W Holandie 5d III jest o 500 e drozszy od D800
Wersja do druku
Bo w Polsce jedynie ABFOTO dostało wyłączność na sprzedaż D800 z oficjalnej dystrybucji, więc dyktują ceny. Inni sprzedawcy nawet nie mają skąd zamówić towaru, co najwyżej sprowadzać z dystrybucji zagranicznych.
Używa ktoś karty z UDMA 7 może? Podobno bufor zapycha się dopiero po 18 zdjęciach seryjnych przy formacie RAW z tą kartą (normalnie po 13)?
Taka z instrukcji - 128MB kosztuje ponad 3 tyś :lol:
Ciekawe czy będzie jakiś update firmware, który poprawi widoczność punktu AF, bo na czarnym tle ciężko go zobaczyć..
Jak komponujecie kadr to macie włączony w wizjerze tylko aktywny punkt czy wszystkie?
Ciekawe po co jest opcja niewidocznego punktu AF - tak że mamy czysty wizjer hmmm
No to niezle! Ja mam transcenda 400x i chyba zapcha sie szybciej :/
Karty sd tez uzywasz? Musze cos dokupic w miare szybkiego tak ze 32 GB do pary z CF.
Jak tylko CF? Przecież po to jest slot żeby go wykorzystać :roll:
Backup danych czasem się przydaje poza tym. Nie wspominając już o podwójnej ilości miejsca. Szkoda tylko, że nie ma obsługi szybszych kart. Trzeba w takim razie kupić najszybszą z możliwych SD i tyle.
Na karcie CF Pretec 16GB 233x mam 14 zdjęć w trybie szybkiej serii, a na SDHC Sandiska 32GB 45MB/s Class 10 Robi 13 zdjęć do zapchania się buforu więc można spokojnie nawet na samej SD jechać.
...mowa oczywiście o rawach.
Mam sandiska 45MB/s, zazwyczaj jpg leci na SD a raw na CF.
Serie mozna na wolniejszym CF zrobic podobna (te kilkanascie zdjec w raw) ale potem robi sie bula i nie da sie zdjecia zrobic albo robi ale z duza zwloka a przy szybkim, markowym CF strzela sie dalej zdjecia pojedyncze ale bez zwloki.
Np miedzy sandiskiem chyba 45MB/s a Lexarem 90MB/s jest widoczna roznica wlasnie po zapchaniu bufora.
Sprawdzę sobie dokładnie tą moją kartę CF 400x i dokupię w takim razie tego sandiska co wy macie.
Strasznie podoba mi się ustawienie minimalnego czasu naświetlania przy auto iso. Tylko czasami potrzebna jest większa szybkość niż ustawienie 1/250 ale wtedy dajemy jakiś wysoki dolny limit w auto iso i jest szybko!
Często korzystacie z tego?
Mam wrażenie, że z tym body można bardziej skupić się na kompozycji i kadrach niż na aspektach technicznych :grin:
A jeśli CF to tylko
The new camera takes advantage of UDMA7 compact flash cards. This allows the camera to hold up to 18 RAW images on the buffer (depending on your ISO setting) instead of 13. However, these cards can be pricey, and the Lexar 1000x UDMA7 is currently the only card I found capable of achieving these results.
Reszta w linku - możliwy flame (jak dumni właściciele 5D3 zobaczą jaki tatar wyszedł z cienia)
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/
Witam. Miało być pod koniec kwietnia. Mailo być na początku maja. Miało być w połowie maja. Miało być pod koniec maja:) ta......nie rozumiem jak to jest że tyle czasu po premierze i nadal gripa nie ma. Jak dla mnie to zakrawa na kpinę. Dolar idzie do góry jeszcze trochę i BG E11 będzie kosztował 1.5 k zł. A może to tak ma być:) kolejna teoria spiskowa:) macie koledzy jakieś sprawdzone informacje o dostępności. Tylko proszę nie takie że już są za nasza granicą. Ta. Pozdrawiam.
Dla zainteresowanych gripem do marka III:
https://thephotogadget.com/en/conten...ark-iii-bg-e11
To prawda...ten zawal serca juz mielismy daaawno temu i przeszedl bez wiekszego uszczerbku na zdrowiu :D
Zwarci i gotowi czekamy, cieszac sie puszka z dnia na dzien bardziej, na nastepny "zawal" :wink:
Co ciekawe...pomimo takiego uszczerbku na zdrowiu przy nowej piatce jakiego doswiadczam co chwila czytajac/przegladajac neta, siegam po to body z coraz wiekszym entuzjazmem/zadowoleniem:) Chyba sie starzeje, bo naprawde chce sie focic tym korpusem i sam nie wiem skad sie to bierze :)
Nawet czasami se nie doswietlam...a co! Specjalnie! :wink:
Mam kilka pytań do użytowników 5d mk III:
1. Jak działa auto iso z flashem? czy można ustawić, aby pomiar był na światło zastane a nie flash i lampa doświetla tylko pierwszy plan?
2. Czy 5d mk III bez problemu działa w ttl z Pixel King? Czy działa wspomaganie AF w nadajniku?
3. Czy AF na punktach bocznych jak również centralnym bez problemu działa z 85/1.2L II i 35/1.4L na przysłonach 1.2-1.8?
Dzięki z góry za odpowiedzi:)
Czy ktoś z użytkowników mógłby sprawdzić jedną rzecz? Ustawcie tryb HDR i czas naświetlania 30 s dla klatki 0 EV. Co się stanie z klatką prześwietloną? Podejrzewam, że aparat w ogóle jej nie zrobi lub zrobi, tylko też przy 30 s. Chciałbym się jednak "miło rozczarować", żeby okazało się, że automatyczna ekspozycja wykracza w tym przypadku poza te 30 s.
Powiem szczerze, że zupełnie rozwaliło mnie wydobywanie cieni z D800 vs mk3. To przecież jest przepaść. Pisanie, że to się nie przyda bo nikt nie psuje zdjęć o -3-5EV jest prawdą ale trochę bez sensu, bo D800 można zrobić HDR z jednej klatki a nie z 3.
Prosiłbym jednak żeby nie kontynuować w kierunku pojedynków Canon - Nikon. Jak ktoś ma nieprzepartą chęć trucia ;) o tym tutaj to proszę założyć stosowny wątek.
Po 2 tygodniach zabawy mk III ... jak dla mnie puszka jest rewelacyjna ... z 85L i 35L domknietch do 5,6 obrazek bajka na pewno lepszy niz z mk II, ergonomicznie bardzo fajnie dopasowany jedyne Co mnie wnerwia to paskudny dzwiek lustra i migawki no ale bedzie się trzeba do tego przyzwyczaic ... pozatym troche mnie dziwą opine ludzi którzy puchy w ręce nie mieli a ...
Przypomnijmy sobie jakie były gorące dyskusje nim pojawiły się w ogóle te aparaty. Później o dziwo emocje opadły.
Mnie z kolei dziwi jak można wysnuwać wnioski na podstawie obiektywu kasy L przymkniętego do f5,6 :)
Zgadzam się, natomiast na przy takim przymknięciu to na każdym aparacie jakość będzie świetna, więc trudno mi sobie wyobrazić ocenę w stosunku do 5DII. Ba, nie wiem czy ciężko by nie było w stosunku do dobrego cropa..
Rozumiem zachwyt nad nową puszka, ale...
myslidar, no nie na kazdym .. a na f/1.2 ocenic mozesz co najwyzej jakosc obiektywu, a nie matrycy ;)
No to wytłumacz mi jak można w taki sposób ocenić jakość zdjęcia? Pytam serio :) Gdyby podpinam ten sam obiektyw z takimi samymi parametrami pod FF i cropa to widzę różnicę, ale tak różnica jest największa na otwartym obiektywie, potem ta różnica coraz bardziej się zatraca. Dlatego zastanawiam się jak można subiektywnie ocenić 5DII i 5DIII oraz dodatkowo stwierdzić zdecydowanie, że coś jest lepsze a coś gorsze.
Jeszcze raz powtarzam, nie ironizuje tylko pytam serio. Co takiego sprawia, że w 5DIII ten obraz jest dużo lepszy na takich parametrach (f5.6) w obiektywach typu L? Bo jakoś nie widzę tego na samplach..
Moment, moment .. ale ja nie twierdze ze jest lepszy ;) Widze roznice w szumach na duzych ISO oraz brak bandingu, ale zeby zaraz 'duzo lepszy' ? ;) Pisze jedynie o tym ze jesli ktos ma ochote porownywac matryce to raczej nie na f1.2 ;)
A z tym bym polemizował, bo ja roznicy nie widze .. roznica zaczyna sie na ISO 3200 .. ;)
Też się zastanawiam co takiego jest w przysłonie f/5,6, że to właśnie na niej widać te różnice w jakości obrazu z 5DII i 5DIII.
żeby ocenić jakość matrycy, trzeba zniwelować defekty obiektywów, wiec się je przymyka. robisz to samo zdjęcie 5d2 i 5d3 z takimi samymi parametrami, wrzucasz na dwa monitory i porównujesz. wtedy widzisz jak wygląda ostrość, kolory, czy jest banding itd itp... proste. i tak się właśnie porównuje zdjęcia (w tym przypadku matrycę) wg mnie
Do oceny koloru i bandingu nie trzeba przymykać obiektywu. Trzeba, jeśli ocenia się rozdzielczość matrycy, ale ta jest taka sama, jak w 5DII. Nadal nie wiem, co takiego pozwoliło jest w przysłonie f/5,6, że 5DIII tak rozwinął na niej skrzydła, czego 5DII nie mógł osiągnąć.
Wraz z przymykaniem przysłony niweluje się błędy optyczne obiektywu
niestety rośnie także efekt dyfrakcji. Kompromis pomiędzy tymi problemami znajduje się właśnie w okolicy wartości 5,6 (dla gorszych obiektywów może to być około 8.0, a dla bardzo dobrych stałek ok 4.0) i wtedy możemy najlepiej obserwować różnice w matrycach.
Powtarzacie to co już ustaliliśmy, chodzi mi natomiast o to, że gołym okiem (moim zdaniem) nie da się tych różnic dostrzec z tych puszek :)
Wyższe ISO - tutaj się zgadzam, ale chyba nikt nie będzie testował wyższego ISO na f5.6 bo to się wzajemnie wyklucza w realnym robieniu zdjęć :) Jak jest ciemno to raczej nie używam nic poza 1.4-2.8 bez statywu.
Witam wszystkich.
Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.
Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.
Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.
Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.
Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .
Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
To dziwne... używam najnowszego lightrooma, a teraz sprawdzałem najnowszy DPP od Canona i pliki są zielonkawe w jednym i drugim sofcie - mRAWy zielone, pełne RAWy idealnie czyste - chodzi głównie o cienie i jest to niezależne od oświetlenia i iso.
Mam też puszke z nanowszej serii - bez wady LCD z oryginalnie wgranym nowym softem. A wiadomo że mRAWy są przeliczane przez soft. jeśli DPP Canona i Lightroom dają identyczny zielony zafarb w cieniach przy mRAWach to soft w Body jeszcze leży. Nie wydaje mi się aby to mógł być problem mojego egemplarza
W późniejszym czasie moge zrobić przykładowe zdjęcia i wrzucic na serwer. Jeśli ktoś posiada mkIII to może sprawdzić, bo według mnie to duży problem, a korekty na stałe nie da sie wprowadzić.