Jeżeli wymagasz od AF w tej puszce prędkości diabła i celności 100 na 100, to owszem, jest problem.
Wersja do druku
Autor ma dylemat 60D czy 5d2 a tu ciagle spory o AF w 60D na pewno lepszego nie bedzie miał.
Czyli nasza rada kieruje sie ku 5d2. A później powoli szkła pod FF
5d mk2 robiłem sport - ekstraklasę , ręczną (Vive Kielce) , koszykówkę (Rosa Radom)...i dawało radę . Inna sprawa,że jak zacząłem potem używać 7D do sportu to to był przeskok jakości AF. W sumie teraz po 5Dmk2 nieczęsto sięgam . Bo plastyka plastyką ale celność wszystkich pól AF jest ważna. A na 5 D MK2 niestety boczne pola to loteria.
Może do filmowania zamiast 60D - 7D + magic latern? 7D mk1 z małym przebiegiem można trafić poniżej 2 tys. zł (za swoją z przebiegiem 10000 - słownie dziesięć tysięcy klatek - dałem poniżej 2 tysięcy.
W sumie mogę się nawet zastanowić nad sprzedażą 5Dmk2
Jeszcze mam jedno pytanie, ile Wam wytrzymują oryginalne migawki w 5D2?
Mam możliwość kupienia puszkę z przebiegiem 180k klatek i choć teoretyczna żywotność to 150k
to widzę ogłoszenia po 250k i więcej.
Jak to wygląda w praktyce?
Jak puszka zadbana to tylko dobra cena i bierz. Bo wymiana migawki to koszt ok 800zł ale jak masz dojechaną puszke i 180k to już słabo. Gdzieś widziałem że w 5d2 wytrzymała nawet 590k Z tym jest różnie. W 1Ds3 gwarantują 300 a trafił sie model który zrobił 1200tyś!
Z przymrużeniem oka ale zawsze: http://olegkikin.com/shutterlife/canon_eos5dmkii.htm
Przypadek pewnie 1 na 10 tysięcy, ale jako ciekawostkę powiem, że znajomy fotograf wczoraj wbił 1 000 000. (słownie: milionowe) zdjęcie na drugiej migawce w 5DII;)