Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
To nie jest normalne. Mój łapie ostrość szybko na centralnym w prawie zupełnie ciemnym pokoju.
Edit: Sprawdziłem przed chwilą, łapie bez problemów po ciemku z T24-70, nie łapie z T90
Cytat:
Zamieszczone przez
pyczkens
Panie i Panowie,
A mnie trapi taka kwestia.
Z puszki zadowolony jestem, ale mam z nią problem gdy światełko się chowa.
Mianowicie aparaciwo ma całkiem duży problem z ustawieniem ostrości gdy oświetlenie jest sztuczne, tudzież jest go mniej. Jak wiadomo, na ślubach gdzie czasami bywam, światło jest różne. Zazwyczaj jednak nie są to egipskie ciemności.
Moja zagwostka dotyczy tego iż w takich warunkach aparat ustawia ostrość dłuuuuuugie sekundy. Tymczasem 50D, którym się posiłkuję ostrość ustawia w punkt i w mig. Dokładnie te same warunki, nastawy itd. Mimo to, 6D strasznie się męczy. Nawet dzisiaj, wszedłem na strych o godzinie 17( słoneczny dzień ) zrobić jedno zdjęcie i bez lampy ani rusz. ISO podkręcone do 800, przysłona 2.8, a ostrość się ustawiała i ustawiała, i w jedno nici.
Korzystam zawsze z punktu centralnego.
Zastanawiam się czy to przypadłość naszego szkraba czy po prostu mój egzemplarz jest skopany.
Za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć jak sytuacja miała się chwile po zakupie:/
Zalezy od obiektywu jaki uzywasz. Ja mialem problem z Sigma 50mm 1.4. Od czasu kiedy zaczalem focic z C 24-70 II - nie mialem problemu nawet w bardzo ciemnym otoczeniu
Przedmuchaj czujnik Af i sprawdź ustawienia w cnf
Dziwna przypadłość. Przykładowo z C 24-70L łapie ostrość błyskawicznie. Nawet w ciemności.
Czy Samyang 8mm 3.5 cs II zawadza o lustro w Canon 6d ? Czy można go bezpiecznie podpiąć ? Pozdrawiam.
Szkła niesystemowe mają dupki EF, więc zawadzał nie będzie.
Jak wam się sprawuje 6d w połączeniu z C50/f1.4? Mam sporo nietrafionych zdjęć, bez względu na warunki oświetleniowe. Body i obiektyw kalibrowane w CSI. 28 i 85 radzą sobie dużo lepiej.
50/1.4 jest bardzo niepewna. U mnie jedynie na 6D trafia na tyle często aby pozostała w torbie. Na innych body np 7D, 5D, 40D nieużyteczna.
Używam Canona 50 1,4 na dwóch korpusach 6D...nie mogę napisać,że 50-tka jest niepewna...nie zauważyłem ,żeby trafiała zdecydowanie gorzej niż inne szkła, które posiadam. Zdarza się nie trafić ale nie jest to dramat...
...jest jeszcze jedna kwestia ,która może powodować "niestabilność obiektywu"...zmienna temperatura światła w jakiej ustawiamy ostrość...to jest bardzo duży problem.
Testowałem 3 body i 3 obiektywy 50 1,4 i wnioski są powtarzalne...aparat ma problem z ustawianiem ostrości w zmiennych warunkach oświetlenia.
Mam ustawioną korektę na +15 na dwóch body i w świetle dziennym trafia tam gdzie chcę...wchodzę do domu, odpalam żarówki energooszczędne i jest dramat bez korekty bardzo duży FF...sprawę załatwia korekta na +5 i znowu trafia gdzie chcę...tylko,że...wychodzę znowu na światło słoneczne i mam piękny BF
Przy zmiennych warunkach reportażu jest to bardzo duża wada i wymaga ciągłej kontroli poprawności ustawiania ostrości :cry:
Zresztą problem z temperaturą światła dotycz body a nie obiektywu...ponieważ z innymi obiektywami ,które posiadam również występuje ten problem...różnica polega tylko na wielkości korekty w body...
Cytat:
Zamieszczone przez
MARIO*T
Używam Canona 50 1,4 na dwóch korpusach 6D...nie mogę napisać,że 50-tka jest niepewna...nie zauważyłem ,żeby trafiała zdecydowanie gorzej niż inne szkła, które posiadam. Zdarza się nie trafić ale nie jest to dramat...
...jest jeszcze jedna kwestia ,która może powodować "niestabilność obiektywu"...zmienna temperatura światła w jakiej ustawiamy ostrość...to jest bardzo duży problem.
Testowałem 3 body i 3 obiektywy 50 1,4 i wnioski są powtarzalne...aparat ma problem z ustawianiem ostrości w zmiennych warunkach oświetlenia.
Mam ustawioną korektę na +15 na dwóch body i w świetle dziennym trafia tam gdzie chcę...wchodzę do domu, odpalam żarówki energooszczędne i jest dramat bez korekty bardzo duży FF...sprawę załatwia korekta na +5 i znowu trafia gdzie chcę...tylko,że...wychodzę znowu na światło słoneczne i mam piękny BF
Przy zmiennych warunkach reportażu jest to bardzo duża wada i wymaga ciągłej kontroli poprawności ustawiania ostrości
To wada modelu, czy danego egzemplarza ?