest korzystać przy reportażu ślubnym ze stałek
Ja tam wolę na jedne body zoom a drugie stało ogniskowe obsługuje, ale jak kto musi papierowe GO mieć to tylko stałki, mnie magia płytkiego Go nie rajcuje a klienci zadowoleni to wolę wygodnie z zooma jak się da (jak kościół w miarę jasny) zdjęcia robić.
Dzisiaj wróciłem że ślubu gdzie był drugi fotograf poza mną. Pracował na 24-70L 2.8 i 70-200L 2.8. Przestrzelilem parę fotek i już wiem że to nie mój klimat. On z ciekawości przestrzelilem moim 135L i się tylko oczy świeciły.... Dla mnie osobiście jeśli to do ślubu to tylko stalki, dają dużo większe możliwości i większy zapas światła. A ostatnio też myślałem czy nie dokupić takiego 24-70L tak dla własnej wygody, ale spróbowałem i się wyleczylem :) polecam zrobić podobnie wszystkim co się wahaja