Odp: Opony wielosezonowe - polecacie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
A jak w takim razie z hałasem? Moje letnie są o niebo cichsze od zimówek.
różnic w hałasie nie ma prawie żadnych, wystarczy poczytać testy i te w Polskiej sieci i te w zagranicznej,
do lat 90 prawie na całym świecie jeździło się na jednym typie opon i było dobrze, amerykanie nie dali się zrobić w balona, Europa niestety tak,
oczywiście nie popieram jazdy letnimi oponami w zimie,
warto pamiętać, że w naszym klimacie - szczególnie z ostatnich lat, opony zimowe po dwóch sezonach są już do wyrzucenia, bo nie trzymają żadnych parametrów,
kto powinien jeździć na sezonowych?
- ktoś kto mieszka w górach lub klimacie zimnych
- ktoś to jeździ bardzo dużo, szczególnie autostradami (spalanie na letnich jest jednak nieznacznie mniejsze)
- osoby mające mocne auta
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
IMHO:bdb opony letnie np Micheliny Pilot za 700 pln za sztuke będa lepsze w zimie niż zimowe Kumho z 99 PLN.
niekoniecznie zależnie od warunków a dokładniej tego co będzie pomiędzy oponą w nawierzchnią ;)
wspominałem coś o tym dwa posty przed Twoim
nie ma chętnych do zabrania głosu w kwestii opon lepsze/gorsze na którą oś ?
oczywiście to czysto teoretyczne pytanie bo wiadomo że dobry kierowca ma komplet równie dobrych opon :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
niekoniecznie zależnie od warunków a dokładniej tego co będzie pomiędzy oponą w nawierzchnią ;)
wspominałem coś o tym dwa posty przed Twoim
nie ma chętnych do zabrania głosu w kwestii opon lepsze/gorsze na którą oś ?
oczywiście to czysto teoretyczne pytanie bo wiadomo że dobry kierowca ma komplet równie dobrych opon :)
Lepsze/gorsze ? Masz na myśli klasę opon czy stan bieżnika ?
Jeżeli już musisz wybierać miedzy lepszymi i gorszymi to w aucie z napędem przednim zakładasz lepsze na tył.
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
opony całoroczne to tak naprawdę zimówki (również prawnie) z trochę twardszej gumy i paskiem bieżnika do jazdy po suchym
Niekoniecznie, moje mają bieżnik w "jodełkę" bez paska jak wspomniałeś. Są ciche, bieżnik jak już wspomniałem nie zużył się nic ponad standard.
w końcu Fakt napisał coś mądrego, polecam:
Wymiana opon na zimowe. Czy to ma sens?
Masz na myśli to? ;)
Cytat:
Opony sezonowe np. zimowe należy używać kiedy mamy do czynienia z typowymi warunkami zimowymi jak opady śniegu czy silne mrozy oraz kiedy styl jazdy jest agresywny i często użytkujemy auto w trasach – mówi Monika Siarkowska z Oponeo.
Jeśli jednak masz przeciętny samochód wykorzystywany prywatnie, a takimi pewnie jeździ większość Polaków? Przykład z mojej najbliższej rodziny: pewna starsza osoba ma bardzo popularnego fiata pandę z silnikiem 1.1 o mocy nieco ponad 50 KM. Fiacik przejechał od nowego przez 12 lat ok. 55 tys. kilometrów. Przecież w tym samochodzie silnik został ledwo dotarty!
mam na myśli cały artykuł który dość jasno pokazuje że w polskich warunkach zimowych, czyli czarny, lekko mokrawy asfalt + temp. kilka stopni na plusie - stosowanie typowych zimówek mija się z celem bo nie mają one praktycznie żadnej przewagi nad całorocznymi nie mówiąc już o tym że są głośniejsze i szybciej się zużywają .....
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
amerykanie nie dali się zrobić w balona, Europa niestety tak
Przy ok. 3 stopniach i mokrej nawierzchni zaliczyłem dzwona Avalonem na oryginalnych amerykańskich gumach. Zero przyczepnosci :shock:, plastik nie guma.
Przyznaję, że opony przetrwały w idealnym stanie, gabloty już nie ma.
Polecam ten tok myślenia jak ktoś nie lubi latami ujeżdżać tej samej paki. Trafi się mroźny poranek i można się rozejrzeć za czymś świeższym...
W moim przypadku kpl. zimówek, to 800 zł.Korzystam 7-8 lat.Średnio rocznie wychodzi 100-114 zł(plus wymiana)
Warto ryzykować?
Nie do końca wierzę w testy, ale przemawia do mnie to,że w niższych temperaturach opony uniwersalne,
dopóki się nie rozgrzeją(około 2o km jazdy),sa twardsze od zimówek, czyli na rozum Kubusia Puchatka, maja gorsza przyczepność.I tyle.
niech każdy jeździ na czym chce, ja parę lat temu ześlizgnąłem się do górskiego strumyka na nówkach zimówkach a jechałem nie więcej niż 30-40 km/h. Hamowanie, gaz czy skręcanie kół nic nie dawało, zero reakcji auta. Poprzednią zimę przechulałem na letnich i nie odczułem żadnego dyskomfortu, śnieg spadł ledwie 2 razy i zaraz topniał. Fakt faktem że mam słabe auto (75 KM), rzadko przekraczam 100-110 km/h i jeżdzę głównie w obrębie miast więc dla mnie sezonówki to bezsens a rocznie zyskuję 140 zł + brak problemu z przechowywaniem opon + brak stania w kolejkach na wymianę. Jedyne co mnie może przekonać to test porównawczy zimówki vs całoroczne na mokrym czarnym asfalcie i dodatniej temperaturze a takiego testu niestety, nawet w najgłębszych czeluściach internetu, nie uraczyłem. Dlatego od tego sezon przesiadłem się na całoroczne 'Vredki' i póki co jestem bardzo zadowolony ...