Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Czy ogniskowe powyżej 300 mm są przydatne w fotografii krajobrazowej - górskiej ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Czy ogniskowe powyżej 300 mm są przydatne w fotografii krajobrazowej - górskiej

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Już kiedyś to poruszałem, ale ponowię Czy robiąc zdjęcie od razu zakładasz, do czego je wykorzystasz? Czy od razu zakładasz, że wykorzystasz je tylko w necie, czy bierzesz też pod uwagę taką możliwość, że może z tego wyjść coś więcej? Bo jeśli bierzesz jednak pod uwagę możliwość, że zdjęcie wykorzystasz jakoś bardziej ambitnie (kiedyś, w nieokreślonej przyszłości), to jednak skazywanie się z góry na mocne cropowanie nie ma żadnego sensu. Dla mnie nie ma żadnej różnicy, czy robię analogiem, czy cyfrą - zawsze staram się zrobić jak najlepsze zdjęcia z możliwie optymalnym kadrem i zupełnie nie trafia do mnie podejście Jana.
    1.
    Zakwestionowałeś/zacytowałeś moją wypowiedź (#19) :

Gdybym prezentował zdjęcia tylko na monitorze (w necie standard to około 1000 pix wielkości zdjęcia) to najdłuższym obiektywem w moim plecaku byłby Sony FE 1,8/55 mm

jp

PS
    Długo musiałem "walczyć" z doświadczeniem nabytym w czasach kliszy/ciemni że im większy obiekt na kliszy tym lepiej.
    Teraz nadal muszę "się pilnować"

więc Twoje tutaj tłumaczenie to jak kulą w płot, prawda ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-01-2018 o 16:33
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów