Odp: Tyle sprzętu, ale co wybrać? Pomożecie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
nowsze 7d to 7dII , 70d to inna półka sprzętowa . Z tabletem moze byc roznie, niewiem jak inni ale ja i moi znajomi jakos nie specjalnie interesujemy sie zakupem tebletu graficznego, tymbardziej za 700zł :)
Tu i tu będą braki to proste, albo kupujesz lepsze body i gorsze szkło albo gorsze body i lepsze szkło, a czemu np nie kupisz body na raty, w saturnie na www masz 50rat 0% i body za 3699zł plus te dodatki o ktorych piszą na canonie, a kupisz sobie dobre szkło odrazu :)
--- Kolejny post ---
wystarczy jak klikniesz lajka na fejsbuniu :D
Właśnie powoli podejmuje ostateczną decyzję. Na pewno 70-200 i albo 70d albo 7d. Ale chyba 7d z tym tabletem będzie cięzko, chyba, że znajdę kupca ;) Chociaż teraz nie wiem, czy taki sprzęt powinien trafić w moje ręce. Wychodzi na to, że wpierw trzeba uzupełnić braki w wiedzy.
Ewa, odczytalem reszte wątku i dodam swoje 5gr. Koledzy nie jadą cie, kompletnie nie, tylko że ty chciała byś aby ktoś wyjaśnił ci jak prostemu chłopu w 3 zdaniach. Niestety fotografia to taka dziedzina w której jak już jeden z kolegów napisał ogranicza cię tylko umsył, bo jak chcesz focic 70-200/4 na hali to będziesz focic nim na hali, jakie bedą efekty to sie okaze, czy lepsze cyz gorsze, wtedy uczysz się ze ty nie jestes w stanie tak pracowac , a z kolei inny juz fotograf da rade bez problemu . Zdan będzie tyle ilu jest uzytkowników, koledzy odsyłaja cie do ksiazek gdyż one posiadają podstawową wiedze na temat fotografii i nie po to abys uczyla sie kompozycji ale po to aby swiadomie podejść do wyboru sprzętu a nie na ślepo ufać temu co radzą uzytkownicy w internecie, co jezeli na forum byśmy się skrzykneli i powiedzieli ze psokojnie dasz rade z 18-55 i np 550d, kupiła byś bo my tak powiedzielismy? no nie bardzo chyba. Forum pomoże , podpowie, ale nie da ci wszystkich odpowiedzi gdyz sądze ze znaczna większość osób tutaj to osoby które swoją wiedze nabyli poprzez długie godziny spędzone z nosem w książce, poprzez poranki, zachody, desz, snieg i piasek na sesjach gdzie ryzykuje sie ze sprzet moze ulec uszkodzeniu, no i jeszcze dochodzą czesto szkolenia z zakresu samej fotografii ale tez sprzętu, a takie szkolenia nie są tanie. Nie dziw się więc ze nikt od tak chetnie nie przelewa swojej wieloletniej wiedzy na forum bo przyszła nowa dziewczyna i pyta co i jak. Każdy tutaj jest otwarty na nowych ludzi ale pewne informacje będą znacznie ograniczone i musisz sie z tym liczyć, przykro mi . Koledzy dają ci dobre rady uwierz mi , moze nie takie jakich oczekujesz bo ty chcesz JUZ TERAZ , strach pomyslec co będzie jak kupisz ten sprzęt i okaze się że jednak te zdjęcia nie są takie jak w twoich wyobrazeniach...4400zł w błoto... moze więc warto poczytać ?
lajk zamiast piwa ? :shock: Na prawdę świat zwariował, chyba, że jesteś abstynentem XD
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Do czego to doszło, że ludzie wolą lajki od piwa :(
lubie piwo ale niestety kolezanka raczej do paczki nie zapakuje mi buteleczki nie wysle do uk, a jezeli ktos z was jest tutaj zapraszam :)
Zatem co mi teraz radzicie? Wpierw edukacja, potem myślenie o kupnie?
GalaktycznyMuczaczo to może jednak ten lajk?
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
lubie piwo ale niestety kolezanka raczej do paczki nie zapakuje mi buteleczki nie wysle do uk, a jezeli ktos z was jest tutaj zapraszam :)
Nie wiemy skąd jest koleżanka. Piwo wysłane pocztą dalej smakuje jak piwo :)
Zobaczę zatem co da się zrobić z tym piwem XD Regionalne wam wyślę, może być ? Za to, że ze mną wytrzymujecie tu jeszcze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Właśnie powoli podejmuje ostateczną decyzję. Na pewno 70-200 i albo 70d albo 7d. Ale chyba 7d z tym tabletem będzie cięzko, chyba, że znajdę kupca ;) Chociaż teraz nie wiem, czy taki sprzęt powinien trafić w moje ręce. Wychodzi na to, że wpierw trzeba uzupełnić braki w wiedzy.
Nie ma to znaczenia jaki sprzęt trafi w twoje ręce, albo go wykorzystasz albo nie. Ważne aby cię nie ograniczał.
7D to świetny aparat i zakładam, że wystarczy ci na wiele lat z 70-200.
Ja 7D kupiłem po ponad 25 latach od kiedy nacisnąłem pierwszy raz spust migawki
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Zobaczę zatem co da się zrobić z tym piwem XD Regionalne wam wyślę, może być ? Za to, że ze mną wytrzymujecie tu jeszcze.
A jaki region jeżeli można wiedzieć, bo ja nie piję byle czego
Też na samym początku byłam za 7d / 70d i za 70-200, ale cena... i tu zaczęło się kombinowanie, czarowanie, że ktoś jakimś cudem na forum znajdzie mi godną i tanią alternatywę. Ehh nie fajnie wyszło.
Wyszło, że nie mam pojęcia o czym piszę, choć nie ukrywam, że to po części prawda. Dlatego cały czas czekam na ciekawe propozycje książek :)Co do tego, że ogranicza nas tylko umysł. Fakt, jak się człowiek uprze to i kompaktem cuda stworzy. Parę takich mam XD Ale sprzęt no czasami potrafi ograniczyć, niestety.
Co do piwa hmm na pomorzu są najlepsze alkohole :) Jak jakimś cudem kupie sprzęt to możemy to opić XD
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Też na samym początku byłam za 7d / 70d i za 70-200, ale cena... i tu zaczęło się kombinowanie, czarowanie, że ktoś jakimś cudem na forum znajdzie mi godną i tanią alternatywę. Ehh nie fajnie wyszło.
Wyszło, że nie mam pojęcia o czym piszę, choć nie ukrywam, że to po części prawda. Dlatego cały czas czekam na ciekawe propozycje książek :)Co do tego, że ogranicza nas tylko umysł. Fakt, jak się człowiek uprze to i kompaktem cuda stworzy. Parę takich mam XD Ale sprzęt no czasami potrafi ograniczyć, niestety.
Co do piwa hmm na pomorzu są najlepsze alkohole :) Jak jakimś cudem kupie sprzęt to możemy to opić XD
Hmm pomorze. to ja mogę użyczyć jakiegoś apartu do testów