Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: 60d albo zacisniecie pasa i 5d mk ii

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 60d albo zacisniecie pasa i 5d mk ii

Aktualnie posiadam 450d kupilem rok temu z kitem. Wowczas przesiadlem sie z olympusa e510, ktorego posiadalem jakies 6 lat. Sklonilo mnie do tego ogrom szkiel do canona. Dokupilem sobie 50 mm 1.8 super efekt, nastepnie tamrona 28-75 2.8
    Ogranicza mnie w tej chwili iso, czasem nie trafiajacy af im gorsze warunki tym bardziej, oraz brak krecenia filmow- dziecko 2 letnie.
    Pomyslalem 60d segment wyzej lepsze iso, af, obrotowy ekran i naadal karty sd. Mysle ze wyrwalbym za ok. 1.5 tys egzemplarz z przebiegiem do 30-40 tys klapniec.
    Jest opcja 5d mk ii to juz jednak ff. Cena egzemplarza z przebiegiem do 100 tys. ok. 3.3 tys. zl. Oba aparaty zakup w ratach allegro. Na 5 d mk ii koniecznosc wziecia wiecej rat. Dlatego mam pytania czy warto doplacac kolejne 1.5 tys do 5d. Czy jest taka kolosalna roznica ff w obrazie? Czy dalbym rade tymi szklami co posiadam aktualnie poniewaz nie dokupilbym z braku srodkow nic nowego przez 1.5-2 lat.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: 60d albo zacisniecie pasa i 5d mk ii

nie..
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez euro_coins Zobacz posta
    mam pytania czy warto doplacac kolejne 1.5 tys do 5d. Czy jest taka kolosalna roznica ff w obrazie? Czy dalbym rade tymi szklami co posiadam aktualnie poniewaz nie dokupilbym z braku srodkow nic nowego przez 1.5-2 lat.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    nie..
    becekpl 3 razy nie?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Tak. FF to kolosalna różnica do cropa.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Kręcenie filmów dziecku lustrzanka typu 60d czy 5d mk2 to jak dla mnie kiepski pomysł. Podlacz sobie swoje 450d kablem USB pod PC a potem uzyj programu do nagrywania live view jako film i zobacz jakie to beznadziejne w obsłudze. Na 5d2 tak samo podle się używa, 60d ratuje tylko ekran a dalej tak samo beznadziejnie. 450d nie jest obslugiwane przez ML?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Ml jest chyba od 500d co do krecenia filmow to ma byc dodatkiem. Kolega z pracy zajmuje sie slubami- video i uzywa do tego wylacznie 70d. Pytanie mam proste czy bede widzial plusy ff. Albo inaczej sformuluje. Moim glownym celem odleglym jest ff to czy warto zrobic przystanek w postaci 60d i potem ff. Czy nie bede widzial roznicy w fotkach miedzy 450d i 60d bo jedno i drugie to apsc. Po drugie czy 5d mk ii z przebiegiem 100 tys warto brac, czy to juz bardziej pod serwis sie nadaje. Jakie przebiegi jeszcze mozna zaryzykowac.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

FF to kolosalna różnica w stosunku do cropa.
    Nie szarp się na coś na co nie masz kasy
    Używany aparat może działać wiele lat ale możesz trafić źle i wydac na naprawy 2 tys. Jeżeli 2 lata masz zbierać na obiektyw to zastanów się nad zakupami

Pełne uzależnienie

Moim glownym celem odleglym jest ff to czy warto zrobic przystanek w postaci 60d i potem ff.
    Nie.

Czy nie bede widzial roznicy w fotkach miedzy 450d i 60d bo jedno i drugie to apsc.
    Przy najczęściej używanych formatach możesz nie zauważyć.

Po drugie czy 5d mk ii z przebiegiem 100 tys warto brac,
    To zależy od jego stanu i ceny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

100tys to w sumie nie tak dużo, na allegro pojawił się własnie 500D dobijający do 200tys, moja czterysetka tez ma prawie 150 tys

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Jeśli docelowo idziesz w FF, to nie ma sensu robić inwestycje w apsc. Masz dwa niezłe obiektywy do FF - tę najpopularniejszą stałkę oraz uńiwersalnego zooma. One potrafią być bardzo dobre od pełnej dziury (też mam takiego i jestem z niego zadowolony). Tylko sprzedasz apscowego kita i po sprawie, na piwo będzie.
    Czy brać 5D2 z przebiegiem 100 tysi, nie wiem, ja bym chyba nie brał. To już lepiej niskoprzebiegpwy 5D i powoli zbierać na lepszy z mniejszym przebiegiem typu 6D, 5D2 czy może i 5D3. Wtedy masz czas, w czasie którego możesz świadomie uzupełniać też szklarnię - puszki będziesz zmieniał, dobre szkła zostaną.
    Jeśli absolutnym priorytetem są filmy to rzeczywiście chyba nie trzeba bawić się w FF (przy ręcznym ostrzeniu to i oferta apsc jest ok), lepiej rzeczywiście pójść w porządny sprzęt do filmowania (czyli jak najnowszy).

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów