Odp: Czy ogniskowe powyżej 300 mm są przydatne w fotografii krajobrazowej - górskiej
Panowie, adwersarze, czytający - nie ma powodu do irytacji :)
Ja tam nawet cieszę się jak Jan coś napisze, bo wzmaga się dyskusja i "pisarstwo".
Każdy przy tym sobie coś tam wywnioskuje, jedni o kropowaniu, inni o TC, a ja o wielkich wydrukach.
Chociaż moje wydruki są na płótnie i nie przekarczają metra na dłuższym boku, ale jakoś daję radę z 2000 px.
Odp: Czy ogniskowe powyżej 300 mm są przydatne w fotografii krajobrazowej - górskiej
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
Zakwestionowałeś/zacytowałeś moją wypowiedź (#19) :
Długo musiałem "walczyć" z doświadczeniem nabytym w czasach kliszy/ciemni że im większy obiekt na kliszy tym lepiej.
Teraz nadal muszę "się pilnować"
więc Twoje tutaj tłumaczenie to jak kulą w płot, prawda ?
Czyżby?;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
Kiedyś nawet się mówiło, że czas naświetlania powinien wynosić odwrotność ogniskowej, co zabezpieczy przed poruszeniem.
Dla statycznych obiektów, przy obiektywie bez stabilizacji to nadal prawda.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
Im dłuższa ogniskowa, tym trudniej utrzymać ruchomy obiekt w kadrze. A więc stabilny statyw z głowicą umożliwiającą względnie łatwe prowadzenie (za tym samolotem)?
To prawda - im dłuższa ogniskowa, tym ciężej utrzymać cel w wizjerze. Ale statyw w tym Ci nie pomoże. Na pokazach lotniczych raczej wszyscy robią 'z ręki'. Samoloty (zwłaszcza palniki) zbyt dynamicznie poruszają się po niebie, żeby nadążyć za nimi na statywie.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
..Czy robiąc zdjęcie od razu zakładasz, do czego je wykorzystasz? .
Bardzo często - tak. tzn nawet nie zakładam tylko wiem bo potrzeba jest okreeślona przez klienta (gdy jest to komercja).
(wiem jaki zaraz będzie kontrargument ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
.. zawsze staram się zrobić jak najlepsze zdjęcia z możliwie optymalnym kadrem ...
OK, możesz tak mieć. Natomiast pomysl - dlaczego producent daje sRAW i mRAW? Bo nie zawsze potrzeba mieć zawsze "naj".
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Panowie, adwersarze, czytający - nie ma powodu do irytacji :)
Obawiam się, że jest powód, a jest nim zazdrość.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Bardzo często - tak. tzn nawet nie zakładam tylko wiem bo potrzeba jest okreeślona przez klienta (gdy jest to komercja).
ja robię tylko dla siebie i też wiem do czego je wykorzystam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
pomysl - dlaczego producent daje sRAW i mRAW? Bo nie zawsze potrzeba mieć zawsze "naj".
Niektórym jest to pewnie potrzebne. Ja osobiście nigdy tego nawet nie użyłem. Mam na stałe ustawiony tylko RAW i tak mi po prostu pasuje. Ale rozumiem, że inni mogą woleć inaczej:)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Obawiam się, że jest powód, a jest nim zazdrość.
Nie wiem skąd akurat taki wniosek przy tej dyskusji, ale nie wnikam. Może dla tego tego nie rozumiem, że uczucie zazdrości jest mi zupełnie obce. No może poza sprawami damsko-męskimi, ale to zupełnie inna kwestia i raczej niezbyt pasująca do tego tematu:oops::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
ja robię tylko dla siebie i też wiem do czego je wykorzystam.
Ja też robię tylko dla siebie, ale czasem lubię zrobić dobrej jakości dużą odbitkę i dlatego też zawsze jadę w RAW i staram się optymalnie kadrować. Poza tym życie nauczyło mnie, że sporadycznie można sprzedać zdjęcie, w którym pierwotnie w ogóle nie widziałem takiego potencjału, więc tutaj także przydaje się lepsza jakość:)