Odp: Canon 6D- uniwersalny obiektyw
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A ja nigdy nie rozumiałem ludzi patrzących ślepo na testy
+1 dla Tom77
zastanawiam sie czy piszący miał go kiedyś w rękach :) i zrobił jakieś konkretne zdjęcia w komplecie z 6D - stawiam że nie - zawsze są lepsze obiektywy ale 24-105 to wyjątkowo uniwersalny obiektyw optycznie nie ma tragedii (proponuję poczytac test na optycznych zanim ktoś wpadnie w zachwyt nad nowymi kostrukcjami) zakres fantastyczny, wykonanie - no to jest obiektyw z serii L - uprzedzając pytania ja miałem w ręce 24-105 i nawet robiłem nim zdjęcia byłem zaskoczony bo spodziewałem się czegoś znacznie ale to znacznie gorszego optycznie.
ostatnio widziałem portrety - tak portrety wykonane tym obiektywem były tak dobre że aż się zdziwiłem ze obiektywem nie nadającym się do portretów ktoś w ogóle pomyślał że można nim zrobić portret :mrgreen: co więcej zrobił ten portret.
porównanie do tamronów bym sobie darował - testy testami, a marketing marketingiem - miałem kiedyś jakiegoś (nawet dwa) tamrona :) i raczej chcę nie pamiętać o tych mydlanych fotkach które mogłyby być ostre :mrgreen: - trzeba patrzeć przed siebie - mam wrażenie że tutaj działa podobny typ marketingu jak przy słynnym systemie 4/3 :mrgreen: - ostatnio sporo czytałem o nowych stałkach tamrona bo myślę o 35mm trzeba się sporo naczytać i między wierszami aby w natłoku tego słodu płynacego z opisów wyłowić jakieś realne fakty.
Kup na cashbacku 24-70 4 is.
A po co kupować obiektyw uniwersalny? One są nudne, ciemne i zabijają kreatywność :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A po co kupować obiektyw uniwersalny? One są nudne, ciemne i zabijają kreatywność :lol:
Niekoniecznie. Kupiłem obiektyw uniwersalny C35/2 IS i nie posiada on żadnej z wymienionych cech ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Niekoniecznie. Kupiłem obiektyw uniwersalny C35/2 IS i nie posiada on żadnej z wymienionych cech ;)
Taki to i ja mam i chwalę. Źle się wyraziłem. Chodziło mi o uniwersalnego zooma :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Canon EF 17-40 do tego 50 1.8 stm i 70-300, ktory juz posiadasz. To wszystko czego potrzebujesz.
Optymalny wybór jeśli chodzi o kasę.Co prawda byłoby mi szkoda 24-105 - świetne szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Canon EF 17-40 do tego 50 1.8 stm i 70-300, ktory juz posiadasz. To wszystko czego potrzebujesz.
też tak dlugo twierdziłem i tak miałem - jestem twardzielem i większośc zdjęć robię na 17mm lub na 400mm :mrgreen:, ale się jednak nie sprawdziło - trochę bardziej urozmaicone warunki i szybko wyszło że jednak potrzebuję tego zooma.
Pielęgnuję lukę 35-70mm w ogniskowych na znak protestu przeciwko "jedynie słusznej" ogniskowej 50mm, która towarzyszyła mi przez jakieś 20 lat focenia. Nabawiłem się trwałej alergii.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale 24-105 to wyjątkowo uniwersalny obiektyw optycznie nie ma tragedii (proponuję poczytac test na optycznych zanim ktoś wpadnie w zachwyt nad nowymi kostrukcjami) zakres fantastyczny, wykonanie - no to jest obiektyw z serii L - uprzedzając pytania ja miałem w ręce 24-105 i nawet robiłem nim zdjęcia byłem zaskoczony bo spodziewałem się czegoś znacznie ale to znacznie gorszego optycznie.
ostatnio widziałem portrety - tak portrety wykonane tym obiektywem były tak dobre że aż się zdziwiłem ze obiektywem nie nadającym się do portretów ktoś w ogóle pomyślał że można nim zrobić portret :mrgreen: co więcej zrobił ten portret.
Też się ostatnio zdziwiłem. Wiele zdjęć z jednej z najnowszych sesji z jedną z naszych top modelek Magdaleną Frąckowiak powstało przy użyciu zestawu Canon EOS-1D X + EF 24-105mm f/4L IS USM oraz EF 24mm f/1.4L II USM:
http://tnij.org/wfo7kdd
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Wiele zdjęć z jednej z najnowszych sesji z jedną z naszych top modelek Magdaleną Frąckowiak powstało przy użyciu zestawu Canon EOS-1D X + EF 24-105mm f/4L IS USM oraz EF 24mm f/1.4L II USM
Tak to bywa, że jeśli ktoś nie siedzi na forach, to nie wie, że danym sprzętem po prostu niedasie zrobić udanych zdjęć ;)