-
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
profilaktycznie banują do wyjaśnienia
zwlaszcza jak pare osob zglosi
-
Uwaga na użytkownika na Allegro: Sklep_McFoto
Wystawia przedmioty na licytację, których nie ma zamiaru sprzedawać...
Sigma 50 f/1.4 DG Art do Canon lub Nikon NOWY 50mm (5926863195) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Po kontakcie mailowym okazuje się, że cena za obiektyw jest oczywiście wyższa i mogę nabyć obiektyw poza Allegro, ale za 3150zł.
Zalicytowałem więc kwotę wejściową 2990zł i czekałem, aż mnie ktoś przelicytuje lub aukcja się zakończy i wygram obiektyw w tej kwocie.
Moja oferta została odwołana bez powodu, a moje konto zablokowane na czarnej liście sprzedającego, żebym drugi raz nie próbował licytować. Co oczywiście mam gdzieś, bo z oszustami interesów nie mam zamiaru robić, nawet gdyby ten obiektyw za 2000zł miał teraz by mi sprzedać. Piszę, żeby ostrzec innych, bo pan widać ma swoje własne zasady na Allegro.
Przestrzegam, żeby ktoś się nie nabrał, na tańszą ofertę...
Oczywiście sprawę zgłosiłem do Allegro, bo jest to nieuczciwe względem Allegro, względem kupujących jak i innych sprzedających.
Uważajcie na typa.
-
poznają/nie poznają - oceniają ryzyko, w tym przypadku duże - 3 sztuki jednego dnia, cena poniżej rynkowej...
odblokują gościowi konto jak się zweryfikuje skanem dowodu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ely13
Uwaga na użytkownika na Allegro: Sklep_McFoto
Wystawia przedmioty na licytację, których nie ma zamiaru sprzedawać...
Sigma 50 f/1.4 DG Art do Canon lub Nikon NOWY 50mm (5926863195) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Po kontakcie mailowym okazuje się, że cena za obiektyw jest oczywiście wyższa i mogę nabyć obiektyw poza Allegro, ale za 3150zł.
Zalicytowałem więc kwotę wejściową 2990zł i czekałem, aż mnie ktoś przelicytuje lub aukcja się zakończy i wygram obiektyw w tej kwocie.
Moja oferta została odwołana bez powodu, a moje konto zablokowane na czarnej liście sprzedającego, żebym drugi raz nie próbował licytować. Co oczywiście mam gdzieś, bo z oszustami interesów nie mam zamiaru robić, nawet gdyby ten obiektyw za 2000zł miał teraz by mi sprzedać. Piszę, żeby ostrzec innych, bo pan widać ma swoje własne zasady na Allegro.
Przestrzegam, żeby ktoś się nie nabrał, na tańszą ofertę...
Oczywiście sprawę zgłosiłem do Allegro, bo jest to nieuczciwe względem Allegro, względem kupujących jak i innych sprzedających.
Uważajcie na typa.
Potwierdzam idiotyczne praktyki tego sklepu. Pytając ich kiedyś co jak wygram licytacje z niższą ceną ? odpowiedzieli że cena do zapłaty jest wyższa.
-
Hahaha :D
A allegro pewnie nie interweniuje
-
Nie no, tamta aukcja zablokowana, więc _coś_ robią
-
Patrząc na liczbę pozytywnych komentarzy nic tylko kupować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
terrorizingTheCity
no wiec jednak walek ? najwazniejsze ze ochrona kupujacych allegro dziala ( mialem juz nieprzyjemnosc korzystac z tej opcji ) i jak dostana cegłowke albo zgnilego ziemniaka to jest bardzo duza szansa na odzyskanie pieniędzy.
Obiektyw CANON EF 24-70 mm f/2.8 L II USM Gwarancj (5945375672) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
tutaj masz też dobrą cenę. tylko brak pudełka i nic nie sprzedał jeszcze na allegro.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Jest to oferta lombardu.
Wiem. Klient podobno zostawił razem z 7d II i nie ma kasy na wykupienie. Widać, że paragon na to ma, ale nic na allegro nie sprzedał? To trochę dziwne. Jak zwykle daleko żeby podjechać.
-
Nic w tym dziwnego tylko ryzyko kupującego jest. Każdy zaczynał od 0 komentarzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Nic w tym dziwnego tylko ryzyko kupującego jest. Każdy zaczynał od 0 komentarzy.
Nie no ok, nawet mu chyba uwierzyłem. Zastanawia mnie fakt, że lombard istnieje a zero transakcji na Allegro.
-
Szansa na wtopę niewielka
To siec lombardów, nip, tel się zgadza
Zarejestrowany jako firma, na zwrot 14 dni
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Z brakiem użytkowania to przesadził, jednak nie pisze, że kupił go jako nowy więc ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Z brakiem użytkowania to przesadził, jednak nie pisze, że kupił go jako nowy więc ok.
Ale (być może nieświadomie - nie wiem) zataja dosyć istotną informację, co już w porządku nie jest.
Ktoś nieświadomy znaczenia kodu na bagnecie może odnieść wrażenie, że obiektyw ma trzy lata...
-
i jakie te elki trwałe 13 lat i jak nowy :), ciekawe czy cenę też ma większą niż 13 lat temu.
-
mam jedna stara elke i naprawde wyglada jak nowa
tzn nie widac po niej uplywu czasu
i dziala jak trzeba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale (być może nieświadomie - nie wiem) zataja dosyć istotną informację, co już w porządku nie jest.
Ktoś nieświadomy znaczenia kodu na bagnecie może odnieść wrażenie, że obiektyw ma trzy lata...
Myślę, że ktoś świadomy znaczenia kodu nie pokazałby go w taki sposób, chcąc celowo wprowadzić kupujących w błąd. Wiele zdjęć obiektywów na aukcjach pokazuje stan soczewek, ale (celowo lub niecelowo) kody są mało widoczne. Inna sprawa, że opis faktycznie może sugerować "wiek 3 lata".
-
no prosze Was, czy tylko ja widze jak wyglądaja gumy? bielutkie jak by sporo potu i łez fotogarafa wciągneły, a że opis dla mnie jest "sprytny" to inna sprawa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no prosze Was, czy tylko ja widze jak wyglądaja gumy? bielutkie jak by sporo potu i łez fotogarafa wciągneły, a że opis dla mnie jest "sprytny" to inna sprawa
Zdjęcia robione z lampą, które bardziej akcentują stan zużycia. Nie chcę bronić sprzedającego bo ewidentnie przesadził z brakiem śladów użytkowania jednak aukcja według mnie podejrzana nie jest. Kupujesz to co widzisz. Masz wątpliwości to pisz do sprzedającego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zdjęcia robione z lampą, które bardziej akcentują stan zużycia. Nie chcę bronić sprzedającego bo ewidentnie przesadził z brakiem śladów użytkowania jednak aukcja według mnie podejrzana nie jest. Kupujesz to co widzisz. Masz wątpliwości to pisz do sprzedającego.
Nawet jeśli dla kogoś aukcja podejrzana nie jest to warto przestrzec kupującego przed zakupem starego "szrota" w cenie obiektywu z 2014r.
Nie każdy wie, że można sprawdzić datę obiektywu po numerze seryjnym.
Warto przed zakupem sprawdzić:
Rok produkcji
Stan bagnetu (czy nie jest powycierany)
Czy obudowa się błyszczy (od wytarcia faktury)
Czy guma ma biały nalot lub się zaczyna błyszczeć od stwardnienia (starości) i wytarcia
Ocenić stan śrubek - jeżeli obiektyw był wielokrotnie rozkręcany nieprawidłowymi narzędziami będzie to widoczne.
Jak czas znajdę (i chęci) podzielę się szerzej swoimi doświadczeniami w poradniku.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ja nie widzę większych śladów użytkowania. Gumy pokryte białym nalotem/solą można wyczyścić w 10 minut chusteczką nawilżoną, gumy z aukcji nie są zużyte.
Białym nalotem pokryta jest guma której w sumie rzadko się używa, guma na pierścieniu ogniskowej wygląda dobrze
Sprzedający pokazał bagnet a tym samym nie ma do ukrycia daty produkcji obiektywu
Tak jak już napisano wcześniej zdjęcia z lampą nie poprawiają estetyki zdjęć
Zdjęcie 4 pokazuje na niskie zużycie obiektywu, bardzo często w tym miejscu widać zarysowania i ubytki farby
Osłona przeciwsłoneczna jest w bardzo dobrym stanie jak na ten wiek obiektywu, kto ma 17-40 ten wie jakie to ustrojstwo duże, moja zadbana 17-40 ma na osłonie więcej zarysowań
Szkła wyglądają na czyste.
Bagnet i plastikowy pierścień są w bardzo dobrym stanie
-
Canon 60D (5983643042) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Aparat z paskiem, bateria i ładowarka. Czy ten zestaw nie wydaje się podejrzanie ubogi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
A co jeszcze byś chciał ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
co jeszcze byś chciał ?
To co zwykle dostaje się w sprzedawanym zestawie: kabel USB IFC-130U, kabel Stereo AV AVC-DC400ST i oprogramowanie, + ew.paragon lub fakturę, + ew. pudełko.
Chętnie też na którymś zdjęciu zobaczyłbym nr seryjny tego egzemplarza.
Czy jestem za bardzo wymagający :confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
To co zwykle dostaje się w sprzedawanym zestawie: kabel USB IFC-130U, kabel Stereo AV AVC-DC400ST i oprogramowanie, + ew.paragon lub fakturę, + ew. pudełko.
Takie pierdoły jak kabel USB czy kabel stereo (ktoś to w ogóle używa?) można zakupić osobno.
Co do numeru seryjnego to napisz do sprzedającego. Nic podejrzanego w tej aukcji nie widzę. Co do ceny to się nie odnoszę bo nie wiem po ile chodzą te modele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Takie komplety na pewno dostaniesz w sklepie, każdy ma prawo sprzedać co tylko chce, nie widzę w aukcji nic podejrzanego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Takie pierdoły jak kabel USB czy kabel stereo (ktoś to w ogóle używa?) można zakupić osobno.
aptur czy jak kabelków nie używasz, to wyrzucasz je po zakupie?
W zasadzie to wszystko można zakupić osobno. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Takie komplety na pewno dostaniesz w sklepie, każdy ma prawo sprzedać co tylko chce,
Dzięki za info :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
nie widzę w aukcji nic podejrzanego
O.K., może jestem po prostu za bardzo podejrzliwy :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
aptur czy jak kabelków nie używasz, to wyrzucasz je po zakupie?
Nie wyrzucam, ale zauważ, że mógł już kupić bez kabelków. To, że ja nie wyrzucam nie znaczy że inni także.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
O.K., może jestem po prostu za bardzo podejrzliwy
Niestety to przydatna cecha w obecnych czasach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie wyrzucam
Ja też nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
To, że ja nie wyrzucam nie znaczy że inni także.
Jednak ja nie znam nikogo, kto by wyrzucał :?
-
to też ciekawe - http://olx.pl/oferta/nowy-obiektyw-t...tml#cbc71dfbd1
delikwent telefonuje przez telefon internetowy, potwierdza fakt posiadania paragaonu, jednak nie może przesłać fotek soczewek lub testowych. ciekawe
tamron 70-200 vc
-
Uwaga na tych 2 użytkowników podczas sprzedaży:
URSZULA_RS
Informacje o Użytkowniku URSZULA_RS - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
m_a_r_c_e_l78
Informacje o Użytkowniku m_a_r_c_e_l78 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Przesyłają maila, po ile ostateczna cena, po czym w drugim mailu łamanym językiem proszą o numer konta i wysyłkę za granicę. Oczywiście pieniądze nigdy nie dotrą. Coś w stylu "nigeryjskiego" przekrętu.
-
Pewnie ofiary phishingu, tak jest jak się nie czyta maili i loguje gdzie popadnie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexter77
Byłbym ostrożny w tak pochopnym oskarżaniu kilkunastoletnich użytkowników. Patrząc na ich profile jasne jest jak słońce, że "przesłać pan proszę towar sprzedawana do moja siostra w Nigeria" raczej nie należy do ich stylu i najzwyczajniej ktoś włamał się na ich konto...
-
Co nie zmienia faktu, że obecnie te konta (albo kradzione, albo fikcyjnie stworzone) są używane w jednym celu i inni powinni o tym wiedzieć :)
-
Nikogo przed takimi ludźmi nie uchronisz więc zbędny trud :) Grunt to rozsądek o co dziś coraz trudniej. Takich kont, cwaniaków rozsyłających maile są tysiące o czym wie każdy, kto sprzedaje coś wartościowego na platformach związanych z allegro - dziesiątki maili dziennie piękną polszczyzną "sprzedawana towar jaka cena od ręka? napisz na obvpoejnko@gmail.com". Trzeba być skończonym idiotą aby w ogóle na takie rzeczy reagować zatem choćbyś takich rzeczowym argumentem zdzielił w potylicę to i tak nie zrozumieją ;)
-
Jako tropiciel podróbek gripa BG-E6 zgłaszam kolejny taki przypadek:
Oryginalny grip Canon BG-E6 do 5D mark II (6047767800) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
To z pewnością nie jest oryginał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
z ciekawości, po czym wnosisz, że to nie jest oryginał?
-
Bo krzywych nadrukach i spasowaniu plastików ? Też mam takie przeczucie.
-
Faktura tworzywa, faktura okleiny, napisy na froncie. No co ja zrobię, że podróbę tego gripa wyniucham od razu :) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
delikwent telefonuje przez telefon internetowy, potwierdza fakt posiadania paragaonu, jednak nie może przesłać fotek soczewek lub testowych. ciekawe
tamron 70-200 vc
To ściema była, także rozmawiałem z nim, nawet nie było możliwości sprawdzenia.
-
Kradziony sprzęt?
Cześć,
Nie znalazłem bardziej adekwatnego miejsca, więc piszę tutaj i w razie czego proszę moderatora o przeniesienie tematu :)
Otóż natknąłem się przed chwilą na dziwne oferty na Allegro, gdzie ktoś wystawił profesjonalny sprzęt (m.in. TS-E 90mm, 580EX, Planar 85mm). Ot, normalna sprawa, kiedy ktoś wyprzedaje sprzęt/zmienia system itp. Jednak bardzo podejrzane wydają mi się zdjęcia przedmiotów. Zobaczcie sami, czy ktoś kto pracuje na manualnym Zeissie 85mm 1.4 robi takie zdjęcia?
Przedmioty użytkownika rapsodia9 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
-
Odp: Kradziony sprzęt?
Cytat:
Zamieszczone przez
Acristo
Cześć,
Nie znalazłem bardziej adekwatnego miejsca, więc piszę tutaj i w razie czego proszę moderatora o przeniesienie tematu :)
Otóż natknąłem się przed chwilą na dziwne oferty na Allegro, gdzie ktoś wystawił profesjonalny sprzęt (m.in. TS-E 90mm, 580EX, Planar 85mm). Ot, normalna sprawa, kiedy ktoś wyprzedaje sprzęt/zmienia system itp. Jednak bardzo podejrzane wydają mi się zdjęcia przedmiotów. Zobaczcie sami, czy ktoś kto pracuje na manualnym Zeissie 85mm 1.4 robi takie zdjęcia?
Przedmioty użytkownika rapsodia9 - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ale o co chodzi ?
-
ja też nie rozumiem. Ten profesjonalny TS-E już widziałem w podobnych cenach na allegro. Nie widze w tym nic podejrzanego.
-
facet handluje używanym sprzętem foto-wystarczy przeczytać komentarze
5lat się zastanawiałeś jaki pierwszy temat założyć i nie wyszło
bywa
no chyba ze to ty sprzedajesz i to jest taka forma autoreklamy
-
Podejrzany to jest 5d ii na tutejszej giełdzie za 31.111 zł sprzedawany przez użytkownika iczek (ogłoszenie z wczoraj) :-) chyba ze to wersja gold jak Nikon df.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Podejrzany to jest 5d ii na tutejszej giełdzie za 31.111 zł sprzedawany przez użytkownika iczek (ogłoszenie z wczoraj) :-) chyba ze to wersja gold jak Nikon df.
Dla forumowiczów mógłby dać rabat, chociaż te kilkanaście tysięcy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dla forumowiczów mógłby dać rabat, chociaż te kilkanaście tysięcy
Napisz do niego a założę się, że dostaniesz.