Odp: canon 50mm f/1.4, opinie..
Moja 50 tez jest glosna. W porownaniu z 85 1.8 USM ten wydaje odlgosy jakby byl na innym silniku. Sigma 35 1.4 tez jest duzo cichsza. Wyslalem kiedys do serwisu na badanie FF/BF i przy okazji zaznaczylem ze wydaje jakies odglosy, ale w odpowiedzi bylo ze to normalne w tym obiektywie.
To normalne gdyż nie jest to ring USM jak w np 85 1.8 tylko micro USM, zupełnie inny motor. Też byłem zdziwiony bo spodziewałem się jednak bardziej kulturalnej pracy w stosunku do 50 1.8 a tu niespecjalnie przyjemniej ;-)
Na pewno warto wspomnieć ,że dużym atutem 50 1.4 jest dużo lepsza skuteczność af jeśli chodzi o liczbę pomyłek.Miałem 50 1.8II a teraz mam 50 1.4,więc mam porównanie.W tym droższym jest o jakieś 20% lepiej.
Rozrzut jakościowy poszczególnych egzemplarzy jest dosyć sporawy. Ja akurat używałem "dobrej sztuki" ostrej od 1.4 z pewnym nie mylącym się AF. Dla porównania używałem też wersji 50mm f1.8 i komfort pracy bez porównania jeżeli chodzi o szybkość AF, obrazek też jest ładniejszy wg mojej opinii. Jeśli nie musisz spieszyć się z ustawianiem ostrości i nie zależy Ci na trwałości to wersja f1.8 jest ok no i trzy razy tańsza, jeśli potrzebujesz szkła do pracy to tylko wersja 1.4. Pozdrawiam.
Do pracy nigdy w życiu bym nie zaufał 1.4,... chyba że statyczne studio czy coś co się względnie mało rusza i są dobre warunki,...
Ostatnio miałem okazje (z musu) używać tego szkła w dość trudnych warunkach ciemno, temat w ruchu, momentami zadymienie i AF się potrafił motać jak ćma bez żarówki.
Nie że szkło jest do d..y bo w dobrych warunkach praktycznie w cel, poprostu żeby było jasne, jak wiele razy pisałem, jeśli fotografowi zależy na utrwaleniu "w miarę" dynamicznych scen tym bardziej w nienajlepszych oświetleniowo warunkach ten słoik go mocno rozczaruje.
Dla porównania np w takim 28mm f1.8 AF sprawuje się caaaałkiem inaczej, ale to dlatego że tam jak i w 85mm f1.8 - RingUSM nie microUSM...
Za ch..lere jedną nie moge zrozumieć dlaczego wypuścili taką protezę (chyba że w celu samej protezy pomiędzy 1.8 a 1.2), nie mogli by już dac coś na krój 1.8/28mm nawet jeśli miało by być troche droższe? od obecengo... przecie to by niezakłóciło obecnego pozycjonowania na rynku tych trzech 50`tek na kolejno: entry, semi i pro level.
Zakłócałoby. L sprzedawałaby się słabiej, gdyby była sensowna 50 1.4. Ale to już było. :) Dobrze, że jest forum, bo kiedyś planowałem kupno 50 1.4.
a ja 50 1.4 kupię zamiast 1.8
tak jak kupiłem 28 1.8 pomimo sporej ilości negatywnych wypowiedzi
porównywanie tego szkła do jakiejkolwiek L nie ma raczej sensu
pytanie zasadnicze - czy w cenie 900-1100 można kupić lepszą stałkę w podobnej ogniskowej?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
50 1.4 /.../ pytanie zasadnicze - czy w cenie 900-1100 można kupić lepszą stałkę w podobnej ogniskowej?
Tak, ale niestety nie z mocowaniem EF :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Tak, ale niestety nie z mocowaniem EF :(
czyli można, ale nie można :)
chodziło mi o rozwiązanie p&p
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Zakłócałoby. L sprzedawałaby się słabiej, gdyby była sensowna 50 1.4. Ale to już było. :) Dobrze, że jest forum, bo kiedyś planowałem kupno 50 1.4.
Ale 50mm 1.4 canona jest właśnie sensowna. Dla sensownych ludzi nie ględzących tylko potrafiących robić dobre foty bo tym szkłem można takie zrobić :)