Mi się DSLR podoba. A grzania matrycy nigdy nie rozwiążą. Z pojemnością baterii też może być problem...
Wersja do druku
Mi się DSLR podoba. A grzania matrycy nigdy nie rozwiążą. Z pojemnością baterii też może być problem...
Zgadzam się. I dodam od siebie - jakoś nie wierzę, by zrobili wizjer elektroniczny/wyświetlacz lepiej wizualizujący obraz od optycznego celownika, czy to na pryzmacie, czy na lustrach.
Panowie, prawda jest taka, że dopóki będzie zbyt na lustrzanki, czyli będą chętni żeby je kupować, to ktoś je będzie produkował, i tyle. Popyt rodzi podaż. Keine angst:)
No, podobno zwykły film też "nigdy" nie miał zniknąć ;).
Co do popytu i chętnych - to bardzo zależy od jego wielkości. Nie raz i nie dwa już było tak, że całkiem dobre rozwiązania zdechły, bo tych kupujących było zbyt mało.
To prawo się może sprawdza w przypadku produktów które mogą powstać w lepiej wyposażonym garażu ale nie jak mamy do czynienia z najbardziej zaawansowanymi technologiami.
Pewnie nie długo przestaną się grzać...
(na końcu coś o matrycach) Polak wymyślił... żywy monitor z drożdży - Nauka i nowe technologie - Dziennik.pl
Co to będzie??
Na razie przychodzi mi do głowy:
a. 100d w kolorze białym :D
b. M2 z EVF w tradycyjnej formie lustrzanki
c. mirroless FF ;)
Wariant b wydaje się dość prawdopodobny. Widzę jednak mały problem: szkiełko najbardziej przypomina mi 40/2.8 ...
To raczej coś sporego tak na ogląd jest obiektyw też ma dużą soczewkę. Klasyczna cegła będzie - i dobrze.
Białe 100D - kreatywność naszego ulubione producenta pozostawia sporo do życzenia, ale o takie coś to nawet ja "wiecznie narzekający" ich nie podejrzewam
A ja obstawiam małą plastikową pełną klatkę (w obudowie xxxd) ;)
Canon fD :D
Z zarysu to jest na pewno coś z segmentu XXXD lub XXXXD (750D, 110D , 1200D)
Z pełną klatką to raczej nie bo najpierw trafiła by do segmentu XXD
Patrząc na linie czasową modeli na wikipedii to obstawiam nazwy 1200D lub 2000D
bezlusterkowca FF nie będzie po pierwsze za wcześnie, po drugie brak optyki bo EF + przejściówka ma chyba znikomy sens, chyba że jest premiera korpusu i kilku nowych obiektywów ale wtedy akcja reklamowa byłaby większa, od kilku miesięcy malowaliby księżyc na czerwono lub coś podobnego, będzie jak zwykle - wszyscy czekają na FF a pokażą 1200D z rewolucyjnym systemem wydruku po wifi wprost z korpusu.
Coś czuję, że to będzie pełna klatka w modnym ostatnio stylu retro, Coś na wzór nowego Nikona Df.
Jeżeli Canon zrobi coś retro, to będzie to pewnie za rok. Jak już się upewni że Nikon odniósł sukces. :)
Lepiej by pokazali jakieś szkła, a nie kolejną taką samą puszkę.
No to jakie te osiem nowych szkieł w 2014?
1. 50 f/1.8 is
2. 85 f/1.8 is
3. 16-50 f/4 is
i co dalej? :-)
800/5.6 l is ii
Jest też trochę staroci do odświeżenia. Przykładowo 100-400 albo 35L.
Chodzą też ploty że ma się pojawić linia tanich szkieł filmowych.
niczym nieuzasadniony optymizm :) po pierwsze nie 1.8 is tylko 2.8 is, bo po co komu takie jasne, is załatwi sprawę (tak to zwykle tłumaczą powtarzam tylko wyczytane w gazecie), jeszcze by kanibalizowały sprzedaż elek, a amator zawsze może doświetlić kukułką o ile nie jest posiadaczem 6D.
a takie 50 1.8 is dobrze zrobione i ostre od 1.8 (znaczy tak średnio zrobione - wystarczy żeby się nie rozpadało w rękach) to bym kupił.
Najtaniej to by im wyszło wszystko w przedziale 70-200/300 w wersji black.
Ja liczę na nowe ostre uwa 12-24 f/4 lub 14-24 f/2.8,
50 1.4 II lub 50 1.8 IS i 35L II
szczerze?
50/1.8 i tak jest srednio uzyteczne ponizej f/2.8, a tak czy siak ma g* bokeh. 50/2.8 IS wielkosci tego starego i do tego ladnie rysujace? powiedz gdzie a pojade kupic.
osobiscie jak pomysle o stalkach to potrzebuje w sumie cale dwie, no w porywach moga byc trzy...
EF-S 22/2 IS ostre w srodku od pelnej dziury. mechanicznie (organoleptycznie) moze byc kupa, przezyje. byle w miare trwaly byl...
EF 135/2.8 IS, nie musi byc super ostre od pelnej dziury, rozumiem ze Canon ma tez 135/2, ktore tez musi sie sprzedawac ;)
opcjonalnie EF-S 60 macro H-IS. chociaz tutaj spodziewalbym sie dosc morderczej ceny, a ze obecny 60 jest fantastycznym szkielkiem,
to zanadto nie palilbym sie do wymiany
50/2 IS wielkosci obecnego 50/1.4, ale mechanicznie nieco lepsze (cudow nie oczekuj!), ladnie rysujace, ostre od pelnej dziury. i w cenie okolo 450 EUR (w ciagu 8-9 miesiacy po premierze, mam na mysli)?
tak realnie, na tyle ich oszacowuje...
https://www.facebook.com/photo.php?v=540634619350769
czyli cmoknijcie nas w...
Oj, obym się mylił...
he he he, nie no biały kiss to najbardziej jest potrzebne, wszyscy ślubni i komunijni będą przechodzić na białe xxxd :) - obowiązkowo
To bardzo dobry pomysł, żeby kotleciarze musieli używać wyłącznie białych puszek. Pozwoliłoby to na jasne rozgraniczenie fotografowania jako hobby czy profesji od zwykłego rzępolenia po weselach
P.S.
nie wiem jak by to było w języku, którego nie ma, czyli po kanadyjsku.
Nie było by złe ;) choć Pro trzaskaczy weselnych, Pro foto-repo - można poznać "na czuja" nawet nie widząc ich PF ;)
Skąd w Was tyle pogardy do innych, ktoś Was skrzywdził w przedszkolu czy co?
A w czym jest gorszy ten który rzępoli po weselach od kogoś kto lubi fotografować i robi to tylko dla siebie lub super profi dla kolorowych pisemek? Jest popyt jest podaż. Przecież żaden kotleciaż na siłę i do tego za pieniądze na żadne wesele sam się nie wepchał, tylko został zaproszony. Mam wrażenie, że wszystkim ujadaczom po prostu żal ściska cztery litery. Kolejne granice robić jakimiś kolorami puszek ? mało już ludzie są podzieleni? Mało Polacy ujadają na siebie z byle powodów? To jeszcze ze swojej pasji, hobby, czy sposobu na życie zróbcie kolejną scenę, że by podzielić ludzi na gorszych i lepszych, zamiast się wspierać, wymieniać się doświadczeniami i uśmiechać do siebie. Ale nie kotleciażowi białą puszkę że by było można go wyszydzić potem bo akurat ma takie zajęcie nie inne, którym krzywdy nikomu nie robi, nie kradnie i nie oszukuje. Robi zlecenie za które ktoś mu chce jeszcze zapłacić.
Panowie spokojnie 8-).
Kolega tomfoot to chyba pisal tak zartobliwie, ironicznie, ze stosunkiem jakims takim zartobliwym do tematu? Tak mnie sie wydaje... ale z kolei kolega maciek12ss w swojej zdecydowanej wypowiedzi ma duzo racji i ja tutaj rowniez sie z nim zgodze.
Powinni wypuścić różowiutkiego. Pasowałby do koncepcji rozwoju systemu Canona.
Mi wczoraj 1.4 było za mało. :( Więc propozycję 50 2.8 przyjmuję prychnięciem. Ma być 1.4. na 1.0 nie liczę.
A ja przez chwilę myślałem, że może to wreszcie będzie nowy EOS M w lustrzankopodobnej obudowie. A potem czytam, że to tylko nowy kolor obudowy dla jakiegoś rebela :-( Co za rozczarowanie :-(
Luz, przecie to w poł-serio ;) (choć faktycznie pare razy widziałem takich "pro" że nie dalibyście wiary co robili ;))
czyli kolejne xxxD na święta ?;) ale białe ? coś mi tu nie pasuje
Może 750D w dwóch wersjach kolorystycznych i z jakimś dodatkiem :
a) 700D z matrycą 70D,
b) 700D z wifi,
Bez przesady, nowego XXXD nie powinni wydać tak szybko, bez przesady :D
Co sądziecie o tym nowym aparacie, który ma zastąpić 7d.
informacje24.co.uk - Canon EOS 7D Mark II pojawi się w połowie przyszłego roku!
Dwa tysiące dolarów - warto?
dwa tysiące FUNTÓW, nie dolarów :p to TROSZKĘ więcej :)
jak dla mnie to ogólnie śmierdzi fejkiem
Zwróć uwagę na pierwsze zdanie tej publikacji:
którym autor sugeruje jakoby opierał się na oficjalnych zapowiedziach Canona. Ot, taka sobie mała manipulacja mało znaczącego "medium" :mrgreen:Cytat:
Według informacji prasowych nowy aparat ....
Ciekawe czy w Canonie wiedzą że mają wypuścić taki aparat ;).